Οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη ελπίζουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία – και θα ενισχύσει τη θέση τους στο προσκήνιο της ΕΕ.
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στο Στρασβούργο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υποσχέθηκε να ανοίξει πολλές σαμπάνιες εάν ο φίλος του, Ντόναλντ Τραμπ, κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Τώρα μπορεί να το κάνει — μπροστά στα πρόσωπα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φτάσουν στην πρωτεύουσά του, τη Βουδαπέστη, την Πέμπτη για διήμερες συναντήσεις.
Ο συντηρητικός λαϊκιστής έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι αυτός και ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων συμμάχων του θα βρεθούν τελικά με την πλευρά των νικητών με ατζέντα εχθρική προς τη μετανάστευση και την Ουκρανία, προσηλωμένοι στις παραδοσιακές χριστιανικές οικογενειακές αξίες.
Η νίκη του Τραμπ δίνει τώρα μια σαφή ώθηση σε εκείνες τις χώρες που επιδιώκουν να αντισταθούν στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και να αποσπάσουν περισσότερες εξουσίες μακριά από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ίσως το πιο σημαντικό, θα αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι έχουν μεγαλύτερη πολιτική κάλυψη για να εμποδίσουν τις Βρυξέλλες σχετικά με πολιτικές που κυμαίνονται από κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως πράσινες μεταρρυθμίσεις.
Με την εύθραυστη κυβέρνηση της Γαλλίας που παραγκωνίζεται από μια δημοσιονομική μαύρη τρύπα και τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας έχει καταρρεύσει, το παραδοσιακό μηχανοστάσιο της ΕΕ σταματά, προσφέροντας περισσότερο χώρο στους συντηρητικούς φίλους του Όρμπαν στην Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία για να δώσουν τον πολιτικό τόνο στην ΕΕ.
«Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη στιγμή για την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελώνη και τους Όρμπαν αυτού του κόσμου. Εμείς [η Γαλλία] δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στα μεγάλα διεθνή ζητήματα της ημέρας», δήλωσε ένας ανώτερος σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν αποδυναμώθηκε σοβαρά στο εσωτερικό μετά τις πρόωρες εκλογές που είδε το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης ηγεσίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό να καταρρεύει.
Ο ακροδεξιά «παρέα» μαζεύεται
Ο χρόνος των συνόδων κορυφής, που αποφασίστηκε από τον Όρμπαν λόγω της παρουσίας της Ουγγαρίας στο τιμόνι της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερος για τους ηγέτες που είναι επιφυλακτικοί με την επιστροφή του Τραμπ.
Τους καθιστά δέσμιους της ατζέντας του Όρμπαν, μέσα στο σπίτι του, και τους αφήνει εκτεθειμένους στις εκπλήξεις που μπορεί να τους επιφυλάσσει ο οικοδεσπότης τους. Θα μπορούσε ακόμη και να εμφανίσει τον Τραμπ στο δείπνο των ηγετών μέσω βιντεοκλήσης (αν και οι Βρυξέλλες ζήτησαν η συνάντηση να περιοριστεί μόνο σε επίσημους καλεσμένους).
Εκτός από τον Όρμπαν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είναι και οι δύο ιδεολογικά κοντά στον Τραμπ — αν και η Μελόνι δεν συμμερίζεται τη φιλορωσική στάση του Όρμπαν. Ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζεται από τον Γκερτ Βίλτερς, έναν αντι-ισλαμιστή, λαϊκιστή πολιτικό κατά της μετανάστευσης. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για το κράτος δικαίου με τις Βρυξέλλες, όπως ο Όρμπαν, και συμμερίζεται τις φιλορωσικές τάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού. Σε αυτή την ομάδα είναι πιθανό να προστεθεί το επόμενο έτος και ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην εξουσία στην Τσεχική Δημοκρατία στις εκλογές του επόμενου έτους.
Για τον Αντρέα Ντι Τζουζέπε, το μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου με το κόμμα Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας που εκπροσωπεί τους Ιταλούς στη Βόρεια Αμερική, η νίκη του Τραμπ ενισχύει προσωπικά τη Μελόνι, «γιατί σήμερα στην Ευρώπη, η Μελόνι θα έχει πρωταρχικό ρόλο. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον Τραμπ, είναι η μόνη συντηρητική μεταξύ των ιδρυτικών μελών της ΕΕ και των μεγάλων οικονομιών στην Ευρώπη και η προσέγγισή της μοιάζει πολύ με αυτή του Τραμπ».
Η νίκη του Τραμπ αντιπροσωπεύει «μια νέα προσέγγιση στην πολιτική για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους», πρόσθεσε ο Ντι Τζουζέπε.
«Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί και να καταλάβει ότι η δύναμη προέρχεται από τους ανθρώπους».
Η ατζέντα του Όρμπαν
Αμέσως μετά τον θρίαμβο του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναζήτησε τρόπους να μετατρέψει τις θέσεις του σε μια συνεκτική ιδεολογία.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα «μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ουγγρική-αμερικανική πολιτική συνεργασία θα επιστρέψει στο αποκορύφωμά της, καθώς μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για την ειρήνη, την παράνομη μετανάστευση και την προστασία των οικογενειών», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιγιάρτο.
Πράγματι για τον Όρμπαν, η εκλογή Τραμπ αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη «Δύση» – από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βασίζεται σε φιλελεύθερες αξίες σε έναν πιο χαλαρό οργανισμό στον οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικές αρχές.
«Υπογραμμίζει την αφήγησή του για μια ανανέωση μιας διαφορετικής Δύσης, όπου ο Τραμπ είναι ο ηγέτης και η Δύση ακολουθεί», δήλωσε ο Νικολάι φον Οντάρζα, επικεφαλής της έρευνας στη δεξαμενή σκέψης Stiftung Wissenschaft und Politik.
Ο Όρμπαν, ο οποίος συμφιλιώθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και συναντήθηκε μαζί του τις τελευταίες εβδομάδες, ζήτησε επίσης μια «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική» για την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να παλέψουν με τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στην πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, εάν ο Τραμπ διακόψει τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Ο Μακρόν και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι υποστήριξαν την Τετάρτη ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία, ο Πολωνός πρωθυπουργός έγραψε στο X ότι η εποχή της «γεωπολιτικής εξωτερικής ανάθεσης» πλησιάζει στο τέλος της.
Οι ηγέτες ήταν «περισσότερο συγκεντρωμένοι στο πρόβλημα παρά πανικοβλήθηκαν» στην ιδέα της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία, είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για μη δημόσιες συνομιλίες. Τόνισαν πόσο γρήγορα ο Μακρόν πραγματοποίησε μια κλήση με τον Γερμανό ομόλογό του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ως απόδειξη της άμεσης κοινής δράσης.
Αλλά άλλοι ειδικοί και διπλωμάτες ήταν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι αντί να φέρει πιο κοντά τις δυνάμεις της ΕΕ, η εκλογή του Τραμπ θα ωθήσει τις χώρες να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εύνοια διμερώς με την Ουάσιγκτον – και να αυξήσουν τις διχόνοιες μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών.
«Περιμένετε από τους Ευρωπαίους να συρρέουν στην εξοχική βίλα του Τραμπ, ομαδικά, για να απαιτήσουν προνομιακή μεταχείριση έναντι των γειτόνων τους», έγραψε στο Twitter ο Ζεράρ Αρό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ.
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης
Αυστραλία: Σκέψεις για απαγόρευση πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα για τα παιδιά κάτω των 16 χρόνων