Η «φαιομπλέ» συμμαχία των περιφερειακών εκλογών

Η «φαιομπλέ» συμμαχία των περιφερειακών εκλογών
EUROKINISSI

Η μάχη της Θεσσαλίας και του κυβερνητικού εκλεκτού  Κώστα Αγοραστού δεν αφήνει τον Κυριάκο να ησυχάσει

Και τα δικά του δικά του και των «ανταρτών» δικά του. Μετά τις επτά περιφερειακές αρχές που έβαλε στο χέρι από την πρώτη Κυριακή, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ρίξει τις µάσκες για τις… εσωκοµµατικές της δεύτερης Κυριακής. Ετσι, γρήγορα µετέτρεψε το «πρέπει να βγουν οι εκλεκτοί µας πάση θυσία, επειδή έτσι µόνο µπορούµε να συνεργαστούµε» σε δήµους και περιφέρειες, µε το οποίο πορεύτηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε «ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που η Ν∆ έδωσε σε αυτές τις εκλογές, είµαστε εδώ για να συνεργαστούµε µε κάθε περιφερειάρχη και µε κάθε δήµαρχο».

Ο στόχος του «ξεπλύµατος» του πρώτου αποτυχηµένου τριµήνου της κυβέρνησης, που ο ίδιος έθεσε, τον αναγκάζει σε κάθε πιθανή κυβίστηση που θα τον βγάλει νικητή και για την επίτευξή του δεν ορρωδεί ούτε προ της πληµµυρισµένης Θεσσαλίας.

Ο ανοιχτός εκβιασµός

Η µόνη µάχη που αναγνωρίζουν ως επικίνδυνη στο Μοσχάτο είναι αυτή της Θεσσαλίας, περισσότερο και από αυτές σε βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίµου δεν δίστασαν να παραταχθούν στο πλευρό του Αχιλλέα Μπέου, µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Λευτέρη Αυγενάκη να κάνει τον… αντίλαλο στις απειλές του δηµάρχου Βόλου προς το εκλογικό σώµα για τα µάτια του Κώστα Αγοραστού. Με 41,37% έναντι 34,11% του ∆ηµήτρη Κουρέτα, ο απερχόµενος περιφερειάρχης και η Ν∆ προκύπτει να είναι στριµωγµένοι και η πιθανή ήττα απειλεί να χαράξει βαθιά τραύµατα στο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε δεύτερη µοίρα αλλά αρκούντως σηµαντικές οι αναµετρήσεις σε Πελοπόννησο και βόρειο Αιγαίο, γι’ αυτό και αποτέλεσαν δύο σταθµούς του πρωθυπουργού και υπουργών την εβδοµάδα µεταξύ των δύο εκλογικών αναµετρήσεων. Από τη µία, στο βιλαέτι του Αντώνη Σαµαρά, όπου ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε µεγάλο αγώνα για την εκλογή του «πουλέν» του ∆ηµήτρη Πτωχού (µε οριακό 42,61%), η µάχη είναι διττή. Για τον Μητσοτάκη, όπως πάντα, πρωτίστως αφορά το γόητρο της επικράτησης των επιλογών του, ενώ συνολικά για τον κυβερνητικό µηχανισµό τον πακτωλό χρηµάτων που θα πέσουν στην περιφέρεια. Η «απειλή» του Πέτρου Τατούλη δεν αντιµετωπίστηκε µε τη δέουσα σοβαρότητα και η κάλπη της δεύτερης Κυριακής εγκυµονεί τον σηµαντικό κίνδυνο ο απόκληρος πρώην περιφερειάρχης να επανέλθει δριµύτερος.

Από την άλλη, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρειάστηκαν… λυτοί και δεµένοι για την επικράτηση του Αλκιβιάδη Στεφανή (39,98%) έναντι του Κωνσταντίνου Μουτζούρη. Το 33,81% του απερχόµενου περιφερειάρχη και οι έξι µονάδες που τους χωρίζουν στον β΄ γύρο απειλούν εξίσου τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς. Η εµπειρία από την παρούσα θητεία Μουτζούρη ήταν πικρή και πιθανή επανεκλογή του θα είναι εξευτελιστική για τον κυβερνητικό µηχανισµό.

Στηµένο παιχνίδι

Στη βόρεια Ελλάδα, στις Περιφέρειες ∆υτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα πράγµατα για το Μέγαρο Μαξίµου είναι πιο ανέφελα. Μπορεί και οι δύο επίσηµες επιλογές να απειλούνται µε ήττα, όµως οι επίδοξοι διάδοχοι αποτελούν για τα καλά «γαλάζια παιδιά». Στη δυτ. Μακεδονία ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αµανατίδης επικράτησε µε 35,54% και το πρώτο που έκανε ήταν να καθησυχάσει την Αθήνα ότι παραµένει «δικός τους». Η µάχη µε τον απερχόµενο Γιώργο Κασαπίδη (34,23%) παραµένει ανοιχτή, όµως φαίνεται ότι µε κάθε αποτέλεσµα το Μοσχάτο θα πανηγυρίσει.

Στη δε Αν. Μακεδονία – Θράκη ο απερχόµενος Χρήστος Μέτιος οριακά δεν εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή (42,30%), όµως το 35,34% του Χριστόδουλου Τοψίδη µπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάξει τα δεδοµένα στον β΄ γύρο. Ο ρόλος του δεύτερου ως προέδρου του Επιµελητηρίου Εβρου αλλά και η συµπεριφορά των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης ενέχουν µια ανατρεπτική δυναµική, όµως και πάλι το ποντάρισµα του Μαξίµου είναι διπλό.

Τέλος, χαµένη πολύ προτού ανοίξουν οι κάλπες, η απερχόµενη περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα (27,41%) φαίνεται να µην έχει καµία ελπίδα στον β΄ γύρο έναντι του Χρήστου Τρεπεκλή (32,54%). Οµως και η περιφέρεια θα παραµείνει µπλε και στο Μαξίµου –έστω και χολωµένα– ικανοποιηµένοι.

Documento Newsletter