Η Ευρώπη έχει απορρίψει ήδη το «διαβατήριο» εμβολιασμού – Ο Χάρης Θεοχάρης επιμένει

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλούν για πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αφορά μόνο ιατρικούς σκοπούς, καθώς εισάγεται με τη χρήση του ως ταξιδιωτικού εγγράφου, καθεστώς διακρίσεων μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, ο Χ. Θεοχάρης επιμένει να διατυμπανίζει ότι θα χρησιμοποιηθεί ως διαβατήριο με ταξιδιωτικό προνόμιο…

Στη χθεσινή έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., ο έλληνας υπουργός παρουσίασε μία αναλυτική πρόταση για πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού… Όπως επισήμανε ο κος Θεοχάρης, «με την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες».

Χάσμα με τους ευρωπαίους ηγέτες

Παραμένει απορίας άξιο το πώς κινείται η ελληνική πλευρά καθότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας (Πέμπτη και Παρασκευή) καταστάθηκε σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αφορά μόνο ιατρικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός της συνόδου διατρανώθηκε η αντίδραση πολλών χωρών οι ηγέτες των οποίων προέβαλαν ισχυρές αντιστάσεις για τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως ταξιδιωτικού εγγράφου επικαλούμενοι την έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού. Επιπρόσθετα ηγέρθηκαν έντονες ανησυχίες για την εισαγωγή διακρίσεων καθώς ορισμένες κατηγορίες πολιτών θα έχουν ειδικά προνόμια σε σχέση με κάποιους άλλες.

Ενδεικτική είναι η στάση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την έκδηλη αντίθεση του μιλώντας για άγνωστους παράγοντες όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων… «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν άδικο για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν στη σειρά περιμένοντας να εμβολιαστούν» επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος εμμένοντας στη θέση του για εισαγωγή διακρίσεων.

Κοντά στις απόψεις Μακρόν βρίσκεται και η γερμανίδα Καγκελάριος η οποία (ελέω TUI) εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτική και ανέφερε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου ότι αυτό το πιστοποιητικό από μόνο του δεν θα είναι το αποφασιστικό κριτήριο για το ποιος μπορεί να ταξιδέψει και ποιος όχι και πρόσθεσε ότι και τα τεστ θα παίζουν ρόλο.

Μόνο για ιατρικούς σκοπούς

Τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν εντός τριών μηνών να υπάρξει μία λύση και ανατέθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν να τρέξει τις σχετικές τεχνικές διεργασίες. Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μάλιστα ξεκαθάρισε ότι από το τέλος Ιανουαρίου τα κράτη μέλη με τη στήριξη της Κομισιόν συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Όπως είπε «είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε, υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό». Σκοπός της Κομισιόν είναι να δημιουργηθεί μία πύλη η οποία θα συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές για ιατρικούς σκοπούς…

Ο κος Θεοχάρης μαζί προφανώς με τον κο Μητσοτάκη σε όλα αυτά βλέπουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα περιέχει ταξιδιωτικό προνόμιο…