Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή της

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή της

Η ΕΕ συμφώνησε πρόσφατα σε ένα όγδοο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, εν είδει τιμωρίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως, σε όλα τα πακέτα κυρώσεων ως τώρα δεν έχουν θιχτεί οι εξαγωγές ουρανίου της Ρωσίας, για τον απλό λόγο ότι η πυρηνοκίνητη παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό ουράνιο.
Τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού ουρανίου, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από κάθε μορφής ενέργειας από τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι χώρες που έχουν μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής τους να προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως ορισμένες ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να προβάλουν αντίσταση σε μια ενδεχόμενη κύρωση στο ουράνιο, η οποία χρειάζεται ομοφωνία για να εγκριθεί.

Εξάρτηση από το ουράνιο

Ενώ η πυρηνική ενέργεια παράγει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ συνολικά, το μερίδιο ανέρχεται σε πάνω από 40% στη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία και πάνω από το 70% για τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Η εξάρτηση από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα είναι μεγαλύτερη στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, όπου σχεδιάστηκαν 18 πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από τη Ρωσία και βασίζονται σε ρωσικές τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και σε στοιχεία καυσίμου που παρέχονται από τη Rosatom.

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται σε δύο αντιδραστήρες στη Βουλγαρία, έξι στην Τσεχία, δύο στη Φινλανδία, τέσσερις στην Ουγγαρία και τέσσερις στη Σλοβακία

Η Κομισιόν δεν έχει μέχρι στιγμής προτείνει μια απαγόρευση του ρωσικού ουρανίου καθώς οι επιπτώσεις σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα είναι σοβαρές, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους, αποκαλύπτει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στην ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Investigate Europe.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η μεγαλύτερη αντίσταση προέρχεται από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Η Βουδαπέστη, μάλιστα, κατασκευάζει αυτή τη στιγμή δύο πυρηνικά εργοστάσια με ρωσικά δάνεια, αποκαλύπτει στο EUobserver η Αριάντνα Ροντρίγκο, υπεύθυνη για την οικολογικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα στην Greenpeace και υπάλληλος της ευρωομάδας των Πρασίνων.

Εισαγωγές ουρανίου

Το 20% των εισαγωγών ουρανίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ άλλο ένα σχεδόν 23% προέρχεται από το Καζακαστάν, το οποίο βρίσκεται στην άμεση σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Οι εισαγωγές ακατέργαστου ουρανίου από τη Ρωσία σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της ΕΕ ήταν 2.358 τόνοι πέρυσι. Ο Νίγηρας ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος ουρανίου, αποτελώντας τον τόπο προέλευσης του 24% των συνολικών εισαγωγών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2021 της Υπηρεσίας Εφοδιασμού Ευρατόμ (ESA).

Οι χώρες της ΕΕ πλήρωσαν περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές ακατέργαστου ουρανίου από τη Ρωσία το 2021 και άλλα 245 εκατομμύρια ευρώ από το Καζακστάν, όπου η εξόρυξη ουρανίου ελέγχεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Με πληροφορίες από EUobserver, Investigate Europe

Ετικέτες

Documento Newsletter