Η Ευρώπη η Τουρκία και ο Πλάτωνας

Ανοιχτή επιστολή προς πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια

Τι να πείτε στους ομολόγους σας!

Τι δώρο να κάνετε σε αυτούς και στην κα Μέρκελ!

Κ. Μητσοτάκη

Κ. Δένδια

(ακολουθεί το XVI (16o) Κεφάλαιο του Πέμπτου Βιβλίου του Πλάτωνος Πολιτεία)




Αυτό είναι το ΧVI (16ο) Κεφάλαιο του Πέμπτου Βιβλίου της Πολιτείας του Πλάτωνα (ή περί δικαίου, πολιτικός).

Δεν χρειάζεται καμία προσθήκη και καμία διευκρίνιση, ούτε χωράει καμία αμφιβολία για το τι λέει. Απλώς αντικαταστήστε στο κείμενο τη λέξη Έλληνας, με τη λέξη Ευρωπαίος.

Τι λέει λοιπόν:

Ότι όταν υπάρχει διένεξη μεταξύ δικών μας και συγγενών τότε: ‘’Θα προσπαθήσουν να τους συνετίσουν με καλή διάθεση τιμωρώντας τους, όχι για να τους ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ ή να τους ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΟΥΝ’’ ούτε τα σπίτια τους θα γκρεμίσουν και δεν θα πουν ότι όλοι οι κάτοικοι κάθε πόλης είναι εχθρός τους αλλά θα συμπεριφερθούν με την ιδέα ότι κάποτε θα οδηγηθούν στη συμφιλίωση και δεν θα πολεμούν διαρκώς και αυτή την διένεξη μεταξύ ‘’δικών μας’’ την ονομάζει ‘’στάση’’.

Δεν την χαρακτηρίζει ‘’πόλεμο’’ όπως θα χαρακτηρίσει την έχθρα εναντίον του ξενικού στοιχείου.

Όμως στον πόλεμο επιτρέπεται και η λεηλασία της γης και ο εμπρησμός των σπιτιών, γιατί; Γιατί το βαρβαρικό γένος είναι μη δικό μας και ξένο και από τη φύση τους είναι εχθροί και την έχθρα αυτή πρέπει να την ονομάσουμε ‘’πόλεμο’’.

Εμείς έχουμε πρόσφατο παράδειγμα,τέτοιας‘’φιλικής’’ συμπεριφοράς, από την Ευρώπη,με την επιβολή των μνημονίων, που μας κατέστρεψαν οικονομικά, μας πισωγύρισαν χρόνια και μάλιστα αυτό ήταν προϊόν συμβιβασμού, γιατί ειδικά η Γερμανία ήθελε την παραδειγματική μας τιμωρία, την καταστροφή μας και την έξοδό μας από την Ευρώπη.

Δεν επιδιώξαμε το κακό κανενός. Δεν απειλήσαμε κανένα. Δεν εξυβρίσαμε κανέναν. Δεν παραβιάσαμε τα Ιερά κανενός. Και όμως ζητήθηκε ο εξανδραποδισμός μας η ολοσχερής καταστροφή μας, το ξεθεμέλιωμα της οικονομίας, η υποδούλωση των παιδιών μας δηλαδή, κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον μας.

Τέτοια φιλική συμπεριφορά.

Σήμερα εμείς τι ζητάμε; Τίποτε άλλο από το να επιφυλάξουν τουλάχιστον την ίδια συμπεριφορά όπως απέναντί μας, στους βάρβαρους, τους ξένους, δηλαδή την Τουρκία.

Η Τουρκία καθυβρίζει αδιακρίτως όποιον έχει αντίθετη άποψη από τη δική της, προκαλείκαι απειλεί με λόγια και έργα τους πάντες και εκβιάζει, παρανομεί, δημιουργεί διενέξεις, παραβιάζει τα ιερά ήθη και όμως , η συμπεριφορά της αυτή δεν αντιμετωπίζεται σαν ‘’πόλεμος’’ ώστε να τους καταστρέψουμε και να τους κλείσουμε την πόρτα στην Ευρώπη, ούτε καν σαν ‘’στάση’’, για να τους τιμωρήσουμε ώστε τουλάχιστον να τους συνετίσουμε, αλλά σαν παιχνίδια ενός κακομαθημένου νηπίου.

Νομίζω ότι αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να περιμένουμε, εάν θέλουμε να διατηρήσει η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία, τουλάχιστον την αξιοπρέπειά της.

Γιατί; Γιατί η συμπεριφορά αυτή, όπως λέει και ο Πλάτωνας – δείχνει ότι η Ελλάδα – εδώ η Ευρώπη – είναι ‘’ΑΡΡΩΣΤΗ’’, ότι έχει εσωτερικές έριδες, έχει απομακρυνθεί από τις αξίες της και έχει χαθεί η αντίληψη της Ευρωπαϊκής Συνοχής.

Προτείνω λοιπόν να κάνετε δώρο τους ομολόγους σας την Πολιτεία του Πλάτωνα βάζοντας ένα σελιδοδείκτη στο συγκεκριμένο χωρίο και να τους προτρέψετε να το διαβάσουν. Είναι σίγουρο ότι κάτι θα μάθουν αλλά κυρίως ζητείστε να τα ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

Είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε.

Υ.Γ. 1 Ο κ. Ερντογάν έχει κάνει δώρο στην κα Μέρκελ ένα καθρέπτη προφανώς για να βλέπει τα μούτρα της και να παθαίνει κατάθλιψη. Αυτό το δώρο απευθύνεται στην ψυχή της. Μια σωστή απόφαση θα γαληνέψει την ψυχή της και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στην εικόνα του προσώπου της.

Υ.Γ. 2 Η Ερώτηση του Βλάκα

Τόσοι Υπουργοί, σύμβουλοι, παρατρεχάμενοι, καθηγητές πανεπιστημίων, πρέσβεις, ακόλουθοι, βουλευτές, υπεύθυνοι επικοινωνίας, δημοσιογράφοι, διευθυντές,γραμματείς και τέλος πάντων ένας ολόκληρος κόσμος που περιστοιχίζει κάθε κυβέρνηση, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βρέθηκε που να έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο και να σας ενημερώσει; Βάλτε στον περίγυρό σας και κανέναν πραγματικά μορφωμένο.

Υ.Γ. 3 Το κείμενο της Πολιτείας είναι σε μετάφραση του Θ. Μαυρόπουλου, εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ.Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι αρχιτέκτονας