Η Γαλλία αποτίει σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της τζιχαντιστικής επίθεσης

Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τα θύματα των επιθέσεων ενός τζιχαντιστή στη νότια Γαλλία, πριν η χώρα αποτίσει φόρο τιμής στον χωροφύλακα που σκοτώθηκε αφού παραδόθηκε στον δράστη για να σώσει μια όμηρο.

Αυτός ο εθνικός φόρος τιμής στον αξιωματικό της χωροφυλακής Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος «έπεσε ως ήρωας», σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και του οποίου ο θάνατος έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στη Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες μετά τη λήξη συνεδρίασης του συμβουλίου άμυνας σε περιορισμένη σύνθεση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επίσης «ζήτησε από τους νομάρχες να συγκαλέσουν αυτή την εβδομάδα» τους αξιωματούχους των υπηρεσιών (πληροφοριών, αστυνομίας, χωροφυλακής, εισαγγελίας, σωφρονιστικών ιδρυμάτων) που εμπλέκονται στην παρακολούθηση των ριζοσπαστικοποιημένων προσώπων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτού του τύπου οι συνεδριάσεις έχουν «στόχο να υπενθυμίσουν τις εντολές για επιφυλακή έπειτα από μια τέτοια ενέργεια».

Στο μεταξύ, λειτουργία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) στη μικρή πόλη Τρεμπ, κοντά στην Καρκασόν (νότια Γαλλία), όπου ο τζιχαντιστής πραγματοποίησε την Παρασκευή τη μία από τις επιθέσεις του σ’ ένα σούπερ-μάρκετ. Στη λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου της Τρεμπ ως φόρος τιμής στους τέσσερις νεκρούς και τους τρεις τραυματίες της επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, θα χοροστατήσει ο επίσκοπος Καρακσόν και Ναρμπόν.

Ο Ραντουάν Λακντίμ, ένας 25χρονος Γάλλος μαροκινής καταγωγής, εμφανίσθηκε την Παρασκευή ως «ένας στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και είχε εντοπισθεί και παρακολουθηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών, «πιστεύαμε πως δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Στην κατοικία του στην Καρκασόν, οι ερευνητές ανακάλυψαν «σημειώσεις με αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος» που έμοιαζαν με διαθήκη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Παράλληλα τέθηκαν υπό κράτηση δύο πρόσωπα: ένας νέος 17 χρόνων, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας φίλος του Ραντουνάν Κακντίμ, και η σύντροφός του.

Ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος μ’ ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό μαχαίρι και τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης αφού συνέλαβε ομήρους σε ένα σουπερ-μάρκετ της εταιρείας Super U στην Τρεμπ. Προηγουμένως είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον επιβάτη και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό και είχε πρυοβολήσει αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίσθηκε.

Στη διάρκεια της ομηρίας, που είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ένας αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής ηλικίας 44 ετών πρότεινε να πάρει τη θέση μιας γυναίκας που ο δράστης χρησιμοποιούσε σαν «ασπίδα», σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση. Ο δράστης τραυμάτισε σοβαρά τον αξιωματικό Ανρό Μπελτράμ πυροβολώντας τον και μαχαιρώνοντάς τον, σύμφωνα με πηγή στην έρευνα, με αποτέλεσμα να υποκύψει χθες Σάββατο στα τραύματά του.

Το μεγάλο τέμενος του Παρισιού, όπως και οι μουσουλμάνοι αντιπρόσωποι, χαιρέτισαν το «θάρρος» του. «Έφυγε ως ήρωας», «ήξερε βεβαίως ότι δεν είχε ουσιαστικά καμιά ελπίδα» και «δεν δίστασε ούτε λεπτό», υπογράμμισε ο αδελφός του, ο Σεντρίκ Μπελτράμ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Παντρεμένος χωρίς παιδιά, ο Αρνό Μπελτράμ επρόκειτο να παντρευτεί φέτος και με θρησκευτικό γάμο.

«Φρικτή επίθεση», δηλώνει ο Τραμπ

Τρία άτομα τραυματίσθηκαν επίσης από τον Λακντίμ, το ένα από τα οποία βρισκόταν χθες μεταξύ ζωής και θανάτου.

Κάτοικοι έφθασαν χθες μπροστά στο κλειστό κατάστημα του σούπερ-μάρκετ και στο στρατόπεδο της Χωροφυλακής της Καρκασόν για να αφήσουν λουλούδια.

Μια κάτοικος, η Μαρί-Κλερ Καστέλ, έφθασε μ’ ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα με την επιγραφή «Ευχαριστώ». Λέει πως «δεν κοιμήθηκε τη νύκτα» και πως «προσευχήθηκε πολύ πιστεύοντας πως θα γίνει ένα θαύμα, πως θα τον σώσουν».

Ο πληθυσμός είναι σοκαρισμένος: «Λέγαμε πως δεν είχαμε τίποτε να φοβηθούμε, λέγαμε πως αυτά δεν συμβαίνουν παρά μόνο στις μεγάλες πόλεις», λέει η 52χρονη Χαντίτζα.

Η Γαλλία, η οποία έχει γίνει στόχος των τζιχαντιστών εξαιτίας της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ζει υπό την τρομοκρατική απειλή μετά το κύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων που από τον Ιανουάριο 2015 και μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 245 ανθρώπους.

Αυτή η τελευταία επίθεση, που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή», είναι η σοβαρότερη από την αρχή της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2017. Ο γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον αμερικανό ομόλογό του για την «αλληλεγγύη» του υπογραμμίζοντας σ’ ένα μήνυμά του στα αγγλικά στο Twitter, που αναρτήθηκε χθες το βράδυ, ότι «ορθώνουμε μαζί με τους συμμάχους μας το ανάστημά μας εναντίον της τρομοκρατίας».

Πολλές εκατοντάδες ερευνητές έχουν κινητοποιηθεί για να κατανοήσουν τα αίτια που ο Ραντουάν Λακντίμ πέρασε στην πράξη και «τα στάδια της διαδρομής του προς τη ριζοσπαστικοποίηση».

Ισλαμιστικές επαφές

Γεννημένος στις 11 Απριλίου 1992 στο Μαρόκο, ο Ραντουάν Λακντίμ πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 2004 επειδή ο πατέρας του έγινε Γάλλος, σύμφωνα με πηγή στην έρευνα.

Από το 2014, παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την ασφάλεια «επειδή βρισκόταν σε επαφή με ισλαμιστές που θεωρούνταν ότι βρίσκονταν ψηλά στο φάσμα της ριζοσπαστικοποίησης», χωρίς πάντως να δείξει ο ίδιος ότι θέλει να διαπράξει κάποια βίαιη ενέργεια, δήλωσε πηγή στην έρευνα.

Το 2016 και το 2017 παρακολουθούνταν και πάλι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες δεν διέκριναν καμιά «ένδειξη ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει κάποια βίαιη ενέργεια», σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Ουδέποτε μετέβη στη Συρία, όμως το 2014 είχε εντοπισθεί πως είχε τη βούληση να μεταβεί εκεί.

Στη διάρκεια των επιθέσεών του, ζήτησε «την απελευθέρωση αδελφών», ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση, ήταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός επιζών από τα μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβριου 2015 (130 νεκροί). Ο Αμπντεσλάμ είναι φυλακισμένος κοντά στο Παρίσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες