Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN παρουσιάζει με περηφάνια το νέο της εργοστάσιο στην Κερατέα

Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN παρουσιάζει με περηφάνια το νέο της εργοστάσιο στην Κερατέα

Θεόδωρος Τρύφων: Παράγουμε στην Ελλάδα, στηρίζουμε την εθνική οικονομία

Στην τελική ευθεία της παραγωγικής λειτουργίας του εισέρχεται το νέο εργοστάσιο του φαρμακευτικού ομίλου ELPEN στην Κερατέα, που αποτελεί τη μία από τις τέσσερις μεγάλες επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη που αναμένεται να ολοκληρώσει η ELPEN ως το 2025.

Παρουσιάζοντας χτες στους δημοσιογράφους το νέο εργοστάσιο της Κερατέας,  ο Θεόδωρος Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλος ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)  εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγικής και ερευνητικής μονάδας της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα επειδή όπως τόνισε, «ξεκίνησε μέσα σε δύσκολες συνθήκες με μνημόνια και τρόικα», ενώ η κατασκευή του «σημαδοτοτεί το τερματισμό μιας σκληρής  δεκαετίας αποεπένδυσης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

«Μέσα σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια είδαμε  ότι αν πηγαίναμε στη Βουλγαρία θα είχαμε 50% μειωμένα όλα τα κόστη, όμως πήραμε συνειδητά την απόφαση να μείνουμε στην Ελλάδα, να παράγουμε στην Ελλάδα, να στηρίξουμε την εθνική οικονομία με  αποτύπωμα στις θέσεις εργασίας, στην κοινωνία, στο ΑΕΠ και στο εμπορικό ισοζύγιο», τόνισε ο κ. Τρύφων, συμπληρώνοντας ότι οι επενδύσεις της ELPEN και του συνόλου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας και δίνουν  διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες, περιορίζοντας του brain drain.

Αυτοματοποιημένη παραγωγή και ρομποτικά συστήματα

Το νέο εργοστάσιο της Κερατέας που παρουσιάστηκε χτες αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό με ίδια κεφάλαια μετά από αύξηση κεφαλαίου των δύο βασικών εταίρων του Ομίλου  ELPEN Θεόδωρου Τρύφων και Κωνσταντίνου Πενταφράγκα, και σε μικρότερο βαθμό μέσω της ένταξή της στις στρατηγικές επενδύσεις. Το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και περιλαμβάνει αυτοματοποιημένες  μονάδες παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, αυτοματοποιημένο ποιοτικό έλεγχο καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Μετά τα εγκαίνιά του που θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, το νέο εργοστάσιο της Κερατέας θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 35 εκατ. συσκευασίες εισπνεόμενων φαρμάκων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και 36 εκατ. συσκευασίες στερεών μορφών φαρμάκων (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Έτσι θα δώσει τη δυνατότητα στην φαρμακοβιομηχανία ELPEN που σήμερα καλύπτει με εισπνεόμενα και συγκεκριμένες κατηγορίες στερεών φαρμάκων τις ανάγκες 3,5 εκατομμυρίων ελλήνων ασθενών,  να καλύψει τις ανάγκες 6 εκατ. ευρώ ελλήνων ασθενών, και θα περιορίσει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα μας. Επιπλέον η λειτουργία του νέου εργοστασίου θα οδηγήσει στη δημιουργία 300 νέων μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ θα ενισχύσει και τη δυνατότητα εξαγωγών της εταιρείας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας μονάδας

Ένα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου εργοστασίου σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπεύθυνη Έρευνας και Ανάπτυξης και μέλος του ΔΣ Εργίνα Πενταφράγκα, είναι ότι αποτελεί το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε στην Ευρώπη του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έγινε  με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα εισπνεόμενα, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να κατέχει η ELPEN τον ηγετικό της ρόλο στην παραγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, δεδομένου ότι η Ευρώπη θα απαγορεύσει τη χρήση των παλαιών προωθητικών αερίων από το 2030.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημιουργία του νέου εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα έγινε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για το διάστημα 2020-2025, που περιλαμβάνει επίσης την επέκταση του παλαιού της εργοστασίου, ιδίως με εγκαταστάσεις logistics, τη δημιουργία Πάρκου Βιοϊατρικής Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα και τη δημιουργία, από κοινού με τη Winmedica, εργοστασίου παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη.

Το οικονομικό αποτύπωμα

H ελληνική φαρμακευτική ELPEN παράγει γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα για πολλές σοβαρές παθήσεις για την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Το 2022 η εταιρεία είχε τζίρο 170 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος ELPEN 300 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους 37 εκατ. ευρώ σε 50 χώρες παγκοσμίως από όπου αντλεί  το 80% της  κερδοφορίας της, δεδομένου ότι η ασφυκτική πολιτική clawback και rebate του ελληνικού κράτους δεν της επιτρέπουν να έχει κέρδη στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 155 εκατ. ευρώ,  το 2025, ο όμιλος ΕLPEN θα έχει βιομηχανικό και ερευνητικό αποτύπωμα 55.000 τ.μ. και θα δημιουργήσει 800 νέες θέσεις εργασίας.

Κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας,  η οικονομική επίδραση του Ομίλου ELPEN στην τριετία θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter