Το πολυεπίπεδο μπάχαλο που αποκαλείται κυβερνητική πολιτική έχει ήδη ξεπεράσει το έσχατο όριο ανοχής που απήλαυε με μεγάλη ευκολία για περίπου έναν χρόνο.
Ενας βολικός συνδυασμός (εκούσιων και ακούσιων) παραγόντων συντέλεσε ώστε η πλέον ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών να προβάλλει τη σκιά της ώστε να παρουσιάζεται ως γιγάντιο μπόι παρά τον αποκαλυπτόμενο νανισμό της.
Το (αθόρυβο) σπάσιμο του κουμπαρά χρηματοδότησε τον λουκούλλειο μυστικό δείπνο που στήθηκε χωρίς να γνωρίζουμε τους καλεσμένους (οικογενειακούς φίλους, συνδαιτυμόνες) και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος του λογαριασμού που παραμένει ανοιχτός.
Η καταστροφική πανδημία πρόσκαιρα λούστραρε την «αρχαία σκουριά» που συσσωρεύεται από την εμμονικά επαναλαμβανόμενη (copy paste) δεξιά πολιτική που μόνο δεινά και καταστροφές έχει επιφέρει στον τόπο.
Τα σουλάτσα του «Ορούτς Ρέις» για… έρευνες στον κήπο του σπιτιού μας (αλλά χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη φρεάτιο για αρτεσιανό νερό) δεν δικαιολογούν την ανερμάτιστη εξωτερική μας πολιτική και πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύουν τον (προβαλλόμενο) διεθνή απομονωτισμό του Ερντογάν.
Αυτό τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση πορεύτηκε απολύτως ανέφελα και άκρως προπαγανδιστικά. Ομως «στη θάλασσα αν θα κατουρήσεις στο αλάτι, θα το βρεις» και τότε καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να βρει δουλειά στον άνεργο, σπίτι στον ξεσπιτωμένο και φαγητό στον πεινασμένο.
Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15,2% το β΄ τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αφού ακόμη και η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2011 άγγιξε το 8,8%.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει και όντως είναι πολύ μεγάλο», αλλά επισήμανε ότι «η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%» και συνέχισε: «Πολλοί διεθνείς οργανισμοί είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό όμως ευτυχώς δεν επιβεβαιώνεται».
Ακούγοντάς τον σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Δηλαδή, οικονομίες με μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης αλλά με σημαντική βιομηχανική παραγωγή σε καίριους οικονομικούς τομείς, με θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και με πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι οικονομικά πιο ασταθείς από την Ελλάδα, η οποία μάλιστα μόλις πρόσφατα βγήκε από δεκαετή μνημονιακή επιτήρηση;
Από την άλλη, αφού πολλοί διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι η πτώση θα έπιανε την ταχύτητα του φωτός ενώ εμείς πέφτουμε με την ταχύτητα του ήχου, τότε… «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτε»;
Τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου της ελληνικής οικονομίας (με τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού) δείχνουν ότι κυριολεκτικά ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού.
Το 2019 καταγράφηκαν:
• Εσοδα από εισερχόμενο τουρισμό (χωρίς την κρουαζιέρα) 18,2 δισ. ευρώ.
• Συνολικά απασχολούμενοι 946.200 εργαζόμενοι.
Για το 2020 οι προβλέψεις αναφέρουν:
• Εσοδα από εισερχόμενο τουρισμό περίπου 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση περίπου 80,5%.
• Μείωση της συνολικής απασχόλησης που θα ξεπεράσει το 75%, δηλαδή συνολικά απασχολούμενοι περίπου 236.000 εργαζόμενοι.
Προφανώς και η πανδημία (όπως ο σεισμός) καταστρέφει την οικονομία, όμως ο περιορισμός των οδυνηρών
επιπτώσεων απαιτεί τη λήψη έγκαιρων προληπτικών μέτρων θωράκισης από την επερχόμενη καταστροφή. Οσο το «Ορούτς Ρέις» δεν πραγματοποιεί πρόγραμμα σεισμικών ερευνών άλλο τόσο η κυβέρνηση εφάρμοσε πρόγραμμα με μέτρα οικονομικής στήριξης της εργασίας και των εισοδημάτων της.
Ετσι, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία και από τις ενισχύσεις θα εξαιρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα θα αναπληρώνουν τον «απολεσθέντα» εργασιακό χρόνο με μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση.
Ο υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων δεν θα γίνει επί του ονομαστικού μισθού, αλλά επί των 534 ευρώ τον μήνα της αναστολής εργασίας. Τα μέτρα στήριξης των πληττομένων από την πανδημία είναι επιστημονική φαντασία, για να θυμηθούμε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: «Η φανταστική λογοτεχνία επινοήθηκε τη μέρα που ο Ιωνάς γύρισε σπίτι του και είπε στη γυναίκα του ότι άργησε τρεις μέρες επειδή τον είχε καταπιεί μια φάλαινα».
Ο Θύμιος Γεωργόπουλος είναι οικονομολόγος