Σοκ στην Πάτρα: Η φρίκη και οι ευθύνες των αρμοδίων

Σοκ στην Πάτρα: Η φρίκη και οι ευθύνες των αρμοδίων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, ενώ όπως αποκαλύπτει το Documento ανασύρθηκε από το αρχείο και δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από καταγγελία των γονιών των τριών κοριτσιών σε βάρος γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού στην Αθήνα.

Ωρα με την ώρα, ωστόσο, εκτός από τα στοιχεία που αποκαλύπτονται και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο πέθαναν τόσο η εννιάχρονη Τζωρτζίνα όσο και οι δύο μικρότερες αδερφές της, Μαλένα και Ιριδα, έρχονται στο φως και οι σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις υπηρεσιών και προσώπων που δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως όσα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο που η Τζωρτζίνα μπαινόβγαινε στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο της Πάτρας οι γιατροί συζητούσαν το ενδεχόμενο κάτι να μην πηγαίνει καλά, αλλά δεν ενημέρωσαν την αστυνομία.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ακόμη και στην ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του πρώτου παιδιού της Ρ. Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη που απεβίωσε, δηλαδή της Μαλένας, υπήρχαν σοβαρά λάθη ως προς τον προσδιορισμό της αιτίας του θανάτου. Ιατρικοί κύκλοι σημειώνουν ότι μια διαφορετική ερμηνεία των παθολογοανατομικών ευρημάτων ενδεχομένως να είχε κινητοποιήσει τις αρχές νωρίτερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τουλάχιστον της Τζωρτζίνας. Λάθη ωστόσο υπήρξαν και στην περίπτωση του θανάτου της Ιριδας, αφού όπως έχει γίνει γνωστό δεν έγινε αυτοψία. Στην πραγματικότητα, η μητέρα και η αδερφή της που εντόπισαν νεκρό το βρέφος στην κούνια το μετέφεραν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η νεκροτομή έγινε την επόμενη ημέρα.

Φαίνεται παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Mega, ότι τον Οκτώβριο του 2014, όταν η Τζωρτζίνα ήταν σχεδόν ενός έτους, είχε γίνει καταγγελία σε οργανισμό από πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντος του ζευγαριού για κακοποίησή της. Ο οργανισμός απευθύνθηκε στον Δήμο Πατρέων και ακολούθησε επίσκεψη κοινωνικών λειτουργών στο σπίτι της οικογένειας, ωστόσο φαίνεται ότι ο έλεγχος που έγινε ήταν πλημμελής και δεν εντοπίστηκε κάτι.

Πότε και πώς άρχισαν οι έρευνες

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμαναν στο Documento ιατρικές πηγές, η έρευνα θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη και βέβαια προτού η Τζωρτζίνα υποστεί την πρώτη ανακοπή καρδιάς, τον Απρίλιο του 2021. Γιατί όμως δεν συνέβη αυτό και πώς τελικά άρχισε έστω και με καθυστέρηση να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο; Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού, πριν από περίπου ένα χρόνο, υπήρξαν επιστήμονες οι οποίοι σε ανεπίσημες συζητήσεις με την αστυνομία εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υπόθεση.

Τα στοιχεία που θα οδηγούσαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης άρχισαν στην πραγματικότητα να αναζητούνται μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα, η οποία είχε διενεργήσει τη νεκροτομή στο δεύτερο παιδί της οικογένειας που πέθανε, επισκέφτηκε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γιώργο Μπισμπίκη προκειμένου να του εκθέσει τους προβληματισμούς της για την υπόθεση.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον εισαγγελέα για τις ανησυχίες της μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού και εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Η Αγγ. Τσιόλα εμφανίζεται να ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας τη συνδυαστική διερεύνηση των τριών θανάτων. Κατόπιν αυτού διατάχτηκε προκαταρκτική έρευνα και μάλιστα έπειτα από προτροπή της ιατροδικαστή, αυτή ξεκίνησε από το τελευταίο παιδί, ώστε οι θεράποντες ιατροί του να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Ετσι η υπόθεση ανατέθηκε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της αστυνομίας, το οποίο προχώρησε στην εξιχνίασή της, τουλάχιστον ως προς τον θάνατο της εννιάχρονης Τζωρτζίνας.

Αμέλειες και λάθη μετά τον θάνατο του πρώτου παιδιού

Την ώρα που το… πουλόβερ της υπόθεσης έχει αρχίσει να ξηλώνεται, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί μιλούν για λάθη που έγιναν μετά τον θάνατο του πρώτου παιδιού, της Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019 στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού. Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, που ανέλαβε να κάνει τη νεκροτομή και συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση, σημείωσε ως αιτία θανάτου του παιδιού την ηπατική ανεπάρκεια.

Ομως η εκτίμηση των ειδικών για την ιατροδικαστική έκθεση της Τσάκωνα για το πρώτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που απεβίωσε είναι ότι ερμήνευσε λανθασμένα τα ευρήματα του παθολογοανατόμου. Ιατρικές πηγές σημείωσαν μάλιστα στο Documento ότι ως αιτία θανάτου θα έπρεπε να έχει καταγραφεί το πνευμονικό οίδημα άγνωστης αιτιολογίας, αφού κάτι τέτοιο θα κινητοποιούσε τον μηχανισμό διερεύνησης των πραγματικών αιτιών θανάτου της Μαλένας.

Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα

 

Φαίνεται μάλιστα ότι η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα δεν εξέτασε τον εγκέφαλο του παιδιού, από τον οποίο ενδεχομένως θα προέκυπταν σημαντικά στοιχεία. Την εποχή εκείνη πάντως ο Μ. Δασκαλάκης και η Ρ. Πισπιρίγκου κινήθηκαν νομικά κατά των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», κατηγορώντας τους ότι δεν ενήργησαν όπως θα έπρεπε για να σωθεί το παιδί τους. Η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε αμέσως έρευνα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και διόρισε ειδικό πραγματογνώμονα τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη. Ο ιατροδικαστής δεν εντόπισε ευθύνες των γιατρών, παρατήρησε όμως ότι η αιτία θανάτου του παιδιού δεν ήταν αυτή που είχε σημειώσει η Χρ. Τσάκωνα. Στην πραγματογνωμοσύνη του, που φέρει ημερομηνία 14 Απριλίου 2021, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αιτία θανάτου μάλλον δεν είναι η οξεία ηπατική βλάβη, που οδήγησε σε ηπατική ανεπάρκεια, αλλά σχετίζεται με καρδιακά αίτια (μάλλον γενετικά)».

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε κάποιο καρδιακό νόσημα. Ασφαλώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ακόμη υποψίες για εγκληματική ενέργεια. Ετσι, στην πραγματογνωμοσύνη του ο Σωκρ. Τσαντίρης σημειώνει ότι η οικογένεια έχασε και άλλο παιδί από αιφνίδιο θάνατο και ότι η Τζωρτζίνα νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων έπειτα από επεισόδιο καρδιακής ανακοπής και συμπεραίνει ότι υφίσταται ιστορικό αιφνίδιου θανάτου και πιθανώς σπάνιου γενετικού νοσήματος/συνδρόμου.

Η υπόθεση αυτή του ιατροδικαστή δεν ήταν φυσικά παράλογη, δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη ο γονιδιακός έλεγχος, ο οποίος τελικά έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τέτοιας φύσης. Είναι όμως απορίας άξιο πώς η ιατρική κοινότητα δεν ζήτησε νωρίτερα τη διερεύνηση της υπόθεσης, ιδίως από τη στιγμή που υπήρχαν δύο ανεξήγητοι θάνατοι.

Για την υπόθεση αυτή, με απόφαση του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, συστήθηκε άτυπη επιτροπή ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα ιστολογικά ευρήματα, πράγμα το οποίο φαίνεται πως δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν ενστάσεις από άλλους ιατροδικαστές για το γεγονός ότι στην επιτροπή αυτή συμμετείχε και η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, η οποία πρακτικά θα έπρεπε να ελέγχεται για τη λανθασμένη ερμηνεία των ευρημάτων. Με άλλα λόγια, η ελεγχόμενη κατέστη και ελέγκτρια. Δυσαρεστημένη με την άτυπη επιτροπή ήταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και η αρμόδια εισαγγελία στην Πάτρα. Πάντως το πόρισμα της επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση και τα αίτια θανάτου της Μαλένας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Τα στοιχεία που κίνησαν τις υποψίες στους γιατρούς

Παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, υπήρχαν στοιχεία που κίνησαν τις υποψίες κυρίως της ιατρικής κοινότητας. Κυρίαρχο τέτοιο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η στάση της Ρ. Πισπιρίγκου μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της, της Ιριδας. Εμφανίζεται όταν έγινε η νεκροτομή στο παιδί της να είχε ιδιαίτερη ανησυχία για τα ευρήματα και να ρωτούσε αν θα γινόταν αντιληπτό αν επρόκειτο για θάνατο από ασφυξία. Οι φόβοι όμως ότι κάτι πραγματικά νοσηρό μπορεί να εξελισσόταν εντάθηκαν περίπου είκοσι ημέρες μετά, όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς η Τζωρτζίνα.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης

 

Η εννιάχρονη νοσηλευόταν ήδη στο νοσοκομείο τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν από το περιστατικό που τελικά της προκάλεσε και την εγκεφαλοπάθεια λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η άτυχη Τζωρτζίνα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο ένα πρωινό από τη μητέρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η ίδια κοιμόταν με το κορίτσι –ο σύζυγος απουσίαζε από το σπίτι– διαπίστωσε ότι η Τζωρτζίνα είχε σπασμούς. Κατά τη νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο δεν εντοπίστηκε κάποιο ανησυχητικό εύρημα παρά μόνο γαστρεντερίτιδα.

Ωστόσο, ενώ ετοιμαζόταν το εξιτήριο και στον θάλαμο βρίσκονταν η εννιάχρονη με τη μητέρα της, το παιδί έπαθε ανακοπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αμέσως επικοινωνία της ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της Ιριδας με τον θεράποντα ιατρό της Τζωρτζίνας. Από τότε ξεκίνησε η παρακολούθηση της εννιάχρονης.
Η Τζωρτζίνα ήταν πια ανάπηρη και η ταλαιπωρία που τελικά θα οδηγούσε στον θάνατό της μόλις είχε ξεκινήσει. Είναι τότε που έγινε και η πρώτη επικοινωνία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιηθεί ο γονιδιακός έλεγχος. Πράγματι το παιδί μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο, όπου ελέγχθηκε διεξοδικά χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα.

Η Τζωρτζίνα παρέμεινε ωστόσο υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες βρισκόταν στο σπίτι. Μάλιστα είχε ζητηθεί από τη Ρ. Πισπιρίγκου να βιντεοσκοπεί την κόρη όταν εκείνη είχε σπασμούς, όπως ισχυριζόταν η μητέρα. Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρακολουθούσαν το παιδί, επεισόδια παρατηρούνταν όμως μόνο όσο το κορίτσι βρισκόταν σε θάλαμο. Κάθε φορά ωστόσο που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ δεν συνέβαινε απολύτως τίποτε.

Οι γιατροί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου πράγματι ήταν υποψιασμένοι για όσα συνέβαιναν στην Τζωρτζίνα. Ομως, πιθανώς επειδή κάτι τέτοιο φάνταζε και στους ίδιους ακραίο, δεν απευθύνθηκαν στην εισαγγελία ή την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η Ρ. Πισπιρίγκου βρέθηκε κάποια στιγμή μπροστά σε συζήτηση γιατρών που μετέφεραν τις υποψίες τους και η μητέρα εμφανίζεται να επιτέθηκε λεκτικά σε διακεκριμένο επιστήμονα που παρακολουθούσε το παιδί, ο οποίος της εξήγησε ότι η συμπεριφορά της σε σχέση με άλλων γονιών είναι περίεργη.

Τελικώς η Τζωρτζίνα απεβίωσε στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού στις 29 Ιανουαρίου, έπειτα από σχεδόν εννέα βασανιστικούς μήνες κατά τους οποίους μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και κατέστη τετραπληγική. Ισως αν η αντίδραση των αρμοδίων ήταν ταχύτερη, η εννιάχρονη να είχε σωθεί.

 

Documento Newsletter