Η Ευρωπαϊκη Γεωργία είναι, και πρέπει να είναι, «ακριβή»

Η Ευρωπαϊκη Γεωργία είναι, και πρέπει να είναι, «ακριβή»

Η_x000D_
Ευρώπη, ως «Γηραιά ήπειρος» έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρωτογενούς_x000D_
παραγωγής. 

Τα βασικότερα από αυτά που την διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ηπείρους είναι τα εξής:

Πρώτον, η Ευρώπη αποτελείται από μυριάδες διαφορετικά τοπία και χρήσεις γης που αντανακλούν τις ιστορικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Στην Ευρώπη, ο κλήρος είναι πολυτεμαχισμένος και μικρός κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη στις οποίες, ως νεότερα κατοικημένες, δεν παρατηρείται τόσο μεγάλη πολυδιάσπαση και υπάρχουν απέραντες εκτάσεις ενιαίας ιδιοκτησίας. Το μέσο μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην «Ευρώπη των 28» το 2013 ήταν 16,1 εκτάρια, και ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων 10,8 εκατομμύρια.

Δεύτερον, η λεκάνη της Μεσογείου με την ευρύτατη κλιματική ποικιλομορφία, έχοντας διαφύγει την εποχή των παγετώνων, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θύλακες βιοποικιλότητας σε φυτικά και ζωικά είδη, στη στεριά και τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργούμενων/εκτρεφόμενων.

Τρίτον, το ανάγλυφο, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, χαρακτηρίζεται από ψηλές οροσειρές αλλά και από την απουσία μεγάλων πεδιάδων. Για τον λόγο αυτό, η μειονεκτικότητα και η ορεινότητα, έχουν αναγνωριστεί σαν βασικά στοιχεία των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Τέταρτον, η Ευρώπη εκτός από «κιβωτός της γνώσης» και κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσει την έρευνα και τις εφαρμογές της σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανόμενης της γεωργίας.

Για τους παραπάνω τέσσερις λόγους, η ευρωπαϊκή Γεωργία είναι, και πρέπει να είναι, «ακριβή». Η συζήτηση για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνει υπ’ όψη της τις πιο πάνω ιδιαιτερότητες. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να συνομολογήσουν και να κατευθύνουν τις επιλογές τους με βάση:

Τη στήριξη των παραγωγών ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ευρώπης, ενσωματώνοντας την αναπτυσσόμενη έρευνα και νέα τεχνολογία. Να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα με χαρακτήρα και ονομασία προέλευσης τα οποία θα διατίθενται στην εγχώρια –ευρωπαϊκή– αγορά μέσω βραχέων αλυσίδων.

Τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της ποιοτικής διατροφής.

Την ενθάρρυνση των Ευρωπαίων καταναλωτών στην υιοθέτηση ποιοτικών και περιβαλλοντικά φιλικών διατροφικών συνηθειών.

Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που πλέον απειλεί την ευρωπαϊκή Γεωργία.

Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη νησίδα ποιότητας και βιοποικιλότητας. Μια Ευρώπη χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που διαταράσσουν – ανεπίστρεπτα και βίαια – το πλανητικό οικοσύστημα (ΓΑΙΑ*1).

Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη που όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιοτικής αξίας προϊόντα, έξω από τις λογικές της λιτότητας και των εισοδημάτων απλής επιβίωσης.

Για να γίνουν πράξη τα οράματά μας, θα πρέπει να στηριχτεί ο ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός για την Γεωργία αλλά, συνάμα, να αλλάξει το μοντέλο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χρειάζεται να γίνει αντιληπτό στο βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο ότι, χωρίς την ουσιαστική στήριξη της παραγωγής τροφίμων, η βιοποικιλότητα της Ευρώπης, η κοινωνική συνοχή και το ίδιο το μέλλον της δυνατότητας παραγωγής, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.

—————————————————————————————-1https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84% CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82

* Ο Σταύρος Αραχωβίτης είναι βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ,  μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ 

Documento Newsletter