Η Γαύδος είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά, με το Κεδρόδασος, τους αμμόλοφους, τα αργιλικα πετρώματα, γι’αυτό και έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura. Παράλληλα κουβαλάει βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς υπήρξε νησί, που οι αρχές μέχρι το 1964 εξόριζαν τους κομμουνιστές, μεταξύ αυτών και τον πρώτο καπετάνιο του ΕΛΑΣ τον Άρη Βελουχιώτη.
Εδώ και κοντά 30 χρόνια αυτή η παραδεισένια νοτια εσχατιά της Ελλαδας και της Ευρώπης έχει αποτελέσει πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων ελευθέρων κατασκηνωτών, καθώς το νησί αποπνέει Ελευθερία και ήπια τουριστική ανάπτυξη, χωρίς το χαρακτήρα της εντατικής εμπορευματοποίησης που δυστυχώς έχει οδηγήσει σε καταστροφική τουριστική υπερεκμετάλλευση αλλά όμορφα ελληνικά νησιά.
Ανησυχία προκάλεσε στους ελάχιστους ντόπιους και τους πολλους Έλληνες και ξένους εραστές του νησιού το περιβαλλοντικό νομοσχεδιο που πέρασε στη ζούλα πέρσι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, που ουσιαστικά οδηγεί έμμεσα σε άδεια για επιχειρηματική αξιοποίηση περιοχών Natura.
Γι’αυτό και μόλις είδαν να τοποθετούνται με απόφαση της Δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου “Καλυψώ” ντουσιέρες με κερματοδέκτη για τους ελεύθερους κατασκηνωτές τους χτύπησε καμπανάκι.
Εδώ και μερικές μέρες διεξάγονται καθημερινά τα απογεύματα συνελεύσεις ενημέρωσης των ελευθέρων κατασκηνωτών στο Σαρακήνικο και τον Άη Γιάννη, όπου έχουν μέχρι τώρα μπει οι ντουσιερες με κερματοδέκτη προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να δρομολογηθούν οι αντιστάσεις σε πρώτη φάση στην εμπορευματοποίηση του νερού.
Σε ψήφισμα που έβγαλε η συνέλευση κατασκηνωτών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ” επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού…με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα τον σεβασμό του περιβάλλοντος”, ” επιτελείται μια απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα ελεύθερης κατασκήνωσης” και προστίθεται η διεκδίκηση για “ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους και η μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί”.
Το Documento επικοινώνησε με την νυν Δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη, όπως και με την πρώην Γκέλη Καλλινίκου, προκειμένου να ερευνήσει τι πραγματικά συμβαίνει.
Η κυρία Στεφανάκη υποστηρίζει ότι “η Γαύδος είναι ένα απομονωμένο νησί με περιορισμένους υδάτινους πόρους, που χρειάζεται σωστή διαχείριση για κάλυψη των αναγκών του. Θέλω να ξέρω ότι οι κατασκηνωτές δεν θα έρχονται να πλένουν το αμάξι τους η να κάνουν τη μπουγάδα τους σαν να είμαστε στα Λευκά Όρη η τον Πηνειό. Θέλω ανθρώπους που θα σκέφτονται το νησί όχι μόνο τον εαυτό τους, να το εκμεταλλευτούν, να περάσουν καλά χωρίς να ξοδέψουν”.
Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση για ντους με κερματοδέκτη υπήρχε ήδη από το 2017 στον Προϋπολογισμό του Δήμου, “ήταν μια ανάγκη, εγώ απλά είμαι πιο αποτελεσματική και υλοποιω αυτά που λέω”.
Στην επισήμανση μας ότι πολλοί κατασκηνωτές χαρακτηρίζουν “αισχροκέρδεια” να χρεώνεται 50 λεπτά η χρήση του ντους για 45 δευτερόλεπτα, όταν η τιμή του νερού είναι 30 λεπτά το κυβικό η κυρία Στεφανάκη απάντησε “Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Εγώ πολύ ευχαρίστως να δεχτώ να έρχονται το βράδυ και να παίρνουν πίσω τα 50 λεπτά που βάζουν. Εξ άλλου υπάρχει δωρεάν νερό που μπορούν να πάρουν από διάφορα άλλα σημεία του νησιού”.
Την πρόταση για διαβούλευση με τους κατασκηνωτές πάντως φάνηκε να μην την εξετάζει καθώς σε αντιδιαστολή μας είπε “Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να μιλήσουμε”.
Η πρώην δήμαρχος Γαύδου Γκέλη Καλλινίκου από την πλευρά της επεσήμανε “η κυρία Στεφανάκη έχει κοντή μνήμη.Ξεχνα ότι το 2017 ο Δήμος ήταν σε πολύ δύσκολη θέση και οικονομικά και νομοθετικά. Δώσαμε μεγάλο αγώνα και αντισταθήκαμε να χρεώσουμε τους δημότες μας με υπέρογκα δημοτικά τέλη, διεκδικήσαμε θεσμικά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και το πετύχαμε τον Ιούλιο του 2017 με τη δημιουργία της μικρής νησιωτικοτητας, την έκτακτη χρηματοδότηση στους πολύ μικρούς δήμους και την εξαίρεση τους από τον απόλυτο ισοσκελισμο των ανταποδοτικών τελών. Όντως υπήρξε πρόταση από την νυν Δήμαρχο να αγοράσουμε ντους με κερματοδέκτες και χημικές τουαλέτες, εντάχθηκε με κωδικό στον Προυπολογισμο, όμως ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση υλοποίησης γιατί παλέψαμε να κάνουμε σωστή διαχείριση με ντους που λειτουργούσαν λίγες ώρες χωρίς να γίνεται σπατάλη. Στο μεταξύ με την πρώτη χρηματοδότηση μπήκαν φωτοβολταϊκά στη μια γεώτρηση που λειτουργούσε τότε και ανοίχτηκαν άλλες δύο γεωτρήσεις. Η Γαύδος αυτή τη στιγμή είναι υπερκαλυμμενη με ποσότητα νερού. Θα ήταν προς τιμήν της Δημάρχου να υλοποιούσε και τις αποφάσεις που βρήκε για την προμήθεια των φωτοβολταϊκών, που ήταν ήδη στα τεύχη δημοπράτησης για την αξιοποίηση της καινούργιας γεώτρησης που δίνει 10-15 κυβικά νερό την ώρα. Αν είχαν μπει ο Δήμος θα μπορούσε 9πμ- 7μμ να δίνει 12 κυβικά την ώρα. Θα μπορούσε μάλιστα στο Σαρακήνικο να συνεχίσουν να λειτουργούν οι βρύσες με μπουτόν και η δαπάνη συντήρησης τους θα ήταν πολύ μικρότερη από την δαπάνη των ντους με κερματοδέκτη”.
Συγχρόνως η κυρία Καλλινίκου τονίζει ότι ” αυτή τη στιγμή ο Δήμος λειτουργεί σαν επιχείρηση και όχι σαν θεσμικό όργανο που οφείλει να εξυπηρετεί τους δημότες του και να δίνει τις παροχές. Το νερό σε περίοδο covid είναι απαράδεκτο να το στερείς από οποιονδήποτε. Να μην το δίνεις σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν και μόνιμα στο νησί, βαφτίζοντας το ύδρευση, όταν μάλιστα ξέρεις ότι δεν είναι πόσιμο γιατί είναι υφάλμυρο”.
Όσον αφορά την ανάγκη διαβουλευσης με ντόπιους και ελεύθερους κατασκηνωτές υπογραμμίζει” νομικά η Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να παίρνει μόνη της αποφάσεις και να τις υλοποιεί. Όμως οι δημότες δεν ψήφισαν Δήμαρχο, ψήφισαν δημοτικούς συμβούλους. Αυτό που γίνεται εδώ είναι απαράδεκτο, είναι βιασμός της Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας γενικότερα”.
Και καταλήγει λέγοντας μας “Φοβόμαστε γιατι με την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νόμου βλέπουμε περίεργες κινήσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Όταν ακούω για περιβαλλοντική ευαισθησία αναρωτιέμαι τι έγινε… ο βοριάς των τελευταίων ημερών μετακίνησε τόσο την αμμοθινη στους αμμόλοφους του Σαρακηνικου ώστε να καλύψει το ασφαλτικό που έριξαν σε δημόσια έργα? Είναι δυνατό με τις ευλογίες Δημάρχου και δασολόγου να απομακρύνεται έστω και ένας κόκκος άμμου από το Σαρακήνικο για να μπαίνει σε τσιμέντο στρώσεις είτε στο ιατρείο, είτε στις δεξαμενές, είτε στην φρέσκια πίσσα για τις λακούβες? Είναι η απόλυτη ντροπή. Καλώ οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα να έρθει να το ελέγξει”.