Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Γαύδο, όχι μόνο προκάλεσε εντυπώσεις, αλλά και απ’ ότι φαίνεται, στάθηκε ικανή για να δοθεί λύση σε ένα πάγιο αίτημα των ακριτών (και όχι μόνο αυτών της Γαύδου, αλλά όλης της χώρας).
Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε τη Γαύδο προκειμένου να συναντηθεί με τη μητέρα των δύο γυμνασιοπαίδων. Κατά τη συνομιλία τους αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης Γυμνασίου από τη Γαύδο. Ο κ. Κασσελάκης παραλλήλισε την πραγματικότητα, με τις «υποσχέσεις» του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος για τη δήθεν «αποκέντρωση» και για το δήθεν ενδιαφέρον για πρόσβαση στην εκπαίδευση των ακριτών.
Αυτό προφανώς δεν άρεσε. Όχι η ουσία των πραγμάτων δυστυχώς, αλλά το ότι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι η Γαύδος δεν είναι η μοναδική ακριτική περιοχή που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα, αλλά σχεδόν όλη η χώρα (πχ βλ. συγχωνεύσεις σχολείων)!
Και ναι μεν είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στοχεύει συγκεκριμένα στο πρόβλημα, από την άλλη πλευρά όμως, είδαμε έναν υπουργό (Παιδείας μάλιστα!) να υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής που απλώς κάποια στιγμή υπό το βάρος της δημοσιότητας, «αναγκάστηκε» να υποκύψει στη λύση που μια μάνα εξασφάλισε για την εκπαίδευση των παιδιών της χωρίς να χρειαστεί να ξεριζωθούν από τον ακριτικό τόπο τους!
Και προσέχτε και το καλύτερο: Αφενός η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως όπως είπαμε αναγκάστηκε να δεχθεί να κάνουν τα δύο παιδιά μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, αφετέρου δεν εξασφάλισε ΠΟΤΈ καθηγητές για τη διαδικασία. Αντιθέτως, οι καθηγητές των παιδιών είναι εθελοντές, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν από μόνοι τους να προσφέρουν!
«Συμπτωματικά» βέβαια, μάθαμε από τον υπουργό παιδείας ότι «από τον Σεπτέμβριο 2024 οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ορεινών και νησιωτικών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο». Να το ξαναγράψουμε; Συμπτωματικά! Είναι προφανώς μία από τις κλασσικές συμπτώσεις που προκαλούν ρίγη στους πολίτες!
Ok, nevermind! Μπορεί να πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια για αυτό, αλλά ας είναι… Aν όντως ισχύει και δεν είναι άλλη μια δικαιολογία προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των οικογενειών που παρακολουθούν το θέμα με αγωνία, καλώς να γίνει. Άλλωστε, οι ακρίτες έχουν μάθει στην «απαξίωση».
Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πιερρακάκη που κατάφερε μέσα σε δυο γραμμές να «αφορίσει» το αμέσως προηγούμενο κυβερνητικό αφήγημα της τότε ηγεσίας του υπουργείου παιδείας υπό την κα Κεραμέως. Πλέον μάθαμε ότι τελικά δεν τίθεται κανένα ζήτημα «κοινωνικοποίησης», διότι μέχρι πριν από δύο έτη το υπουργείο παιδείας, η αντιπεριφέρεια Χανίων και ο Δήμος Γαύδου (!) προέτρεπαν την οικογένεια να αφήσει τον τόπο της και οι δύο μαθητές να μαθητεύσουν στην Παλαιόχωρα για να… «κοινωνικοποιηθούν». Η ειρωνεία βέβαια, ήταν και τα 500 ευρώ μηνιαίως που υπόσχονταν να τους δίνουν για να φύγουν επί της ουσίας από τον τόπο τους.
Για ακόμη μια φορά ωστόσο, αναδεικνύεται πως αντιμετωπίζει η πολιτεία και η κυβέρνηση το ζήτημα της Παιδείας. Υπουργοί και κομματικά στελέχη «σκίζουν τα ιμάτιά τους» προκειμένου να προστατεύσουν τη «φήμη» του Κ. Μητσοτάκη για το αν «τα έκανε καλά» με το ζήτημα της εκπαίδευσης δύο παιδιών στη Γαύδο, ενώ επί της ουσίας δεν καταλαβαίνουν πως παραδέχονται πόσο «λίγοι», «ανάξιοι» και «επικίνδυνοι» είναι για αυτό το τόσο φλέγον ζήτημα για την κοινωνία μας.
Φανταστείτε που έχουμε φτάσει ως χώρα να θεωρούμε την ύπαρξη σχολείου σε ένα ακριτικό μέρος ως «ρουσφέτι» ή ως μια πολιτική πράξη «μεγαλοψυχίας» ενός ανθρώπου που μας ζήτησε να τον ψηφίσουμε (δις) για να μας εκπροσωπεί και να «διαφυλάξει» το μέλλον των παιδιών μας!
Με την ελπίδα ότι το εν λόγω ζήτημα δεν θα δημιουργήσει «προβλήματα» στην οικογένεια της ακριτικής Γαύδου, αλλά αντιθέτως θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα πιο ασφαλές και καλύτερο Αύριο για τα παιδιά των κατοίκων της Γαύδου και όλων των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
*O Ηλίας Ν. Κυριακόπουλος είναι Πολιτικός Επιστήμονας, δημοτικός σύμβουλος Γαύδου – Επικεφαλής της παράταξης «Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος»