Σε αναζήτηση του νέου πρωθυπουργού η Γαλλία μετά και το δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε φάση πολιτικής ακροβασίας.
Τυπικά, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει έως σήμερα το βράδυ -όπως έγινε γνωστό- δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών δεν ήταν πλέον δυνατόν να παραμείνει στη θέση του.
Θα παραμείνει ωστόσο μέχρι την άφιξη του αντικαταστάτη του, χειριζόμενος τις «τρέχουσες υποθέσεις». Θα υπάρξει δηλαδή μία προσωρινή κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι και κάποιων εβδομάδων, δηλαδή έως το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που αρχίζουν σε 10 ημέρες
Διχασμένη η αριστερά με σοβαρές ρωγμές
Ο αριστερός συνασπισμός που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διάσπαση, αφού το κορυφαίο κόμμα του δήλωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα λόγω της αποτυχίας να συμφωνήσουν για τον πρωθυπουργό.
Μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, η εύθραυστη ενότητα στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) διασπάστηκε τη Δευτέρα, όταν η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) για «απαράδεκτες μεθόδους» στο να θέσει βέτο στις προτάσεις σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης.
Το ρήγμα έρχεται στην αρχή μιας κρίσιμης εβδομάδας κατά την οποία η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και οι νέοι βουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη για να διορίσουν έναν νέο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης, το ισοδύναμο του προέδρου της Βουλής.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ήδη στο Παρίσι
Τη Δευτέρα, η Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ή τη συμφωνία για έναν πιθανό πρωθυπουργό μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τον πρόεδρο της κάτω βουλής.
Σε μια οργισμένη ανακοίνωση, το Ανυπότακτη Γαλλία κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι πέφτει στην παγίδα του Μακρόν -του οποίου η κεντρώα συμμαχία Ensemble έσπρωξε το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) στην τρίτη θέση- βάζοντας την αριστερή συμμαχία σε «αδιέξοδο».
«Μήπως το Σοσιαλιστικό κόμμα παίζει με το χρόνο για να επιτρέψει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταρρεύσει και για εγκαταλείπει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη; Δεν θα επιτρέψουμε αυτό το αδιέξοδο να διευκολύνει τους προεδρικούς ελιγμούς», έγραψε.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαζόταν με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ανυπότακτης Γαλλίας. Τόσο το Ανυπότακτη Γαλλία όσο και ο Εθνικός Συναγερμός έχουν δηλώσει ότι θα ξεκινούσαν πρόταση δυσπιστίας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε η μία από τις δύο.
«Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει επιλέξει να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα [για πρωθυπουργός] από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με μοναδικό στόχο να επιβάλει τη δική του, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν η μόνη αποδεκτή πρόταση από τον Εμανουέλ Μακρόν. Με τον τρόπο αυτό καθιστά τον πρόεδρο της δημοκρατίας τον αποφασίζοντα για τη συμμαχία μας, παρόλο που αυτή έχει σχηματιστεί εναντίον του ίδιου και των πολιτικών του», αναφέρει η ανακοίνωση της Ανυπότακτης Γαλλίας
Και πρόσθεσε: «Αυτές οι μέθοδοι είναι απαράδεκτες. Απαιτούμε την άμεση συμφωνία για έναν μόνο υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου για την προεδρία της εθνοσυνέλευσης … μέχρι τότε δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία άλλη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης».
Η επικείμενη εκλογή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης θα μπορούσε ενδεχομένως να δείξει προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα. Και αυτό διότι αν δεν υπάρξει συνεργασία της παράταξης Μακρόν με τους Ρεπουμπλικάνους, τότε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα μπορούσε να κερδίσει την προεδρία του σώματος. Ήδη πιθανολογείται ότι υποψήφιά του θα είναι η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των οικολόγων Σιριέλ Σατλέν.
Ο Μακρόν ψάχνει την ευρεία διακομματική συνεργασία
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τα ηγετικά στελέχη της παράταξής του να εργαστούν με στόχο τη δημιουργία μίας ευρείας διακομματικής συνεργασίας που θα επέτρεπε στη Γαλλία να αποκτήσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ορισμένα από αυτά τα στελέχη έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν τη συνεργασία της παράταξης Μακρόν με το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ άλλα στελέχη κλίνουν προς τη συνεργασία με την αριστερά.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο Μακρόν ελπίζει σε μια νέα «κεντρώα» πλειοψηφία διασπώντας την Αριστερά;
Οι βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν μετά την επιτυχία του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές είχαν σκοπό να «ξεκαθαρίσουν» το γαλλικό πολιτικό τοπίο. Αντ’ αυτού, το αποτέλεσμα πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αποκάλυψε ότι είχαν αναδειχθεί τρία μπλοκ παρόμοιου μεγέθους – κανένα από τα οποία δεν έχει πλειοψηφία ή την προοπτική να σχηματίσει μία.
Οι Γάλλοι συνδικαλιστικοί ηγέτες κατηγόρησαν τον Μακρόν για καπήλευση της δημοκρατίας και κάλεσαν σε διαμαρτυρίες και απεργίες έξω από την εθνοσυνέλευση και τα κυβερνητικά γραφεία σε όλη τη Γαλλία το μεσημέρι της Πέμπτης.
Πηγές: The Guardian, ΑΠΕ, Διεθνής Τύπος
Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: Πάνω από 10 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι λόγω του εμφύλιου πολέμου
Επιστολή Όρμπαν προς Ευρωπαίους ηγέτες: Ο Τραμπ θα μεσολαβήσει για την ειρήνη στην Ουκρανία
Ο Ελον Μασκ θα στηρίξει την εκστρατεία του Τραμπ με 45 εκατ. δολάρια τον μήνα
Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Guardian: «Σε “κυνήγι μαγισσών” ο Τραμπ παρά τη δέσμευσή του να ενώσει το έθνος»
Τραμπ: Με επίδεσμο στο αυτί η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας (Photos-Video)