Η Γαλλία γιορτάζει την πλήρη ανατροπή – Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες! (Videos – Photos)

Την πλήρη ανατροπή των γκρίζων δημοσκοπήσεων γιορτάζει η Γαλλία ενώ όλη η Ευρώπη και οι περισσότερες δημοκρατικές χώρες και λαοί παρακολουθούν με ανακούφιση την ήττα των φαντασμάτων του παρελθόντος.

Η μεγάλη ήττα της ακροδεξιάς στη Γαλλία μετά την προσπάθεια της «αποδαιμονοποίησης» όπως ονομάστηκε, να αποτινάξει δηλαδή τη φήμη του κόμματος με φασιστικό και νεοναζιστικό πρόσημο ήρθε ως ανακούφιση.

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να γιορτάσουν τη νίκη της συμμαχίας της αριστεράς στις πρόωρες εκλογές, καθώς διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν την ακροδεξιά παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN) να επικρατεί (ήρθε τρίτη).

 

Όπως δείχνουν και τα βίντεο οι πρώτες εκτιμήσεις όπως ανακοινώθηκαν από τα ΜΜΕ στη Γαλλία αλλά και από τα μεγάφωνα έφεραν πανηγυρισμούς και δάκρυα στον προοδευτικό κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.

Έτσι λοιπόν τα φοβορί ήρθαν τρίτοι, ο προοδευτικός κόσμος απάντησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που ήρθε πρώτο και το Κόμμα του Μακρόν, το «Μαζί» κράτησε ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεών του αποτέλεσμα μιας συνετής τακτικής -κυρίως της Αριστεράς- που θέλησε να κρατήσει τη Γαλλία και την Ευρώπη στο ύψος της.

Όπως ήταν λογικό σημειώθηκαν και ορισμένα επεισόδια, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.

 

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα.

Σημειώνεται πως όπως είχε ανακοινωθεί από την Παρασκευή, η Αστυνομία επρόκειτο να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για επεισόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει πως θα κινητοποιούνταν κάπου 30.000 αστυνομικοί χθες για να αποφευχθούν επεισόδια, 5.000 στο Παρίσι και προάστιά του.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στη Λίλη (βόρεια) που έγινε χρήση δακρυγόνων.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 51 αυθόρμητες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής. Οι περισσότερες κύλησαν ομαλά, υπήρξαν μερικά περιστατικά.

Στο Παρίσι, όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 11.000 άτομα (8.000 στην Place la République και 3.000 στην Place de la Bataille-de-Stalingrad), ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών μερικές ομάδες μασκοφόρων και κουκουλοφόρων προσπάθησαν να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του τάγματος στο τέλος της βραδιάς. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και συνέλαβε δεκατέσσερα άτομα.

Τραυματίστηκαν ελαφρά δεκατρείς αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας διαδηλωτής απομακρύνθηκε από τους πυροσβέστες χωρίς τις αισθήσεις του. Τα επεισόδια σημείωσαν επίσης τις συγκεντρώσεις στη Ρεν και τη Νάντη. Στη Ρεν συνελήφθησαν είκοσι πέντε άτομα. Επίσης ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη Νάντη από βόμβα μολότοφ. Συνελήφθησαν τρία άτομα.

 

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Μετά τις εκλογές, τι; – Η επόμενη ημέρα μετά την πρωτιά του Μετώπου και τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Ουφ»: Το ιστορικό πρωτοσέλιδο της Liberation για τις γαλλικές εκλογές (Photo)

Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Πόσες έδρες καταλαμβάνουν Μελανσόν, Μακρόν και Λεπέν

Λε Πεν μετά την ήττα: Η νίκη μας απλώς καθυστέρησε

Γαλλία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ (Video)