Η γενιά «Gen Z» κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές

Η γενιά «Gen Z» κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές

Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό πριν μιλήσουμε για τις Ευρωεκλογές και τους υποψήφιους του Ευρωκοινοβουλίου. Ποιοι περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Gen Z». Το ηλικιακό κριτήριο τίθεται στο 1995. Όσοι έχουν γεννηθεί από τότε, ή απλά όσοι είναι κάτω των 29 χρόνων.

Είναι η γενιά που θα κληθεί σε λίγο να κυβερνήσει, πιο γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, η γενιά που μεγάλωσε στην ψηφιακή εποχή, που δεν έζησε (σίγουρα) Ψυχρό Πόλεμο. Που σίγουρα δεν ξέρει εκφράσεις όπως «πάρε το μηδέν, δεν σε ακούω».

Είναι όμως, αντίθετα, η γενιά που μεγάλωσε με το κινητό, με την ψηφιακή τεχνολογία, με το «ψάχνω στο διαδίκτυο» και μόνον κατ’ εξαίρεση τις «κοινές» και αρχαϊκές βιβλιοθήκες.

Είναι αυτές που μεγάλωσαν με την τηλεόραση στο σπίτι και θεωρεί «δεδομένα» όλα αυτά που αγνοούσαν παντελώς οι λίγο περισσότερο ή πολύ περισσότερο μεγαλύτεροι.

Οι παλαιότερες γενιές

Μετά τους boomer (1946-1965) έρχεται η γενιά Χ, που αφορά όσους γεννήθηκαν από το 1965 έως το 1980. Στη συνέχεια ήρθε η γενιά Millennial, και μετά από αυτή ήρθε η γενιά Z ή Gen Z. Η Gen Z αναφέρεται σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010. Το «Ζ» στο όνομα σημαίνει «ζουμ», καθώς είναι η πρώτη γενιά που είναι γνωστό ότι «ζουμάρει» στο διαδίκτυο.

Πολύ ψηλά ο μέσος όρος της ηλικίας των Ευρωβουλευτών

Ας σημειωθεί επίσης πως σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο μέσος όρος ηλικίας των ευρωβουλευτών είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού. Στη Λιθουανία, υπάρχει ένα χάσμα 20 ετών στην εκπροσώπηση: ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι 45 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των 11 ευρωβουλευτών είναι 65 έτη.

Για να σπάσει αυτό το εμπόδιο, μια μελέτη της Δεξαμενής Σκέψης του Ευρωκοινοβουλίου συνέστησε τη μείωση της ηλικίας υποψηφιότητας στα 18 έτη ή της ψήφου στα 16 έτη. Προς το παρόν, οι 16χρονοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο στην Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Μάλτα και οι 17χρονοι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, μιας ένωσης υπεράσπισης των νέων, Rareș Voicu, δήλωσε στο Euronews ότι οι νέοι υποψήφιοι είναι απαραίτητοι για να φέρουν νέες ιδέες: “Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να καταλαβαίνουν τι σημαίνει να είσαι νέος σήμερα, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η προσιτή στέγαση και η ψυχική υγεία”.

Για να ρίξουμε μια ματιά στα Ευρωψηφοδέλτια της Ελλάδας:

Πόσοι ανήκουν στη γενιά αυτή και μερικοί που βρίσκονται κοντά της…

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά γεννήθηκε στη Βέροια τον Ιούλιο του 1993. Πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης έλαβε στη συνέχεια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Νομική Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές και ένα τρίτο εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με κατεύθυνση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven. Είναι διδάκτορας Νομικής Αθηνών (2022)

ΣΥΡΙΖΑ

  • Η Μυρτώ Κοροβέση είναι 26 ετών μένει στην Αττική και η καταγωγή της είναι από τον Ωρωπό  Δικηγόρος εν ενεργεία και Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής . Είναι 26 ετών, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με τίτλο «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
  • Ο Χαράλαμπος Αραβαντινός – Σιμωνέτος είναι Κεφαλλονίτης και μόλις 27 χρόνων Αναδείχθηκε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια Νησιά. Πρόκειται για τον Κεφαλλονίτη Χαράλαμπο Αραβαντινό – Σιμωνέτο, από το Ληξούρι, απόφοιτο Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχο μεταπτυχιακού στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική.
  • Η Ιφιγένεια Μουμτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Θεωρία από το London School of Economics and Political Science. Ερευνήτρια στην καταπολέμηση του διαδικτυακού ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας, και διακρίσεων προς αθλητές στα social media. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων
  • Η Λυδία Βενέρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύεται σε ζητήματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, νέων τεχνολογιών, προσωπικών δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (με έμφαση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άμυνας και ασφάλειας) και κάτοχος πτυχίου δημοσιογραφίας.
  • Η Βιολέτα Κόρδατζη γεννήθηκε το 1991, μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Θήβα. Σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά. Συνέχισε στην Αγγλία μεταπτυχιακά στο Cranfield University.

ΠΑΣΟΚ

  • Ο Γιώργος Τσούμας γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Άφησε τη Ναύπακτο στα 18 του χρόνια για να σπουδάσει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απ’ όπου αποφοίτησε το 2016 ως Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο τομέα «Πολεοδομία-Χωροταξία» απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
  • Ο  Λευτέρης Καρχιμάκης γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα με καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης και τα Δολιανά Αρκαδίας. Είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως Λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Leiden όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις πολιτικές επιστήμες. Επιπλέον έχει εκλεγεί εκπρόσωπος των Λεκτόρων στο Δ.Σ. της σχολής. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΚΚΕ

  • Η Κλειώ Χριστοπούλου είναι 30 ετών. Πτυχιούχος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.
  • Ο Θοδωρής Κωτσαντής είναι 32 ετών.  Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ. Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

ΜΕΡΑ25

  • Ο Τσιμητάκης Ζαχαρίας (Χάρης) γεννήθηκε το 1998 στη Σητεία Κρήτης, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Το 2017 ξεκίνησε να φοιτά στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκτοτε κατοικεί στην Αθήνα.
  • Ο Αλή Μπουλμπούλ γεννήθηκε το 1994 στην Κομοτηνή. Είναι πολεοδόμος και αποφοίτησε από το Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής. Σπούδασε Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης.
  • Ο Εντμαν Ερικ – Μιλτιάδης, Ελληνοσουηδός,  είναι γεννημένος το 1992.  Ππτυχιούχος στην Ιστορία και τις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και μεταπτυχιακό στην Πολιτική Κοινωνιολογία από το London School of Economics and Political Science (LSE). Κατά τα φοιτητικά του χρόνια έλαβε ενεργή δράση στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στο κίνημα των αγανακτισμένων στην Ελλάδα. Από το 2015 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, όπου το 2019 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του DiEM25.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  • Η Αννέτα Κυρίδου είναι 25 ετών. Σπούδασε στο Ohio State University των Ηνωμένων Πολιτειών, με πλήρη υποτροφία, Επιστήμη της Άσκησης. Επιπλέον, και έχειε διακριθεί ως μαθήτρια-αθλήτρια. Ασχολείται με την κωπηλασία από το 2011 και έχει διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της 10ης θέσης στην Ολυμπιάδα του 2021 και μεταλλίων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έχει κατακτήσει 29 πανελλήνια πρωταθλήματα.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

  • Ο Σπύρος Μπάκας είναι 25 ετών, απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου στον Τομέα της Γεωπονίας και φοιτητής Δημοσιογραφίας. Εχει πιστοποιηθεί ως σχολικός διαμεσολαβητής για τις κοινότητες Ρομά, παρακολουθώντας σεμινάρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, και εργάζεται στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων.
  • Η Κατερίνα Φλώρου είναι 30 ετών. Υποψήφια διδάκτωρ στο πεδίο της οικονομικής ανάλυσης και δημόσιας πολιτικής. Το ερευνητικό της αντικείμενο είναι η «οικονομική ανάλυση μεταναστευτικών ροών» και ευελπιστεί να οδηγήσει σε μια πρόταση δημόσιας πολιτικής η οποία θα βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα και θα είναι στον πυρήνα της ανθρωποκεντρική.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές: Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα – Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός τους

Ευρωεκλογές: Πόσους σταυρούς βάζω; – Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε

Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες για τις Ευρωεκλογές 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ποιες μέρες κλείνουν τα σχολεία

 

Documento Newsletter