Η φίμωση του Documento σε διεθνή διάσκεψη για την εργαλειοποίηση της πανδημίας

Οι συστηματικές προσπάθειες των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να εργαλειοποιήσουν την πανδημία προκειμένου να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης των ανεξάρτητων ΜΜΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη, 17 Μαρτίου το MediaFreedomRapidResponse (MFRR),ο πανευρωπαϊκός μηχανισμός παρακολούθησης και άμεσης αντίδρασης σε περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2020 ένα στα τέσσερα περιστατικά που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα MappingMediaFreedom συνδέονταν με την πανδημία. Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, πλήθος κυβερνήσεων σε αυταρχικά αλλά και δημοκρατικά κράτη εκμεταλλεύθηκαν την υγειονομική κρίση προκειμένου να περάσουν έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είχαν στόχο την άμεση ή έμμεση λογοκρισία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Στο επίκεντρο της διάσκεψης βρέθηκε και η περίπτωση της Ελλάδας καθώς μεταξύ των ομιλητών ήταν και η δημοσιογράφος του Documento Λαμπρινή Παπαδοπούλου. Όπως επισήμανε η ίδια, η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή σχεδόν της πανδημίας επιχείρησε να περιορίσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην πληροφόρηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ στη συνέχεια στοχοποίησε όσους επιχειρούσαν να καλύψουν τις δεκάδες διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές της.

Αναφερόμενη ειδικά στη στοχοποίηση της εφημερίδας Documento, η Λαμπρινή Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «η λίστα των περιστατικών απόπειρας φίμωσης και περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης του Documento κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και πολύ νωρίτερα από αυτήν, είναι μακρά. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως όταν ανακοινώθηκε ειδικό πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των ελληνικών ΜΜΕ μέσω της εκπόνησης διαφημιστικής καμπάνιας με το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» ύψους 20 εκατ. ευρώ, η εφημερίδα Documento αποκλείστηκε πλήρως.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα μέσα ενημέρωσης που θεωρούνταν επικριτικά για την κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά από τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν το κυβερνητικό αφήγημα αλλά και πως ορισμένοι παραλήπτες χρημάτων ήταν ανύπαρκτα site». Η ίδια αναφέρθηκε και στη στοχοποίηση διαφόρων δημοσιογράφων αλλά κι ενός φωτορεπόρτερ της εφημερίδας οι οποίοι κατά τη διάρκεια κάλυψης διαδηλώσεων προπηλακίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Μεταξύ των ομιλητών της διάσκεψης ήταν ο GáborPolyák, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου EötvösLoránd στην Ουγγαρία και διευθυντής του MertekMediaMonitor, μιας ουγγρικής ΜΚΟ που ασχολείται με θέματα πολιτικής των Μέσων, η MargoSmit, ειδική διαμεσολαβήτρια για τα Ολλανδικά Δημόσια ΜΜΕ και ο JamieWiseman από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.

Το σύνολο των ομιλητών εξέφρασαν την αγωνία τους για την εικόνα που θα παρουσιάζει το παγκόσμιο τοπίο των ΜΜΕ την επόμενη ημέρα της πανδημίας καθώς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πολλά από τα έκτακτα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης να παραμείνουν ενεργά και μετά την λήξη της υγειονομικής κρίσης. Η συστηματική προσπάθεια καταγραφής και καταδίκης αυτών των προσπαθειών αλλά και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους πληττόμενους δημοσιογράφους αποτελούν, όπως κατέληξαν οι ομιλητές, τα πρώτα σημαντικά βήματα για τον περιορισμό κάθε απόπειρας φίμωσης των ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Ετικέτες