Σύγκρουση της Φώφης με τη «συντηρητική παράταξη» και όσους φλερτάρουν μαζί της
Την έξοδο σε όσα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν στηρίζουν την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά. Στον δρόμο προς τη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ το φθινόπωρο η ηγεσία του επανενεργοποιεί στελέχη της απ’ όλη την Ελλάδα – από τον πανεπιστημιακό χώρο ως τον τομέα της αυτοδιοίκησης και των κινημάτων. Οπως όλα δείχνουν, θα σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της απέναντι σε όσους υποσκάψουν την απόφαση για αυτόνομη πορεία. Μάλιστα όλος ο κομματικός μηχανισμός προετοιμάζεται εντατικά για άνοιγμα προς στελέχη νέας ηλικίας τα οποία θα «ψηθούν» πολιτικά με ταχύρρυθμα… μαθήματα και βουτώντας κατευθείαν στα βαθιά.
Παράλληλα η Φ. Γεννηματά καλεί κόσμο από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο να δημιουργήσει φράγμα προστασίας για το ΚΙΝΑΛ και να σταθεί σε άλλο μήκος κύματος απέναντι σε εκείνους και εκείνες εκ των στελεχών που θα… ενδώσουν, ακολουθώντας άλλα πολιτικά μονοπάτια. Γι’ αυτό άλλωστε η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει ως σύνθημα το «εμπρός για τη Νέα Αλλαγή», διαμορφώνοντας το σχέδιό της για την ανασυγκρότηση της χώρας. Προσπαθεί να… ζεσταίνει όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, όπως διακηρύσσει η Φ. Γεννηματά, «έχοντας κλείσει τα αυτιά τους στις σειρήνες της εξουσίας, μακριά από την ανάγκη μιας προσωρινής “καρέκλας”».
Αυστηρή προειδοποίηση
Η πολιτική τακτική της εδράζεται από τη μια σε αυστηρή προειδοποίηση, με αιχμές αλλά και με άμεσες βολές προς εκείνους που έλκονται από «καρέκλες» άλλων κομμάτων, και από την άλλη σε μετωπική επίθεση προς τη ΝΔ. Χωρίς να… χαρίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ λέει ότι προσπαθεί να μιμηθεί «μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας», η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει πλέον χωρίς υποσημειώσεις τη συντηρητική παράταξη ως «φυσικό της αντίπαλο».
Οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκφράζονται από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής με καυστικές τοποθετήσεις απέναντι σε πολιτικές της «γαλάζιας διακυβέρνησης» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Μάλιστα, οξύνοντας την κριτική του, το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί μεθοδικά ένα πελατειακό κράτος. «Απροκάλυπτα πλέον κομματικά στελέχη –ακόμη και με ακροδεξιές περγαμηνές– διορίζονται σε “ευαίσθητες” θέσεις. Οι προσλήψεις μετακλητών διευρύνονται. Η αδιαφάνεια κυριαρχεί στις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες να ακυρώνονται. Τα μυστικά κονδύλια “καλά κρατούν” και επεκτείνονται». Αυτή η φράση περιλαμβάνεται στην τοποθέτηση-εισήγηση της Φ. Γεννηματά κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης. Συνοψίζει έτσι την επίθεση ευθέως προς το Μαξίμου αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο χρεώνεται ο τρόπος του πολιτεύεσθαι των υπουργών του.
Εν τω μεταξύ στελέχη όπως Δημήτρης Ρέππας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος του ΚΙΔΗΣΟ μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, επιμένει με άρθρα και δημόσιες παρεμβάσεις του ότι η ώσμωση των δύο χώρων, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, δεν θα… αποφευχθεί. Καθώς έχει την άποψη ότι «η Δεξιά δεν αλλάζει», ο πρώην υπουργός κρίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύντομα, σε λιγότερο από έναν χρόνο, θα αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τις πολιτικές της. Και όπως συνηθίζει να λέει, ο κόσμος θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση.
Στο μεταξύ, ο Δ. Ρέππας θεωρεί ότι μια καλή αρχή στη… διακριτική επαφή των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αποτελούν οι σύνοδοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Party of European Socialists – PES) – ήδη μετέχει εκεί σε προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις ως παρατηρητής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό παρόλο που μέχρι τώρα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά αποφεύγει ακόμη και τα βλέμματα των δυο τους να διασταυρωθούν στις Βρυξέλλες και δεν παραλείπει να ξεκαθαρίζει ότι εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι το ΚΙΝΑΛ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Novartis και η ύφεση
Τώρα η έγνοια της Χαριλάου Τρικούπη είναι πώς θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια της ΝΔ να μαγνητίσει με τη δύναμη της εξουσίας μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ καθώς και δυνάμει ψηφοφόρους του από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Από τη μια η υπόθεση της Novartis λειτουργεί σαν… συριζοδιώκτης. Από την άλλη, η υπόθεση της οικονομικής ύφεσης και η στάση της κυβέρνησης με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό τομέα χρησιμοποιούνται σαν πυρά κατά των «γαλάζιων» – «προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών εις βάρος της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των ασθενέστερων» λέει και ξαναλέει η Φ. Γεννηματά.
Οι πολιτικές πιέσεις είναι έντονες. Η ΝΔ υπογείως ανοίγει διόδους επικοινωνίας με τμήματα επιρροής της Χαριλάου Τρικούπη. Γι’ αυτό άλλωστε η Φ. Γεννηματά ιδεολογικοποιεί τη φραγή προς τη ΝΔ, γειώνοντάς τη με στοιχεία της καθημερινότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο πέταξε τη φράση (για να ακουστεί ηχηρά) «η κεντροδεξιά πουλάει σοσιαλδημοκρατία, αλλά στην πράξη βάζει στο στόχαστρο την εργασία»…
Ετσι, σε αυτό το θολό τοπίο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την υγειονομική κρίση να ενώνεται με την οικονομική κρίση, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης με την πολιτική εμπειρία… πετάει την μπάλα στην εξέδρα ή κατ’ άλλους «βλέπει πολύ μπροστά». Ρίχνει στο τραπέζι πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας! Εμφανίζεται υπέρμαχος των συνεργασιών και αναρωτιέται «γιατί δεν κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να λύσουμε τα τεράστια προβλήματα που έρχονται;» (Ρ/Σ Alpha – 27.5.2020).