H FIFA κλείνει το μάτι στη γενοκτονία – «Κατάπιε» το αίτημα των Παλαιστινίων για εξοστρακισμό των Ισραηλινών από τα γήπεδα

H FIFA κλείνει το μάτι στη γενοκτονία – «Κατάπιε» το αίτημα των Παλαιστινίων για εξοστρακισμό των Ισραηλινών από τα γήπεδα

Στο αίτημα της Παλαιστίνης για εξοστρακισμό των Ισραηλινών από τα γήπεδα, η FIFA απάντησε καθαρά ποδοσφαιρικά: κλότσησε την μπάλα στην εξέδρα με δεξί βολέ. «Θα λάβουμε αποφάσεις μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής» ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της Ζυρίχης, κόντρα στα προγνωστικά όσων περίμεναν εκπαραθύρωση της χώρας που διαπράττει γενοκτονία. Το Ισραήλ πανηγυρίζει, τα θύματα της θηριωδίας διαμαρτύρονται και οι χαρτογιακάδες περιμένουν μπας και επέλθει ειρήνευση για να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση. Είναι μάλλον αιθεροβάμονες όσοι πιστεύουν ότι το κονκλάβιο του Ινφαντίνο θα πάει κόντρα στην απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση των δυτικών κυβερνήσεων. «Του χτυπούν το ντέφι και αυτός χορεύει» γράφει η προοδευτική νεοϋορκέζικη ιστοσελίδα The Nation.

Ανισότητα

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη FIFA, που αποφεύγει να τιμωρήσει το Ισραήλ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, όπου η ανισότητα χαρακτηρίζεται «εξόφθαλμη». Οι Ζιλ Μπόικοφ και Ντέιβ Ζίριν υπογραμμίζουν ότι FIFA και UEFA χρειάστηκαν μόλις τέσσερις μέρες για να αποφασίσουν την εκπαραθύρωση των Ρώσων ένεκα της εισβολής στην Ουκρανία.

Στην ενδελεχή έρευνα του διεθνούς οργανισμού Ekō για τα ανθρώπινα δικαιώματα (με 23 εκατομμύρια μέλη) υπενθυμίζονται η πολυετής καραντίνα της Νότιας Αφρικής μετά το 1961 λόγω του απαρτχάιντ καθώς και ο αποκλεισμός των Γιουγκοσλάβων τον καιρό του εμφυλίου και των γενοκτονιών στη χώρα. Από το 2016 κιόλας το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηλίτευε την τακτική της FIFA, η οποία επέτρεπε τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στην «κλεμμένη γη», τη Δυτική Οχθη: «Αμαυρώνουν το υπέροχο άθλημα που υποτίθεται ότι υπηρετούν» έλεγε η σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Μετά την άγονη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο Τζάνι Ινφαντίνο χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ ευαίσθητο», δήλωσε «εξαιρετικά σοκαρισμένος από τα γεγονότα» και παρότρυνε τους εμπλεκόμενους να αποκαταστήσουν άμεσα την ειρήνη. Η FIFA ανακοίνωσε ότι το αίτημα των Παλαιστινίων θα εξεταστεί προσεκτικά από την ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή της, η οποία θα καταθέσει την εισήγησή της εν καιρώ. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Παλαιστίνης απαιτεί αντικειμενική αξιολόγηση του αιτήματος που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2024. «Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Γάζα είναι βάναυσες» δηλώνει ο πρόεδρός της Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Η FIFA υπόσχεται στο καταστατικό της «σεβασμό στα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του ανθρώπου και αγώνα για την προστασία τους» καταδικάζοντας κάθε είδους διάκριση: «Απαγορεύεται κάθε παρέκκλιση και τιμωρείται με αποκλεισμό ή αποβολή».

Τους αγνόησε επιδεικτικά

Η ΔΟΕ στο μεταξύ αγνόησε επιδεικτικά τις σκόρπιες φωνές για μπλόκο στους Ισραηλινούς αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Οσοι Ρώσοι και Λευκορώσοι κράτησαν αποστάσεις από τον πόλεμο του Πούτιν αγωνίστηκαν με λευκές στολές, αλλά οι Ισραηλινοί παρέλασαν καμαρωτοί στο Σταντ ντε Φρανς. Οι ισραηλινές ομάδες μετέχουν ανεμπόδιστα σε όλα τα σπορ, αν και ξεσπιτωμένες για λόγους ασφαλείας.

«Εκείνοι που φαντασιώνονταν την τιμωρία του ισραηλινού ποδοσφαίρου από τα διεθνή γήπεδα με ψέματα και αναληθείς κατηγορίες υπέστησαν ήττα» πανηγύρισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ισραήλ Σλόμι Μπερζέλ, προσθέτοντας: «Οι Παλαιστίνοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και το σημερινό αποτέλεσμα δεν αφήνει χώρο για αμφιβολία». Οι Ισραηλινοί ψήφισαν Ινφαντίνο και με τα δύο χέρια στις αρχαιρεσίες που τον ανέβασαν στον προεδρικό θώκο της FIFA προ οκταετίας. «Τώρα καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο πανηγύριζαν με τόσο ενθουσιασμό» σάρκασε η νομική σύμβουλος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Καταρίνα Πιέτλοβιτς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter