Η Ευρώπη δαπανά ποσά-ρεκόρ για αμυντικούς εξοπλισμούς

Η Ευρώπη δαπανά ποσά-ρεκόρ για αμυντικούς εξοπλισμούς

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπάνησαν το ποσό-ρεκόρ των 198 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα το 2020 παρά τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την αμυντική υπηρεσία της ΕΕ, ενώ οι ευρωπαϊκές συνεργατικές αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πανδημία δεν πτόησε τους εξοπλισμούς

«Η διαρκής αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών είναι μια θετική εξέλιξη και τα στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι τα λάθη των βαθιών περικοπών στον τομέα της άμυνας μετά την οικονομική κρίση του 2007 -2008 είναι απίθανο να επαναληφθούν», δήλωσε ο Γίρι Σέντιβι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας. Ο Σέντιβι επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η πτωτική τάση στις ευρωπαϊκές συνεργατικές δαπάνες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική», δείχνοντας 13% πτώση στις κοινές προμήθειες εξοπλισμού σε σύγκριση με το 2019.

Ως αποτέλεσμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να τηρήσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει το 2017 να δαπανούν τουλάχιστον το 35% των προμηθειών εξοπλισμού τους σε συνεργασίες με άλλα κράτη μέλη, επενδύοντας μόνο το 11% το 2020. Μόνο τρία κράτη μέλη ξόδεψαν περισσότερο από το 35%. Επίσης, η ΕΕ έχει ξεκινήσει ένα κοινό ταμείο όπλων, εργάζεται σε 60 κοινά στρατιωτικά έργα και στοχεύει να συμφωνήσει για μια νέα δύναμη ταχείας δράσης, οι επενδύσεις στην αμυντική έρευνα και τεχνολογία παραμένουν επίσης ασύνδετες και στερούνται συνεργασίας, ανέφερε ο EDA.

Μια ανεξάρτητη αμυντικά Ευρώπη

Οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν στο 1,5% της οικονομικής παραγωγής των 26 κρατών της ΕΕ, ένα ποσοστό που είναι στα επίπεδα των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, το οποίο επιδιώκει έναν στόχο δαπανών 2% για τους συμμάχους της. Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά θέλουν να μπορούν να ενεργούν ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν είναι απαραίτητο.
Οι υποστηρικτές μιας πιο ενισχυμένης και ανεξάρτητης αμυντικής πολιτικής της ΕΕ λένε ότι οι προειδοποιητικά σημάδια ήταν πολλά, από την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ έως τις προτεραιότητες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ («Πρώτα η Αμερική», America First) και τα «αποτυχημένα κράτη» στα σύνορα της Ευρώπης.

Documento Newsletter