Η Φιλαρέτη Κομνηνού θα πρωταγωνιστήσει στην «Αμφιβολία» του John Patrick Shanley

Η Φιλαρέτη Κομνηνού θα πρωταγωνιστήσει στην «Αμφιβολία» του John Patrick Shanley

Ένα από τα πλέον συζητημένα θεατρικά έργα των τελευταίων ετών, η «Αμφιβολία» (Doubt: a parable) του John Patrick Shanley, κάνει πρεμιέρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στο Θέατρο Δημήτρης Χορν με πρωταγωνιστές τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Νικόλα Χανακούλα.

Το έργο έχει βραβευτεί με τα βραβεία Pulitzer και Tony το 2005. Το 2008 έγινε κινηματογραφική ταινία με την Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σύμορ Χόφμαν και απέσπασε πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Υπόθεση

Η αδελφή Αλοίσιους κατηγορεί τον πατέρα Φλυν για σεξουαλική παρενόχληση  προς έναν 12χρονο, μαύρο μαθητή στο καθολικό σχολείο που διευθύνει η ίδια.

Ο πατέρας Φλυν υπερασπίζεται τον εαυτό του και τις πράξεις του.

Δηλώνει πως αυτό που θα ήθελε είναι μία εκκλησία του Θεού ανοικτή σε όλο τον κόσμο και ένα πιο προοδευτικό σύστημα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται.

Μέσα  στην αγωνία της, τον συντηρητισμό της και πιθανόν και μέσα στη βεβαιότητά της ότι, με την πειθαρχία και την υπακοή στους νόμους όλα θα πάνε έτσι όπως πρέπει να πάνε, η αδελφή Αλοίσιους δεν δέχεται καμία δικαιολογία. Καμία άλλη άποψη ζωής.

Πόσο σωστή είναι η κρίση της;

Για τον συγγραφέα John Patrick Shanley «Η αρχή της αλλαγής είναι η στιγμή της Αμφιβολίας. Είναι αυτή η κρίσιμη στιγμή, όταν αναθεωρώ και ανανεώνω την ανθρωπιά μου ή γίνομαι ένα ψέμα. Η Αμφιβολία απαιτεί περισσότερο σθένος από την αλύγιστη βεβαιότητα, και μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας∙ η βεβαιότητα είναι σημείο, η αμφιβολία αέναη — μια άσκηση πάθους. Μπορεί στο τέλος να βγείτε από το έργο αβέβαιοι. Μπορεί να αποζητάτε τη σιγουριά. Περιφρονήστε αυτή σας την τάση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μες στην αβεβαιότητα, την ακέραιη και ολοκληρωτική ασάφεια. Δεν υπάρχει η τελευταία λέξη. Υπάρχει η σιωπή κάτω από τον βόμβο της εποχής μας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter