Η φυγή Λοβέρδου και οι φυγόκεντρες τάσεις

Η φυγή Λοβέρδου και οι φυγόκεντρες τάσεις

Ο «εκπρόσωπος της Δεξιάς» στο ΠΑΣΟΚ έκλεισε την πόρτα πίσω του εθελουσίως αλλά σίγουρα δεν κλείνει την πόρτα στην πολιτική

Οι παραδοξότητες Λοβέρδου δεν έχουν τελειωμό. Ισχυρίζεται ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι αποχώρησής του αλλά δημιουργεί αχλή μυστηρίου με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη που τη χαρακτηρίζει «άκρως εμπιστευτική». Τι κρύβει; Ποιον ευνοεί αυτή η διάχυση φημών; Πάντως όχι το ΠΑΣΟΚ. Οι λοβερδικοί ψάχνουν ακόμη τη «συμπεριφορά» του εκλογικού σώματος σε εκλογικές περιφέρειες που τους υπερκέρασαν –λες και με κατευθυνόμενη «γραμμή» εκτοπισμού τους– συνυποψήφιοι. Η πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου ήρθε δεύτερη και έχασε από τον Τάσο Νικολαΐδη στη Δράμα, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έχασε από τη Χριστίνα Σταρακά στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ την ίδια ώρα ο Ανδρ. Λοβέρδος έμενε εκτός Βουλής από τη Μιλένα Αποστολάκη στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Ακούγονται πολλά για τον δρόμο που θα χαράξει ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος είναι πανεπιστημιακός και ενδεχομένως ο ρόλος του να είναι και πολιτικά πιο ευρύς και περισσότερο θεσμικός ακόμη κι αν έχει «γαλάζιο» χρίσμα (για παράδειγμα θέση σε οργανισμό στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής). Πάντως έχουν γίνει φέιγ βολάν οι εκτιμήσεις περί του ότι θα του δοθεί το χρίσμα του περιφερειάρχη Αττικής, του δημάρχου Αθηναίων έως και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, που όμως δεν επιβεβαιώνονται.

Ενδεχόμενο αποχωρήσεων

Οι πιθανές εξελίξεις μετά την έξοδο Λοβέρδου περιλαμβάνουν ως ανοιχτό ενδεχόμενο να υπάρξουν αποχωρήσεις κάποιων στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη σε δεύτερο χρόνο. Πάντως προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στην Αιτωλοακαρνανία από τις φήμες για ενδεχόμενη αποχώρηση του επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (201523) Δ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος εντάσσεται στον κύκλο Λοβέρδου. Οι συνειρμοί ήταν άμεσοι, καθώς μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 ο Δ. Κωνσταντόπουλος ανάρτησε σχόλιο στη γραμμή Λοβέρδου – ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός είχε ευχηθεί να πετύχει στο κυβερνητικό έργο της η ΝΔ και είχε επισκεφθεί στο υπουργικό γραφείο τον Αδωνη Γεωργιάδη. Εγραψε μεταξύ άλλων ο Δ. Κωνσταντόπουλος: «Οι εκλογές τέλειωσαν, να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας, καθώς και στην αντιπολίτευση ώστε να επιτελεί το καθήκον της με γνώμονα το συμφέρον της Χώρας της και των πολιτών!».

Την έδρα στην Αιτωλοακαρνανία κατέλαβε η οικονομολόγος Χρ. Σταρακά, η οποία έχει μεγάλη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2002. Η επιλογή της να είναι μέλος της κομματικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές δεν είναι τυχαία, καθώς εκτός των άλλων το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να βρει πρόσωπο στον Δήμο Αγρινίου που να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να διεκδικήσει τη δημαρχία. Βοά η περιοχή για τον Δ. Κωνσταντόπουλο με σενάρια προσέγγισης με τη ΝΔ μέχρι δημιουργία κίνησης, αν και ο ίδιος επέλεξε στις 6 Ιουλίου 2023 να αναρτήσει νέο σχόλιο με κεντρικό μήνυμα «[…] Προχωράμε #mazi με το #ΠΑΣΟΚ_ Κίνημα Αλλαγής ΜΠΡΟΣΤΑ, για την κοινωνία και τους πολίτες!».

Μια δεξιά διαδρομή

Ο εμβληματικός «δεξιός» της Χαριλάου Τρικούπη Ανδρ. Λοβέρδος, σαν έτοιμος από καιρό και όχι εν θερμώ, αρχές του μετεκλογικού Ιουλίου του 2023 έκλεισε πίσω του την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στην εξώθυρα το σύνθημα «πάντα ΠΑΣΟΚ», που ήδη από το 2021, όταν διεκδικούσε την προεδρία του κόμματός του, το είχε στο προσκέφαλο κάθε επικοινωνιακής παρουσίας του. Είχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν δεν εκλεγεί βουλευτής τον Ιούνιο του 2023, θα μείνει στην πολιτική – «σε καμιά περίπτωση δεν θα αποσυρθώ» έχει πει.

Οι «μαύρες» σελίδες της διαδρομής του συνδέονται με την πολιτική του στάση, τον κυνισμό που τον έφερε να διασταυρώνεται και να επιχαίρει για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη συλλογική συνείδηση έχει εγγραφεί αρνητικά για τη συντηρητική στάση του σε μείζονα πολιτικά ζητήματα αλλά και για τους χειρισμούς του σε κοινωνικά θέματα, όπως με την υπόθεση των οροθετικών γυναικών όταν ήταν υπουργός Υγείας. Το βιογραφικό του είναι πλούσιο από επαφές και σχέσεις με ισχυρούς του επιχειρηματικού κόσμου που έδωσαν ώθηση στην πολιτική του ανέλιξη.

Η παλαιότερη δήλωσή του ότι δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται επιβεβαιώθηκε μόνο στο μέρος που αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπόρεσε να σβήσει διαγραφές παλαιότερες που η δημοσιογραφική σκαπάνη ξεθάβει, όπως εκείνη από το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου όταν ίδρυσε δικό του κόμμα ή τις φήμες που παραθέτει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος γύρω από τη διαγραφή του νεαρού Λοβέρδου από την ΚΝΕ.

Κλειδί οι αυτοδιοικητικές εκλογές με σφραγίδα τον πράσινο ήλιο

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ανεβάσει στροφές ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο. Στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να δώσει το χρίσμα σε υποψηφίους ώστε τα εκλογικά ποσοστά τους και ενδεχομένως η ανάδειξή τους ως δημάρχων ή περιφερειαρχών να έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Η αυτόνομη κάθοδος με υποψηφίους επιλογής του κόμματος σε μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας ανόδου που ξεκίνησε στις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, είναι μια διαδικασία μεγαλύτερης σύνδεσης με την κοινωνική βάση του αλλά και διεύρυνσής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής επικρατείας και πρώην εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος είναι νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μαζί με τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, προβάλλει με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις ώστε να στηριχτεί στις δυνάμεις του στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, «απηχώντας τις δικές μας απόψεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη». Η σύνθεση της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές με επικεφαλής το ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη αποτυπώνει την έγνοια του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη να υπάρξουν κατάλληλες υποψηφιότητες που να αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία αλλά και να έχουν τη συναίνεση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις κομματικές οργανώσεις κάθε περιοχής. Γι’ αυτό είναι σημαντική η παρουσία κεντρικών πολιτικών στελεχών στην επιτροπή, όπως ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής Καρδίτσας και πρώην υφυπουργός Νίκος Σαλαγιάννης, ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνης και πρώην υφυπουργός Μανώλης Οθωνας, ο Βαγγέλης Αργύρης, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, ο βουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, η πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κ.ά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter