Η Ευρωλίγκα στα πρόθυρα οικονομικής και νευρικής κρίσης

Η Ευρωλίγκα στα πρόθυρα οικονομικής και νευρικής κρίσης

Η κορυφαία ευρωπαϊκή συλλογική διοργάνωση του μπάσκετ βουλιάζει καθώς οι χορηγοί βυθίζονται και τα θεμέλια ραγίζουν

O κορονοϊός έβαλε μπουρλότο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και η Ευρωλίγκα εισέρχεται σε φάση βαθιάς εσωστρέφειας. Οι ζημιές πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, οι εύρωστοι υποστηρικτές του οικοδομήματος βυθίζονται και τα θεμέλια ραγίζουν. Για έναν οργανισμό οικονομικά αυτόφωτο, χτισμένο ωστόσο σε κινούμενη άμμο, η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια. Οι ομάδες που στηρίζονται στα γεμάτα γήπεδα και στις τσέπες των προέδρων, όπως οι ελληνικές, θα είναι τα πρώτα θύματα της εκατόμβης.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μεταγγίσει τεχνητό οξυγόνο στα πνευμόνια της Ευρωλίγκας τις εβδομάδες του εγκλεισμού. Το στοίχημα φυσικά δεν ήταν η παροχή αθλητικού θεάματος, αλλά o περιορισμός

των απωλειών. Το σχέδιο για διεξαγωγή των υπόλοιπων αγώνων σε μία πόλη υπό συνθήκες «φούσκας» θα μπορούσε να φέρει κάποια έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις διαφημιστικές πινακίδες αλλά και τους χορηγούς των ομάδων που είδαν τα συμβόλαιά τους να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.

Το αρχικό πλάνο

Σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάστηκε ο Καταλανός με τους αυλικούς του, η σεζόν θα ολοκληρωνόταν κεκλεισμένων των θυρών με τον εξής τρόπο:

• Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους αθλητές, τους διαιτητές και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

• Διαμονή σε ξενοδοχεία όπου οι έλεγχοι θα ήταν συνεχείς και η συναναστροφή με τον έξω κόσμο περιορισμένη.

• Προετοιμασία 20-25 ημερών για τις ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών.

• Ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου με διεξαγωγή των έξι αγωνιστικών που απέμεναν σε διάστημα δύο τριών εβδομάδων σε δύο γειτονικά γήπεδα.

• Ανάδειξη του πρωταθλητή με μονούς αγώνες και σύστημα Final 8, παρόμοιο με εκείνο του Κυπέλλου Ισπανίας.

Το όλο σαφάρι θα είχε διάρκεια περίπου δύο μηνών, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το EuroCup, που είχε φτάσει στα προημιτελικά με συμμετοχή του Προμηθέα Πάτρας, θα συνεχιζόταν σε απλή μορφή Final 8 και νοκ άουτ αγώνες, αλλά με παρόμοια προεργασία.

Θεωρητικά το σχέδιο φαινόταν εφικτό. Ωστόσο τα εμπόδια ήταν πολλά, ποικίλα και εντέλει αξεπέραστα:

•Καθεμιά από τις δέκα χώρες από όπου προέρχονται οι 18 ομάδες έχει το δικό της επιδημιολογικό πρωτόκολλο και αντιμετωπίζει το άμεσο μέλλον με διαφορετικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Ισπανία καταργούν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την 1η Ιουλίου αλλά η Ρωσία, η Τουρκία και η Γαλλία παραμένουν κλεισμένες στο καβούκι τους.

• Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς παίκτες βρίσκονται στις ΗΠΑ και δεν έχουν τρόπο να ξαναγυρίσουν στην Ευρώπη. Πολλοί εμφανίζονταν απρόθυμοι να επιστρέψουν, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που αποδεσμεύτηκαν από τις ομάδες τους και βρίσκονταν σε επαφές με νέους μνηστήρες. Σχεδόν όλα τα συμβόλαια εκπνέουν την 1η Ιουλίου.

• Ο φόβος για κρούσματα που θα τίναζαν το εγχείρημα στον αέρα, δυσφημίζοντας παράλληλα την οικοδέσποινα πόλη, ήταν διάχυτος. Το παραμικρό φτάρνισμα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα διακοπή των αγώνων. Το μπάσκετ είναι άθλημα επαφών και παίζεται σε κλειστά γήπεδα. Ο ιδρώτας των αθλητών στάζει παντού. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία της προηγούμενης εβδομάδας, ο Μπερτομέου σκόπευε να πετάξει το μπαλάκι στις έντεκα ομάδες που είναι δεμένες με κλειστά, πολυετή συμβόλαια: ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι, Φενερμπαχτσέ, Εφές, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Μιλάνο, Ζαλγκίρις, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Μια σχετική πλειοψηφία έξι ψήφων θα ήταν αρκετή για να εγκριθεί το σχέδιο και να δρομολογηθεί η επανεκκίνηση.

Οπως φάνηκε από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, τουλάχιστον τρεις ομάδες ήταν έτοιμες να ανάψουν πράσινο φως (Εφές, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι), ενώ άλλες τόσες το συζητούσαν με θετική διάθεση (Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπασκόνια).

Οι μπασκετμπολίστες

Ωστόσο ο κύβος ερρίφθη με διαφορετικό αποτέλεσμα όταν ο Μπερτομέου συγκάλεσε για σύσκεψη τους μπασκετμπολίστες. Η συντριπτική πλειονότητα των αθλητών δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη με τη συνέχιση της σεζόν, επισημαίνοντας τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν και ιδίως τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών μετά το δίμηνο της απραξίας.

Βεβαίως, οι μπασκετμπολίστες μίλησαν από θέση ισχύος, αφού είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου συνδικαλιστική επιτυχία. Τη μέρα που κατέβηκαν για πρώτη φορά τα ρολά συμφωνήθηκε με το συνδικάτο τους να αποπληρωθεί το 80% των φετινών συμβολαίων τους σε περίπτωση ακύρωσης της σεζόν ή 85% εάν ολοκληρωνόταν όπως όπως.

Το παραπανίσιο 5% δεν ήταν αρκετό για να σηκώσει τους παίκτες από τον καναπέ μέσα στο κατακαλόκαιρο. Εάν αυτή η διαφορά ήταν μεγαλύτερη (π.χ. 20% των συμφωνημένων αμοιβών, χώρια τα πριμ) εικάζεται ότι η στάση τους θα ήταν πιο ευέλικτη.

Η Ευρωλίγκα χρωστάει στις ομάδες περίπου το 40% των χρημάτων που επρόκειτο να τους αποδώσει από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, τις χορηγίες της διοργάνωσης και τα μπόνους συμμετοχής. Για καθέναν από τους Ελληνες «αιωνίους» το ποσό που μέχρι νεωτέρας γράφεται στο χιόνι υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Μαύρη τρύπα

Τα διαφυγόντα κέρδη είναι μια δεύτερη μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2019-20, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου προκύπτει από το τελευταίο δίμηνο της σεζόν, με τους κρίσιμους αγώνες της κανονικής περιόδου και τα ντέρμπι των πλέι οφ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στην έκτη θέση της βαθμολογίας και είχε σχεδόν βέβαιη τη συμμετοχή του στα προημιτελικά, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν ενδέκατος αλλά μόλις ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από την προνομιούχο οχτάδα.

Ο μπαμπούλας που όλοι ξορκίζουν είναι η διεξαγωγή της επόμενης περιόδου κεκλεισμένων των θυρών, αφού τα έσοδα από τα εισιτήρια θα μηδενιστούν. Για τις ελληνικές ομάδες, που έχουν ελάχιστους πόρους πέρα από την προσέλευση των φιλάθλων και το πορτοφόλι των λεφτάδων προέδρων, μία χρονιά χωρίς κόσμο στις εξέδρες θα είναι καταστροφική.

Οι υπολογισμοί για περικοπή των budget κατά 30-40% ίσως αποδειχθούν μετριοπαθείς, εάν –όπως πιστεύεται– ο κορονοϊός επανέλθει δριμύτερος μετά το φθινόπωρο.

Ο κίνδυνος για απώλεια στήριξης ελλοχεύει και για την ίδια την Ευρωλίγκα, αφού ο μέγας χορηγός Turkish Airlines (της οποίας το συμβόλαιο λήγει το 2021) επιβιώνει με ενέσεις κρατικού οξυγόνου. Η πολυεθνική εταιρεία στην οποία ανήκει η διαφημιστική ΙΜG, έτερος πυλώνας του εγχειρήματος, κήρυξε παύση πληρωμών, απέλυσε 7.500 υπαλλήλους και βρίσκεται στα όρια της πτώχευσης.

Η Ευρωλίγκα δεν είναι FIBA για να ποντάρει στη στήριξη της ΔΟΕ ούτε έχει εκατοντάδες μέλη με έσοδα από κρατικές επιχορηγήσεις. Πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, της οποίας η ανάσα εξαρτάται αποκλειστικά από τον κύκλο εργασιών της.

Η τάση που παρατηρήθηκε εσχάτως, με αρκετές υπολογίσιμες ομάδες να προσχωρούν στο ανταγωνιστικό Basketball Champions League γυρίζοντας την πλάτη στο EuroCup φυσικά δεν είναι τυχαία.

Το… σαμποτάζ

Η Ευρωλίγκα στο μεταξύ έχει βάλει στο μάτι την προσοδοφόρα αγορά του Σαββατοκύριακου, σαμποτάροντας στην πράξη τα εθνικά πρωταθλήματα.

Η στάση του Ολυμπιακού, ο οποίος εξακολουθεί να σνομπάρει την ελληνική Μπάσκετ Λιγκ, αλλά και της Μακάμπι που έφτιαξε δύο ξεχωριστές δωδεκάδες, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για επίδοξους μιμητές. Σε χώρες όπως η Ισπανία, βεβαίως, το εγχώριο πρωτάθλημα φέρνει περισσότερο χρήμα από ό,τι η Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε παράξενο σταυροδρόμι, αφού η επόμενη μέρα τον βρήκε να ξιφουλκεί –για πολλοστή φορά– ενάντια στην Ευρωλίγκα και να απειλεί με αποχώρηση.

Η «έλλειψη οικονομικής διαφάνειας», την οποία επικαλείται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, είναι ένα τροπάριο που ακούστηκε για πρώτη φορά από τα χείλη του πατέρα και του θείου του το 2002, όταν ακόμη η διοργάνωση βρισκόταν στα σπάργανα.

«Ο μηχανισμός για όποιον επιθυμεί να αποχωρήσει είναι γνωστός» απάντησε κυνικά ο Μπερτομέου και πρόσθεσε: «Ολο τα ίδια λένε, αν φύγουν θα βρούμε άλλη ομάδα. Τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά. Με τον Παναθηναϊκό χρειάζεται υπομονή». Οι ρήτρες που θα πρέπει να πληρωθούν από τον… φυγά αγγίζουν τα 10 εκατ. δολάρια και φυσικά είναι απαγορευτικές.

Ο Γιαννακόπουλος έχει εξαγγείλει συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Τετάρτη και αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται προ κοσμογονικών αποφάσεων. Ψιθυρίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός σκοπεύει να παραχωρήσει την καθημερινή λειτουργία της ομάδας σε τρίτους τεχνοκράτες, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς ηρωική έξοδος

Ετικέτες

Documento Newsletter