Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει την υιοθέτηση ολοκληρωμένων κανόνων για το πώς οι άνθρωποι θα χειρίζονται και θα αντιδρούν με παράγοντες της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μελλοντικά ρομπότ.
Ένα σύνολο κανόνων για το πώς οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ορίζονται σε μια νέα έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η έκθεση καθιστά σαφή την αντίληψη ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «νέας βιομηχανικής» ρομποτικής επανάστασης. Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στα ρομπότ νομικά δικαιώματα ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα».
Οι σχεδιαστές των ρομπότ θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι καθένα από αυτά έχει διακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στον χρήστη να σταματά τη λειτουργία τους εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, αναφέρεται στην έκθεση. Εν τω μεταξύ, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρομπότ «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα ρομπότ, τα μποτ, τα ανδροειδή και άλλοι παράγοντες που ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη, πρόκειται να «εξαπολύσουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία είναι πιθανό να επηρεάσει όλα τα στρώματα της κοινωνίας».
Η νέα εποχή των ρομπότ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει «απεριόριστες προοπτικές ευημερίας», αλλά ταυτόχρονα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εργασίας και κατά πόσο τα κράτη μέλη θα πρέπει να εισάγουν ένα βασικό εισόδημα όταν τα ρομπότ θα καταλαμβάνουν θέσεις εργαζομένων, αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕ.
Επίσης, εγείρονται και άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ που θα αφορούν στην ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ιδιαίτερα στα ρομπότ που θα ασχολούνται με την φροντίδα των ανθρώπων) και τη σωματική ακεραιότητα, εάν το σύστημά τους πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή δεχτεί επίθεση από χάκερς.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μέσα σε διάστημα μόλις λίγων δεκαετιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη πνευματική ικανότητα. Οι νόμοι θα πρέπει να απευθύνονται στους σχεδιαστές, τις κατασκευάστριες εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης των ρομπότ, δεδομένου ότι αυτοί (οι νόμοι) δεν θα είναι δυνατόν να «μεταφραστούν» στη γλώσσα μηχανής.
Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:
– Ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να βλάψει ή να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή λόγω αδράνειας να προκαλέσει κακό.
– Ένα ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις εντολές που δέχεται από ένα ανθρώπινο ον, εκτός εάν αυτές οι εντολές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα.
– Ένα ρομπότ θα πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη εφ’ όσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δύο πρώτους κανόνες.
Όπως επίσης αναφέρεται στην έκθεση, η έρευνα που αφορά στη ρομποτική θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διεξάγεται προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων.
Εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένης νομοθεσίας, τότε αυτή θα σταλεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις για περαιτέρω συζήτηση και τροπολογίες προτού προταθεί προς ψήφιση από την ΕΕ.
Δωρεές για την έρευνα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι ιδρυτές του Linkendin και του eBay πρόκειται να δωρίσουν συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας με στόχο την ασφάλεια από μελλοντικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Το ποσό θα δοθεί στο Ταμείο Ηθικής και Διοίκησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα αναλάβει να διανέμει τα χρήματα σε ερευνητές που εξετάζουν τα δύσκολα ηθικά προβλήματα που πιθανόν δημιουργηθούν από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι συγκεκριμένοι τομείς έρευνας του ταμείου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πλήρως, ωστόσο αναμένεται να περιλαμβάνουν ηθικό σχεδιασμό -«πως αναπτύσσουμε και σχεδιάζουμε τεχνολογίες που θα αντιλαμβάνονται τα ηθικά πλαίσια και τις αξίες ως βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογικής καινοτομίας;» – και τη λογοδοσία στην AI -«τι είδους έλεγχοι απαιτούνται για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων πρόκλησης βλάβης από την ΑΙ και τη μεγιστοποίηση των οφελών για την κοινωνία».
Ο Αλμπέρτο Ιμπάργκουεν, πρόεδρος του Ιδρύματος Knight – το οποίο θα προσφέρει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό- δήλωσε ότι «παράγοντες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν επιπτώσεις στις ζωές μας, σε κάθε κοινωνία του πλανήτη. Η τεχνολογία και το εμπόριο θα το επιβεβαιώσουν αυτό. Αφού ακόμα και οι αλγόριθμοι έχουν γονείς και αυτοί οι γονείς έχουν ηθικές αξίες τις οποίες θα μεταδώσουν στους αλγοριθμικούς απογόνους τους, θέλουμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας την ηθική συμπεριφορά και διοίκηση προς όφελος των διαφόρων κοινοτήτων που θα επηρεαστούν».
Το Ταμείο αποτελεί ένας από τους πολλούς νέους φορείς που στόχο έχουν τη διαμόρφωση ενός θετικού μέλλοντος για την AI και την ανθρωπότητα. Η κοινοπραξία Partnership on AI, η οποία αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια από την Google, το Facebook, την Amazon την IBM και τη Microsoft, ξεκίνησε τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο του 2016 με στόχο την «καθιέρωση των καλύτερων πρακτικών της AI», ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση εκτός από αυτή της δημιουργίας της.