H φέτα απειλείται σοβαρά από τη Mercosur – Ο κίνδυνος από τη Λατινική Αμερική

Η φέτα μένει χωρίς πλήρη προστασία γεωγραφικής ένδειξης για επτά χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στους κτηνοτρόφους.  Ουσιαστικά, παραγωγοί από χώρες της Λατινικής Αμερικής θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα», εφόσον αναγράφουν τη χώρα προέλευσης. 

«Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» δεν εμποδίζει τη συνεχή και παρόμοια χρήση του όρου «Φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων και εκδοχέων τους, για μέγιστο χρονικό διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω γεωγραφική ένδειξη κατά τρόπο συνεχή όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια εμπορεύματα στη εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης», αναφέρει μεταξύ άλλων η συμφωνία ΕΕ – Mercosur, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

Εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν ότι επί της ουσίας η Ελλάδα χάνει την αποκλειστικότητα του ονόματος «φέτα», ανοίγοντας τον δρόμο για νόμιμη απομίμηση προϊόντων με αγελαδινό γάλα.

«Επί της ουσία μιλάμε για την απώλεια αποκλειστικότητας του ονόματος “φέτα”», σχολιάζουν στον ΟΤ εκπρόσωποι της αγοράς, σημειώνοντας ότι πλέον θα είναι νόμιμη απομίμηση προϊόντος με αγελαδινό γάλα σε διεθνές επίπεδο.

Πρόκειται για μία απόφαση που πλήττει το εμβληματικό ελληνικό προϊόν, με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων να εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του καθώς η φέτα, ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχει συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύουν τη διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η ΦΕΤΑ.

Η συμφωνία Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος-σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΚ.

Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν μάλιστα ότι δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα «ενώ οι φωνές μας αγνοούνται προκλητικά», ζητώντας την κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.

Διαβάστε επίσης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εισαγγελική έρευνα μετά τη βλάβη και τους επιβάτες στις σήραγγες

Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο ουκρανικό

Καρφιά Κεφαλογιάννη σε Γεωργιάδη: «Εάν έλειπαν στρατιωτικοί γιατροί το ΕΣΥ θα είχε καταρρεύσει»

Νέο «ράπισμα» από Eurostat: Ελλάδα, η μόνη χώρα με μείωση του κόστους εργασίας στο γ’ τρίμηνο του 2024

 

Ετικέτες