Η Ευρώπη ανακάμπτει, η Ελλάδα τι;

Η Ευρώπη ανακάμπτει, η Ελλάδα τι;

Μαθαίναμε ότι εν όψει του αναπόδραστου πλέον λοκ ντάουν, το οικονομικό επιτελείο ήταν σε αναβρασμό. 

Τα σενάρια για ύφεση 8.4% φέτος έδωσαν τη θέση τους σε σενάρια με ύφεση άνω του 10%. Ο βασικός προβληματισμός του Υπουργείου Οικονομικών ωστόσο φερόταν να μην αφορά το μέγεθος της επιπλέον ύφεσης: το μερικό λοκ ντάουν που σχεδιάζεται – με διατήρηση των σχολείων, του λιανεμπορίου και μιας ακόμη πιο «περιορισμένης» εστίασης – και με διάρκεια ενός μήνα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ύφεση 1.5% (ελεγχόμενη κατάσταση). Ο προβληματισμός φερόταν να αφορά το κόστος του για τον Προϋπολογισμό. Με την ανάγκη για επεκτάσεις των όποιων υφιστάμενων μέτρων στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων για άλλον ένα μήνα και το έλλειμμα στο 9μηνο να έχει φτάσει ήδη τα 10 δις ευρώ, η κυβέρνηση ανησυχεί για το έλλειμμα του Προϋπολογισμού.

Την Παρασκευή το πρωί, Eurostat έκανε ανακοινώσεις για την μεγέθη της ανάκαμψης που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες το τρίτο τρίμηνο. (Η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα). Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα πήγαν πολύ καλά, με τη Γαλλία να έχει αύξηση ΑΕΠ κατά 18.2%, την Ισπανία κατά 16.7%, την Ιταλία κατά 16.1%, την Πορτογαλία κατά 13.2% και το Βέλγιο κατά 10.7%, σε σχέση με τα αποτελέσματα του κακού δευτέρου τριμήνου. Σε γενικές γραμμές δηλαδή, οι χώρες αυτές κατάφεραν στο τρίτο τρίμηνο να αντιστρέψουν τη μεγάλη ύφεση του δευτέρου. Το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι έλαβαν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων διπλάσιου έως και τετραπλάσιου ύψους από της ελληνικής κυβέρνησης, με την Ιταλία να λαμβάνει τα περισσότερα μέτρα αλλά την Ισπανία να έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Με αυτά τα μέτρα, δημιούργησαν ελλείμματα στον Προϋπολογισμό τους αλλά το έκαναν χωρίς δισταγμό, καθώς λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παράγεται από την πανδημία του covid 19, αυτή τη στιγμή δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης για τα ελλείμματα.

Τα κέρδος όσων κυβερνήσεων εφάρμοσαν πιο ισχυρά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ότι – όταν έρθει η ώρα του εμβολίου… – θα βγουν από την κρίση με πιο ισχυρή οικονομία, λιγότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις τους, λιγότερα κόκκινα δάνεια, λιγότερους φτωχούς, λιγότερους ανέργους. Η Ελλάδα όμως – της οποίας η κυβέρνησηαπέρριψε τη λήψη ισχυρών μέτρων στήριξης γιατί «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», γιατί δεν ήθελε να πάρει λεφτά από το μαξιλάρι κεφαλαίων του «κακού» ΣΥΡΙΖΑ – θα βγει από την κρίση, με ακόμη πιο αδύναμη οικονομία, περισσότερα επιχειρηματικά λουκέτα, περισσότερα κόκκινα δάνεια, περισσότερους φτωχούς, περισσότερους ανέργους. Θα έχει κερδίσει κάτι η χώρα στο επίπεδο της μη αύξησης του χρέους; Όχι, γιατί με ύφεση 10% το 2020, το ΑΕΠ πέφτει 26%-27% κάτω από ότι ήταν πριν 10 χρόνια, άρα το δημόσιο χρέος μας, χωρίς να αυξηθεί σε απόλυτο νούμερο, από το 2021 θα ξεπερνά το 200%. Όχι, η χώρα δεν θα έχει κερδίσει τίποτα.

Documento Newsletter