Ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ τοποθετεί σε «βασιλική θέση» την ακροδεξιά στη Γαλλία, όπως επισημαίνει το Politico σε ανάλυσή του για τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, μετά το «πραξικόπημα» Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, προωθώντας μια δεξιά – ακροδεξιά συμμαχία, παρόλο που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Μάλιστα, το δημοσίευμα τονίζει πως «η επιβίωση της επόμενης κυβέρνησης εξαρτάται από την… επιείκεια της Μαρίν Λεπέν.
Σύμφωνα με το Politico, η Μαρίν Λεπέν ήταν σημαίνον πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις για την επιλογή πρωθυπουργού. Όταν φάνταζε ως φαβορί το όνομα του Ξαβιέ Μπερτράν, ο Μακρόν τηλεφώνησε στη Λεπέν σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Οι εκλογές κλάπηκαν από τους Γάλλους» και «βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια» είναι μερικές από τις αντιδράσεις από τον χώρο της Αριστεράς, ενώ ετοιμάζονται ήδη μεγάλες διαδηλώσεις που μάλλον θα ταρακουνήσουν τη χώρα.
«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.
Τελικά ο Γάλλος Πρόεδρος κατέληξε στον διορισμό του συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ και το μόνο σίγουρο είναι πως η απόφασή του επιτείνει το πολιτικό χάος, το οποίο εξάλλου ο ίδιος προκάλεσε οδηγώντας αιφνιδιαστικά τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή του κόμματός του από τη Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. «Ο 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ, επιστρέφοντας από τη συνταξιοδότηση για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μοιάζει απίθανο να προσφέρει μια σταθερή λύση», σχολιάζει δηκτικά ο Guardian σε δημοσίευμά του.
Οι πληροφορίες που αποκαλύπτει το Politico για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την επιλογή του πρωθυπουργού, καταδεικνύουν πως ο Μακρόν παρέδωσε το ρόλο του «kingmaker» στη Λεπέν.
Αλλωστε, ακόμη και η γερμανική DW σημειώνει σε άρθρο της ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι «γνωστός για τις “μοναχικές” αν όχι και παρορμητικές αποφάσεις του».