Είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας πρώην μονάρχης και πολλές εκατοντάδες προσωπικότητες παρίστανται σήμερα στον φόρο τιμής που αποτίνει η Ευρώπη στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Το φέρετρο, το οποίο είναι καλυμμένο με την ευρωπαϊκή σημαία και μεταφέρεται από οκτώ Γερμανούς στρατιωτικούς, έχει τοποθετηθεί πάνω σ’ ένα βάθρο στο κέντρο του ημικυκλίου γι’ αυτή την τελετή, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρία στεφάνια έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).
«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά», υπογράμμισε πριν από την τελετή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο μοναδικός από τους εν ενεργεία ευρωπαίους ηγέτες που είχε συνεργαστεί μαζί του.
Πατέρας της γερμανικής επανένωσης, αρχιτέκτονας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κήρυκας της γαλλο-γερμανικής φιλίας, ο Χέλμουτ Κόλ πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών. Διετέλεσε καγκελάριος επί 16 χρόνια, από το 1982 έως το 1998, και «η κληρονομιά του για την Ευρώπη είναι τεράστια», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα πάρω τον λόγο ως φίλος και όχι ως ηγέτης», ανακοίνωσε πριν από την τελετή.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η ΕΕ οργανώνει έναν τέτοιο φόρο τιμής. Τιμά έναν από τους τρεις ηγέτες που ανακηρύχθηκαν «επίτιμοι πολίτες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτόν τον φόρο τιμής. Οι δύο άλλοι είναι οι Γάλλοι Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979, και Ζακ Ντελόρ, ηλικίας 91 ετών. Πολλοί ηγέτες που είχαν συνεργαστεί με τον Χέλμουτ Κολ, όπως οι Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Ζακ Σιράκ και ο ρώσος πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στην τελετή για λόγους υγείας.
Παρόντες είναι δεκαεπτά ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Ισπανία αντιπροσωπεύεται από τον πρώην μονάρχη της, τον Χουάν Κάρλος, και τον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονσάλες, η Ιταλία από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, η Πορτογαλία από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον ταξίδεψε μαζί με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και κάλεσε να πάρει θέση πάνω στο βήμα στην είσοδο του Κοινοβουλίου για μια φωτογραφία με τους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που υποδέχονται τους προσκεκλημένους.
Οκτώ προσωπικότητες θα εκφωνήσουν ομιλίες στη διάρκεια της τελετής: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, «κατόπιν αιτήματος της χήρας του», θα εκφωνήσουν λόγους ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονσάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία είναι ντυμένη στα μαύρα, πρόκειται να εκφωνήσουν τις δύο τελευταίες ομιλίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ