Εκτοπισμένοι χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα οι Παλαιστίνιοι μες στα ερείπια. O πρωθυπουργός της σφαγής μετράει απώλειες στην κυβέρνηση ενώ διαδηλωτές τού ζητούν να παραιτηθεί
Παρά τον διπλωματικό πυρετό σε παγκόσμιο επίπεδο για κατάπαυση του πυρός, τα πορίσματα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, το Ισραήλ συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμο –με βάση την ετυμηγορία της Χάγης– σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν την ισλαμική γιορτή του Ιντ αλ Αντχά, οι εκτοπισμένοι στον παλαιστινιακό θύλακα εξακολουθούν να παλεύουν για την επιβίωσή τους. Οσοι έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη υγειονομική κρίση από το ξέσπασμα του πολέμου. Καθώς ο καύσωνας κορυφώνεται, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως ηπατίτιδα Α, δερματικές παθήσεις και αναπνευστικές ασθένειες, στερούμενοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στη Ράφα παρά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τακτικές παύσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις
Υγειονομική βόμβα από καύσωνα και ερείπια
Τα καταφύγια είναι υπερπλήρη, οι άνθρωποι στερούνται ακόμη και τα βασικά είδη υγιεινής, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα καθώς γέμισαν με ακατέργαστα λύματα, σμήνη εντόμων και σκουπίδια που συσσωρεύονται απειλητικά. Οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, χωρίς κατάπαυση του πυρός και με περιορισμένες προμήθειες καυσίμων και εξοπλισμού, ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες των τοπικών αρχών.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στη Ράφα και τη νότια Γάζα παρά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ για τακτικές παύσεις στις επιχειρήσεις του προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Από τη μεριά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ «δεν εκμεταλλεύεται» την τακτική παύση και δεν χρησιμοποιεί τον δρόμο που έχει δοθεί για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.
Παράλληλα, ο απολογισμός των θυμάτων ολοένα αυξάνεται, καθώς πάνω από 37.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 85.300 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Τίτλοι τέλους για το πολεμικό συμβούλιο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το τέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. Μια και το συμβούλιο ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας συνασπισμού με τον Μπένι Γκαντζ, με δεδομένο ότι ο τελευταίος εγκατέλειψε τον συνασπισμό, δεν υπάρχει πλέον λόγος να υφίσταται. Πλέον δεν θα συσταθεί νέο υπουργικό συμβούλιο, με την απόφαση να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα.
Ο Νετανιάχου αναγκάζεται πια να εξαρτάται περισσότερο από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, ενώ την ίδια ώρα είναι αντιμέτωπος με την οργή χιλιάδων Ισραηλινών, οι οποίοι διαδηλώνουν για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στη Γάζα από την κυβέρνηση και για την τύχη των ομήρων, απαιτώντας την παραίτησή του και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, ενώ η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου κορυφώνεται, ο Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση και τα μέλη του συνασπισμού του να αναλάβει δράση στον βορρά, δεδομένου ότι πολλοί Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή. Ολες αυτές οι πιέσεις έρχονται ενώ ο Ντετανιάχου βρίσκεται σε κόντρα και με τον κυβερνητικό εταίρο του, τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ,ο οποίος απαίτησε μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο μετά την παραίτηση Γκαντζ. Ομως, οι κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο θα εξακολουθούν να λαμβάνονται σε ένα μικρότερο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν θα συμμετέχει ο Γκβιρ.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί έχουν επισημάνει ότι δεν θα δεχτούν συμφωνία με τη Χαμάς η οποία θα τερματίζει τον πόλεμο στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. «Οσο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αποκρύπτει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας η εβραϊκή εξουσία θα εμποδίζει την κυβέρνηση συνασπισμού» είχε γράψει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αλλά η πίεση από τον Γκβιρ υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στην κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου. Και ενώ ο Νετανιάχου φαίνεται να χάνει τον έλεγχο στο Ισραήλ, μοιάζει να απομακρύνεται και η υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν γιατί… δεν του δίνει αρκετά όπλα. Σε βίντεο μάλιστα που ανάρτησε χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον «παρακρατά όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ», γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μετά το βίντεο Νετανιάχου ακύρωσαν μια συνάντηση για το Ιράν με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν την παράδοση ορισμένων βομβών στο Ισραήλ υπό τον φόβο να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα.
Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ μπαίνει πρώτη φορά η Κύπρος
Την ώρα που συνεχίζεται το δράμα του παλαιστινιακού λαού, εγείρονται φόβοι για μια σύρραξη που θα κλιμακωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μπορεί η ανησυχία για έναν περιφερειακό πόλεμο να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα εδώ και μήνες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι απειλές που εξαπολύουν εκατέρωθεν το Ισραήλ και η φιλοϊρανική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, μετά και την κλιμάκωση των διασυνοριακών πυρών κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου, έχουν ενταθεί.
Οι ανησυχίες γίνονται ακόμη πιο έντονες μετά και το τηλεοπτικό διάγγελμα του Χασάν Νασράλα. Για πρώτη φορά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κύπρου, λέγοντας ότι η οργάνωση θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο σε περίπτωση που επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.
Θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ, ο Νασράλα υποστήριξε ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακώνονταν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τότε οι μαχητές του κινήματος θα αγωνίζονταν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς». Διαμήνυσε δε ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπήρχε ασφάλεια από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενους στόχους στη Μεσόγειο θάλασσα.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις» απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Ακόμη, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και την Υεμένη.
Οι μάχες και πέραν των συνόρων
Το Ισραήλ εδώ και μήνες πραγματοποιεί τακτικά πλήγματα με στόχο μέλη της σιιτικής ισλαμικής οργάνωσης στον Λίβανο και στη Συρία, έχοντας σκοτώσει περισσότερους από 300 μαχητές της, ενώ σύμφωνα με τον απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών περίπου 80 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων, πάνω από 150.000 κάτοικοι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (60.000 από τις παραμεθόριες περιοχές του Ισραήλ και 90.000 από τον Λίβανο).
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν επεκτείνει τα χτυπήματα πολύ βαθύτερα στο έδαφος του αντιπάλου τους σε σχέση με την αρχή του πολέμου, όταν οι μάχες περιορίζονταν σε μια ακτίνα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων γύρω από τα σύνορα. Η Χεζμπολάχ έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα έως 35 χιλιόμετρα μέσα στο Ισραήλ, ενώ αντίστοιχα το Τελ Αβίβ έχει βάλει στο στόχαστρο περιοχές του Λιβάνου σε απόσταση άνω των 120 χιλιομέτρων στα βόρεια της χώρας.
Επιχειρήσεις σε τεντωμένο σχοινί
Οσο αυξάνεται η ένταση των χτυπημάτων τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει κάποιο ολέθριο σφάλμα και να ξεσπάσει ευρεία σύγκρουση, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ πιθανότατα αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει το βόρειο μέτωπό του, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι «η Βηρυτός θα μετατραπεί σε Γάζα» αν η Χεζμπολάχ επιλέξει να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Ωστόσο, παρά την κλιμάκωση, αναλυτές υποστηρίζουν ότι και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν πως ένας εκτεταμένος πόλεμος θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους. Με χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών, η Χεζμπολάχ είναι ικανή να χτυπήσει υποδομές σε όλο το Ισραήλ. Μια εισβολή στον Λίβανο θα ήταν δε δαπανηρή για τις ισραηλινές δυνάμεις, που συνεχίζουν την αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Επίσης, ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο, ο οποίος υφίσταται πολιτική και οικονομική κρίση.
Στο παρελθόν η Λευκωσία έχει επιτρέψει περιστασιακά στους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης.
Δείτε επίσης: Νετανιάχου για Γάζα: Η έντονη φάση των μαχών πλησιάζει στο τέλος της, αλλά ο πόλεμος θα συνεχιστεί
Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους
Γάζα: Τουλάχιστον 37.626 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την ισραληνική επίθεση