Η Γερμανία αναζητά εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου στο Κατάρ

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου στο Κατάρ

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, βρέθηκε το σαββατοκύριακο στη Ντόχα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία για προμήθεια για φυσικό αέριο.

Μετά την άφιξή του στη Ντόχα, ο Χάμπεκ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο λόγος που έφτασε εκεί και η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο «το συντομότερο δυνατό».

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια αλλαγή της στάσης της Γερμανίας απέναντι στο εμιράτο, καθώς η γερμανική εξωτερική πολιτική θεωρούσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται κατάφωρα στην περιοχή. Δυο φορές έχει αναγκαστεί να αναβάλλει ταξίδι του στο Κατάρ ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Επίσης, η νέα γερμανική κυβέρνηση του συνασπισμού «φανάρι» δημιουργήθηκε στη βάση μιας κοινής συμφωνίας ότι από εδώ και στο εξής, η εξωτερική πολιτική θα έχει στον πυρήνα της τις ανθρωπιστικές αξίες. Έτσι, το άνοιγμα αυτό της Γερμανίας προς το Κατάρ για την εξασφάλιση προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG) σηματοδοτεί και μια στροφή στη real politik της νεόκοπης κυβέρνησης της χώρας.

Μάχη για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το Κατάρ θεωρητικά βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να βοηθήσει τη Γερμανία να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο. Η αραβική χώρα εξάγει 107 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, περισσότερα από τα περίπου 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που εισάγει η Γερμανία από τη Ρωσία μέσω αγωγών.

Ο χειμώνας του 2022-23 θεωρείται ως ο πιο κρίσιμος στη μετάβαση από το ρωσικό αέριο, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν το Κατάρ θα μπορέσει να προμηθεύσει μεγάλο μέρος του βραχυπρόθεσμα, παρά τη θετική ρητορική του Χάμπεκ.

Μόνο το 10-15% της παραγωγής LNG του Κατάρ μπορεί να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ανταγωνιστεί άμεσα τους καθιερωμένους μακροπρόθεσμους αγοραστές του Κατάρ, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Ασία, αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ η γερμανική αντιπροσωπεία ήταν στη Ντόχα, εκεί βρίσκονταν και οι Ιάπωνες, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς LNG στον κόσμο, καθώς και ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Κιμ Μπου-κιουμ, ένας άλλος σημαντικός εισαγωγέας LNG. Όλοι τους είναι ανταγωνιστές για τη μικρή διαθέσιμη ποσότητα LNG.

Επαναεριοποίηση: σημαντικό εμπόδιο για τη Γερμανία

Υπάρχει ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο για την ενίσχυση των εισαγωγών LNG στη Γερμανία: η έλλειψη εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης. Το LNG απαιτεί ειδικούς τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης προκειμένου να μετατραπεί το υγρό σε αέριο κατάλληλο για μεταφορά σε αγωγούς, και η Γερμανία -παρά τα σχέδια να επιταχύνει την κατασκευή τους- δεν έχει ακόμα τέτοιους σταθμούς στο έδαφός της.

Οι πλησιέστεροι τερματικοί σταθμοί LNG βρίσκονται στο πολωνικό λιμάνι Σβινούσιε, στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ και στο βελγικό λιμάνι Ζέεμπρουγκε, τα οποία δεν μπορούν να αφιερώσουν ολόκληρη τη χωρητικότητά τους στη γερμανική ζήτηση.

Ωστόσο, η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία είναι υψηλή στο Βερολίνο. Ήδη από τις 12 Μαρτίου, το δεξί χέρι και σύμβουλος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Γεργκ Κούκιες, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι. «Συζητήσαμε για διμερή συνεργασία, ιδιαίτερα στην ενέργεια και τις εταιρικές επενδύσεις», έγραψε ο Κούκιες στο Twitter.

Documento Newsletter