Δίνουν έμφαση στη διατήρηση των αποστάσεων, στον περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τάξη αλλά και στην ενίσχυση του συστήματος καθαριότητας
Σε πυρετό διεργασιών εν µέσω δεύτερου κύµατος της πανδηµίας βρίσκονται οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προετοιµάζονται για τη λήψη µέτρων προστασίας στα σχολεία προκειµένου να ανοίξουν καθολικά τον Σεπτέµβριο. Οπως έχουν ανακοινώσει οι περισσότερες χώρες µέχρι τώρα, η έναρξη των µαθηµάτων θα γίνει κανονικά στις αρχές Σεπτεµβρίου, µε ορισµένες να ανοίγουν τις αίθουσες από την 1η Σεπτέµβρη, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ άλλες σε µεταγενέστερες ηµεροµηνίες ή ακόµη και µε σταδιακό άνοιγµα µέχρι τις 15 του µήνα.
Οπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των υπουργείων Παιδείας σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ∆ανία και Κύπρο, ιδιαιτέρως σηµαντικά θεωρούνται τα µέτρα που έχουν στόχο τη διατήρηση της ελάχιστης απόστασης µεταξύ µαθητών αλλά και εκπαιδευτικών, τον περιορισµό του αριθµού των µαθητών ανά τάξη, τη δηµιουργία σταθερών οµάδων συγχρωτισµού, τις λεγόµενες «προστατευτικές κάψουλες» µαθητών, καθώς και τη διασφάλιση κανονισµών υγιεινής των χεριών αλλά και την ενίσχυση του συστήµατος καθαριότητας, εξαερισµού και απολύµανσης των εκπαιδευτικών χώρων.
Στα προστατευτικά µέτρα που έχουν µέχρι στιγµής ανακοινωθεί αναφέρεται και η χρήση της µάσκας ως συµπληρωµατικό µέτρο, χωρίς ωστόσο να δίνεται αποκλειστική βαρύτητα και χωρίς ακόµη να έχει διευκρινιστεί το οριστικό πλαίσιο χρήσης της.
Στην Κύπρο µετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Πρόδροµου Προδρόµου αναµένεται να εφαρµοστεί και εκεί η νέα σειρά προστατευτικών µέτρων ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεµβρίου. Συγκεκριµένα, προβλέπονται: ανακατανοµή των τάξεων σε περισσότερες από µία σχολική αίθουσα, χρήση µονών θρανίων, καθολική χρήση µάσκας έως και τη µέση και τη µέση τεχνική εκπαίδευση, σηµαντικοί διορισµοί µη µόνιµων καθηγητών –πλησίασαν τους 900– αλλά και διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε επιλεγµένο δείγµα µαθητών και µαθητριών. Εγκρίθηκε από το υπουργικό συµβούλιο πρόταση για τροποποίηση των κανονισµών προκειµένου να κατοχυρωθεί και νοµικά η εναλλακτική διδασκαλία µε τη χρήση ψηφιακών µέσων εξ αποστάσεως.
Υπήρξαν αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά µε το κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση της µάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής µέρας και επιφυλάξεις για τη σωστή χρήση της, δεδοµένων των ειδικών συνθηκών καύσωνα που επικρατούν στη Μεγαλόνησο, αλλά ο υπουργός Παιδείας παρέµεινε στις θέσεις του εξαιρώντας τα νηπιαγωγεία.
Στην Ιταλία τα µέτρα αναµένεται να είναι πολύ πιο αυστηρά, µε την κυβέρνηση να έχει προβεί σε συγκεκριµένες αποφάσεις:
• Εχει εγκρίνει κονδύλι 2,9 δισ. ευρώ που θα επενδυθεί στα σχολεία για το ασφαλές άνοιγµά τους στις 14 Σεπτεµβρίου. Με αυτό θα εξασφαλιστούν νέα µονοθέσια θρανία, λοιπές σχολικές υποδοµές και εξοπλισµός, προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού και αγορά αντισηπτικών και λοιπών καθαριστικών.
• Εχει προβλέψει επιπλέον 50.000 προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού διαθέτοντας 977 εκατ. ευρώ. Κάθε περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης θα έχει δικό της προϋπολογισµό για την πρόσληψη προσωπικού, µε προτεραιότητα στις ανάγκες της προσχολικής εκπαίδευσης και του δηµοτικού.
• Εχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της µάσκας µέσα στην τάξη για τους µαθητές άνω των έξι ετών.
• Εχει υποχρεώσει τη θερµοµέτρηση στο σπίτι και όχι στο σχολείο προς αποφυγή µετάδοσης του ιού στη διαδροµή σπίτι – σχολείο. Από 37,5°C και πάνω θα απαγορεύεται η µετάβαση στο σχολείο.
• Εχουν ήδη αρχίσει από τις 24 Αυγούστου δωρεάν µοριακοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.
• Η διδακτική ώρα µειώνεται από τα 60 στα 45 λεπτά και ανάλογα µε την περιφέρεια ενδέχεται να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες µε συµπλήρωση των µαθηµάτων στα σχολεία τα πρωινά του Σαββάτου.
Στη Βρετανία µέχρι στιγµής έχει αποφασιστεί:
• Η συγκρότηση προστατευτικών οµάδων-κάψουλα για τους µαθητές δηµοτικών σχολείων. Θα αποτελούνται από περίπου δώδεκα άτοµα και θα προβλέπονται άφιξη σε ξεχωριστή ώρα, διαφορετική ώρα γεύµατος, συγκεκριµένη περιοχή στους χώρους παιχνιδιού, ενώ θα διδάσκονται από συγκεκριµένο εκπαιδευτικό.
• Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης ασφαλείας του ενός µέτρου δεν θα είναι υποχρεωτική, θα γίνεται απλή σύσταση στις µεγαλύτερες ηλικίες, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρηθεί η οδηγία της απόστασης του ενός µέτρου µεταξύ θρανίων και µαθητών για τις µικρότερες ηλικίες και τουλάχιστον ενός µέτρου για τις τάξεις έπειτα από το δηµοτικό.
• Η κυβέρνηση της Ουαλίας, που έχει ανοίξει τα σχολεία από τον Ιούλιο, ενίσχυσε το εκπαιδευτικό προσωπικό µε την πρόσληψη 600 δασκάλων και 300 βοηθών για τη φετινή χρονιά.
————————-
2,9 δισ. ευρώ είναι το κονδύλι που έχει εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση για νέα μονοθέσια θρανία, λοιπές σχολικές υποδομές και εξοπλισμό
900 μη μόνιμοι καθηγητές διορίστηκαν στα σχολεία της Κύπρου, που θα διενεργούν και διαγνωστικούς ελέγχους τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε επιλεγμένο δείγμα από μαθητές και μαθήτριες
12 μαθητές θα συγκροτούν κάθε προστατευτική ομάδα-κάψουλα στα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας. Μάλιστα θα προσέρχονται, θα τρώνε και θα προαυλίζονται σε ξεχωριστές ώρες