Η Frontex «αδειάζει» την κυβέρνηση: «Εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης» έπλεε το αλιευτικό

Η Frontex «αδειάζει» την κυβέρνηση: «Εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης» έπλεε το αλιευτικό
φωτο αρχείου

Εντός της ελληνικής ζώνης έρευνας και διάσωσης βρισκόταν το μοιραίο αλιευτικό σκάφος με τους εκατοντάδες πρόσφυγες όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η Frontex, γεγονός που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων λιμενικών αρχών που μιλούσαν για “διεθνή ύδατα”

Επίσης η Frontex επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί επισήμως ήδη από το μεσημέρι της Τριτης. Προσθέτει δε πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της επρόκειτο να σταλεί για περιπολία στο Αιγαίο την ίδια ημέρα, αλλά η υπηρεσία προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια πριν από την προγραμματισμένη του πτήση στην περιοχή της Πύλου. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Frontex να στείλει το drone σε άλλο περιστατικό έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης με 80 άτομα σε κίνδυνο…

H ανακοίνωση της Frontex

Είμαστε συγκλονισμένοι και λυπημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Ελλάδας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα αφού έμαθε για την τραγωδία, έχει προσφέρει οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζονται οι αρχές.

Οι διακινητές προσπάθησαν εξανάγκασαν αρκετές εκατοντάδες μετανάστες να επιβιβαστούν σε ένα αλιευτικό σκάφος που δεν έχει σχεδιαστεί για να χωρέσει τέτοιο αριθμό ανθρώπων. Πολλοί ήταν παγιδευμένοι κάτω από το κατάστρωμα. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων.

Στις 13 Ιουνίου, πριν το μεσημέρι, αεροπλάνο της Frontex εντόπισε το αλιευτικό σκάφος εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα. Το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και έπλεε με χαμηλή ταχύτητα (6 κόμβους) με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Η Frontex ενημέρωσε αμέσως τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για την παρατήρησή της, παρέχοντάς τους πληροφορίες για την κατάσταση και την ταχύτητα του σκάφους, καθώς και φωτογραφίες.

Το αεροπλάνο συνέχιζε να παρακολουθεί το σκάφος, παρέχοντας συνεχώς ενημερώσεις σε όλες τις αρμόδιες εθνικές αρχές έως ότου τελείωσαν τα καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του.

Καθώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Frontex επρόκειτο να περιπολεί στο Αιγαίο την ίδια ημέρα, η υπηρεσία προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια πριν από την προγραμματισμένη του πτήση. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την υπηρεσία να στείλει το drone σε άλλο περιστατικό έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης με 80 άτομα σε κίνδυνο.

Το drone, αφού παρακολούθησε το περιστατικό νότια της Κρήτης, πέταξε στην τελευταία γνωστή θέση του αλιευτικού σκάφους. Το drone έφτασε στο σημείο τέσσερις ώρες αργότερα στις 04:05 (UTC) τα ξημερώματα, όταν η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεγάλης κλίμακας από τις ελληνικές αρχές βρισκόταν σε εξέλιξη και δεν υπήρχε κανένα σημάδι από το αλιευτικό σκάφος. Κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν παρόν την ώρα της τραγωδίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter