Συνέντευξη στο Bloomberg για να υποστηρίξει την επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το «σχέδιο έξι σημείων» για την αγορά του φυσικού αερίου είχε προγραμματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών.
«Πρέπει να παρέμβουμε δραστικότερα για να αποφύγουμε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών» ανέφερε κατά την συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης, εμφανίζοντας εαυτόν ως φορέα πρωτοβουλίας για τον έλεγχο των τιμών στην Ευρώπη, την ώρα που ήδη η Κομισιόν έχει καταθέσει σχέδια για πιθανή επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας.
«Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός και πιστεύω στη λειτουργία των αγορών» έσπευσε από αρχής της συνέντευξης να ξεκαθαρίσει, συνεχίζοντας ωστόσο πως η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν λειτουργεί σωστά».
«Η βραχυπρόθεσμη διαταραχή είναι τόσο μαζική που επιβάλλει τόσο μεγάλο βάρος στους καταναλωτές μας αλλά και στις επιχειρήσεις μας που δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη στο επίπεδο των εθνικών προϋπολογισμών» ανέφερε, μεταξύ άλλων την ώρα που εντός των τειχών η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζεται ανέτοιμη να παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασυνήθιστοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, παρότι ήταν ο ίδιος που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε το ζήτημα ως παροδικό. Παράλληλα, τάχθηκε με την άποψη πως μία οποιαδήποτε άμεση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι ρεαλιστική «προς το παρόν» στην Ευρώπη, χαμηλώνοντας τους τόνους τις αντιρωσικής ρητορικής των τελευταίων εβδομάδων, και δείχνοντας την πρότασή του που κατέθεσε την Τρίτη στην Κομισιόν. Συμπλήρωσε πάντως πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που προχωρήσει πρώτη η Ρωσία σε απαγόρευση εξαγωγών στην ήπειρο, υποστηρίζοντας πως έχουμε εναλλακτικές.
«Υπερασπίζομαι μία βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο προέκυψε με εξαιρετικά οξύ τρόπο τους τελευταίους μήνες και βεβαίως που δεν διέπεται από κριτήρια προσφοράς και ζήτησης» υποστήριξε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να υπογραμμίσει πως «τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα».
Υπενθυμίζεται πως στην πρόταση που κατέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το αμερικανικό LNG έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας αναφορά και στις εισαγωγές από την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του με αποδέκτη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιλαμβάνει μέτρα όπως το πλαφόν στις τιμές και στο κέρδος, στο ημερήσιο όριο τιμών, στον καθορισμό τιμών σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», εμπόριο με φυσική παράδοση, καθώς και -κυρίως- σύνδεση των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και την Κίνα για το υγροποιημένο αέριο.
Κατά την περιγραφή του πρωθυπουργού στην επιστολή του, «αυτές οι επιλογές αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε έκτακτες περιπτώσεις σε άλλες αγορές, με στόχο την εξισορρόπησή τους, ενώ σε κάποιες άλλες αγορές συνιστούν πάγια χαρακτηριστικά».
Σημειώνεται ακόμα πως η ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη μία σειρά μέτρων με προσανατολισμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ταχύτερη ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τον Αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς, «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια φθηνή, καθαρή και δυνητικά ατελείωτη πηγή ενέργειας και αντί να χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αλλού, δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασής μας στην καθαρή ενέργεια».