Η γαλλική αριστερά απαιτεί από τον Μακρόν να την αφήσει να σχηματίσει κυβέρνηση – «Σέρνει τα πόδια του»

Η γαλλική αριστερά απαιτεί από τον Μακρόν να την αφήσει να σχηματίσει κυβέρνηση – «Σέρνει τα πόδια του»

Πιέσεις από τους ηγέτες του αριστερού συνασπισμού της Γαλλίας δέχεται ο Μακρόν, καθώς θα απαιτήσουν να συμφωνήσει να τους αφήσει να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς ο ίδιος πραγματοποιεί μια σειρά συναντήσεων για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο έξι εβδομάδων.

Ο Μακρόν έχει ήδη απορρίψει τον υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) για τον διορισμό του ως πρωθυπουργού, λέγοντας ότι θέλει έναν ηγέτη της κυβέρνησης με «ευρεία και σταθερή» υποστήριξη για να αποφύγει μια κοινοβουλευτική ψήφο δυσπιστίας που θα προκαλούσε περαιτέρω πολιτικό χάος.

Όπως γράφει ο Guardian, εκπρόσωποι του NFP κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι «σέρνει τα πόδια του» (καθυστερεί) όσον αφορά τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για «σοβαρή και επιζήμια αδράνεια» και ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των πρόωρων γενικών εκλογών που προκήρυξε.

Η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τις αρχές Ιουλίου, αφού στις βουλευτικές εκλογές δεν προέκυψε πλειοψηφία. Η ψηφοφορία χώρισε την Assemblée Nationale, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σε τρία περίπου ίσα μπλοκ -αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά- κανένα από τα οποία δεν διαθέτει λειτουργική πλειοψηφία.

Η κεντρώα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Γκαμπριέλ Αττάλ, παραιτήθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Μακρόν συναντήθηκε με εκπροσώπους του NFP, της αριστερής συμμαχίας που δημιουργήθηκε για να απομακρύνει την απειλή της νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Το NFP, ένας συνασπισμός της σκληρά αριστερής Ακάθεκτης Γαλλίας (La France Insoumise), του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των κομμάτων των Πρασίνων και των Κομμουνιστών, έχει προτείνει τη δημόσια υπάλληλο Lucie Castets, 37 ετών, ως την προτιμώμενη υποψήφια για να γίνει πρωθυπουργός. Ο Μακρόν έχει ήδη απορρίψει την υποψηφιότητά της.

Στη συνέχεια, ο Μακρόν θα συναντηθεί με μέλη των κεντρώων και κεντροδεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών Les Républicains, την Παρασκευή το απόγευμα και με εκπροσώπους της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Συναγερμού, τη Δευτέρα.

Κεντρώα, συντηρητικά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα έχουν απειλήσει με πρόταση δυσπιστίας εάν η επόμενη κυβέρνηση έχει επικεφαλής ένα μέλος της «Ανυπότακτης Γαλλίας».

Το France Unbowed (Ανυπότακτη Γαλλία) έχει διατυπώσει την ίδια απειλή εάν ο νέος πρωθυπουργός δεν είναι υποψήφιος του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος. Το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες, 193, αλλά πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Εντός του NFP, η France Unbowed κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

Πριν από τις συνεδριάσεις, ένας εκπρόσωπος των Ηλυσίων δεν ήταν σε θέση να αναφέρει πότε θα οριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

«Μετά από έξι εβδομάδες που ήταν χρήσιμες, ο πρόεδρος θέλησε να συγκεντρώσει τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο με σκοπό να ορίσει πρωθυπουργό», είπε.

«Ο πρόεδρος έχει καθορίσει έναν σαφή στόχο: ζήτησε από τις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν και να ακούσουν η μία την άλλη για να σχηματίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, δηλαδή με τους περισσότερους βουλευτές και επίσης μια πλειοψηφία που θα είναι η πιο σταθερή, δηλαδή δεν θα μπορεί να ανατραπεί».

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές έφεραν «τρία μαθήματα».

«Το πρώτο είναι ότι η απερχόμενη πλειοψηφία έχασε. Το δεύτερο είναι ότι οι Γάλλοι δεν ήθελαν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς, του Εθνικού Συναγερμού, το τρίτο είναι ότι κανένας συνασπισμός δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την πλειοψηφία – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας».

Δείτε επίσης:

Πολάκης: «Το Χειρουργικό ορθοπεδικός και το Παθολογικό καρδιολόγος» – Ο απόλυτος εξευτελισμός Άδωνη

Αδιανόητη κτηνωδία στην Σαντορίνη: Έδεσαν άλογο και το άφησαν να πεθάνει από δίψα

Επτά χρόνια φαγούρα στη Δικαιοσύνη για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Ξεκινάει με πολυετή καθυστέρηση η δίκη για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου

Η παλίρροια του «Βασιλιά-Φάντασμα» εμφανίστηκε στον ποταμό Qiantang στην Κίνα – Εντυπωσιακές εικόνες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Η βόμβα Πολάκη, η πρόκληση Κασσελάκη για μομφή και η πρώτη αντίδραση των 87 μέσω του documentonews.gr

«Κλεμμένα από τη Βουλγαρία τα μηχανήματα»: Νέες καταγγελίες για το λούνα παρκ του θανάτου (Video)

Έλενα Ακρίτα: «Εγκληματίες, πόσες φορές πήγαμε τα παιδιά μας στο λούνα παρκ…»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter