Η Φιλοζωία, κυρίαρχο στοιχείο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η Φιλοζωία, κυρίαρχο στοιχείο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα (Μαχάτμα Γκάντι).

Η αξιοπρεπής και καλή διαβίωση των ζώων [ευ ζην] είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο θέμα με επιστημονικές, ηθικές, οικονομικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαστάσεις. Προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από την κοινωνία των πολιτών και αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (World Organization for Animal Health -WOAH).

Η ολιστική προσέγγιση στο θέμα προστασίας κάθε έμβιου όντος του πλανήτη μας, δεν μπορεί να αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο των πολιτικών και της διακυβέρνησης, αλλά κυρίαρχο συστατικό κάθε θεσμικού πλαισίου και πρακτικής.

Καθμερινά βιώνουμε την αδυναμία του κράτους και της διοίκησης να διασφαλίσει τα στοιχειώδη για την ευζωία των όντων που ζουν αναμεσά μας και την προστασία τους από κακοποιητικές η/και εγκληματικές ενέργειες. Αναφέρω ενδεικτικά μια σκέψη μετά από ένα περιστατικό, εγκληματική ενέργεια θα έλεγα, που με προβλημάτισε. Δεν μπορεί να έχουν όλοι τα ίδια ζωοφιλικά αισθήματα. Κατανοητό. Οι γάτες εν προκειμένω στις γειτονιές είναι δεκαετίες τώρα ενταγμένες στο περιβάλλον της πόλης. Στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αποτελούν “μέγιστο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”. Η απειλή εξόντωσης τους, ή ακόμα χειρότερο η εξόντωση τους, πέρα του ηθικού ζητήματος, εγείρει και ποινικές ευθύνες με βάση το θεσμικό πλαίσιο.

Οφείλω να μνημονεύσω και την αντιμετώπιση που υπήρξε από υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας για το ταξίδι του άρρωστου «γατούλη» μου. Αφού υπήρξε η σχετική ενημέρωση για την κατάστασή του και η τεκμηρίωση των προϋποθέσεων για να ταξιδέψει, μετά από πολλές ώρες, ενημερώθηκα ότι μου αρνείται την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Είχε δε ζητήσει η υπάλληλος βεβαίωση, που προσκόμισα από τον κτηνίατρο,  ότι ο καρκίνος του δεν μεταδίδεται! Παράκληση, εκ νέου λοιπόν, σε όσους ενοχλούνται, να κινούνται εντός νομιμότητας και σε συνεννόηση με αρμόδιους. Φανταστείτε να εξοντώνουμε, κακοποιούμε όποιον/όποια και ό,τι ενοχλεί… (μέσα στη σχετικότητα του όρου). Αυτό ισχύει για κάθε ψυχούλα.

Οι προοδευτικές – αριστερές δυνάμεις και κόμματα δεν μπορούν παρά να έχουν προτεραιότητα την φιλοζωία, την προάσπισή και εκπροσώπησή της σε επίπεδο διακυβέρνησης. Ο/Η κάθε υποψήφιος/υποψήφια πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα επιτελέσουμε στο έπακρο και απαρέγκλιτα αυτό το σκοπό. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η ενεργή συμμετοχή στις φιλοζωικές οργανώσεις και δράσεις της κάθε περιοχής, ώστε να γίνονται κατανοητά και μέσα από βιώματα τα προβλήματα που καλείται, ο/η κάθε εκπρόσωπος, να επιλύσει. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να εντοπιστούν τα θεσμικά/ διοικητικά/οργανωτικά προβλήματα ώστε να προωθηθούν προτάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Καθίσταται άμεσα αναγκαίο μια προοδευτική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει αυστηρά και εύκολα εφαρμόσιμα μέτρα. Απόσυρση των ανεφάρμοστων διατάξεων του νόμου 4830/21, αναποτελεσματικού, με κάποιες απαράδεκτες διατάξεις και χαράτσια εις βάρος ανθρώπων και ζώων. Απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο νέο, σύγχρονο και λιτό, χωρίς αντιφάσεις, χωρίς κενά, για το οποίο δεν χρειάζονται δεκάδες κανονιστικές για την εφαρμογή του και συνεχείς επεξηγήσεις. Υποχρεωτική, επί ποινή, για κάθε Δήμο η καθολική προστασία των αδέσποτων. Ειδικό θεσμικό πλαίσιο απαιτείται για τα ιπποειδή των οποίων γίνεται σκληρή εκμετάλλευση.

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων να επιτύχει τον απώτερο στόχο της νομικής κατοχύρωσης δικαιωμάτων για άλλα ζώα εκτός του ανθρώπου. Μετά τις εκλογές στις 21 του Μάη και με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η διαβούλευση με τις φιλοζωικές συλλογικότητες, τους επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και αυτπδιοικητικούς φορείς της χώρας, θα μετεξελιχθεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ευζωία όλων των ζώων και βέβαια των ζώων συντροφιάς.

 Κατερίνα Τσουκαλά είναι Διεθνολόγος – Αμυντικός Αναλυτής, Απόφοιτη του ΠΜΣ Διαχείριση Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ. Υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο νομό Ηρακλείου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter