Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία που κήρυξαν οι ΗΠΑ με αφορμή την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ακολούθησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο στις οποίες δόθηκαν εξαιρετικά ευφημιστικές ονομασίες που περιείχαν τη λέξη «ελευθερία» και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Το κόστος σε ψυχές και χρήματα είναι βαρύτατο: τουλάχιστον 335.000 άμαχοι νεκροί και 37 εκατομμύρια ξεριζωμένοι, ενώ οι Aμερικανοί πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν το αδιανόητο ποσό των 6,4 τρισ. δολαρίων γι’ αυτές τις επιχειρήσεις που σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι όχι μόνο είχαν ελάχιστη επιτυχία, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκονται και σε στρατηγικό αδιέξοδο…
Ο Τραμπ ενώ λαΐκιζε υπέρ της απεμπλοκής και της προφύλαξης των «παιδιών μας», συνέχιζε τις αεροπορικές επιδρομές σε Αφγανιστάν και Σομαλία.
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να εκπληρώσει τελευταία στιγμή τα υπεσχημένα, με σκοπό να δρέψει τα επικοινωνιακά οφέλη, προέβη σε σειρά μετακινήσεων των στρατευμάτων από Αφρική και Ασία.
Ετσι δίνεται στον Μπάιντεν μια πρωτοφανή ευκαιρία να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ σε αυτό τον αιώνα που δεν θα συνεχίσει τους πολέμους των προκατόχων του, κάτι που δεν συνέβη όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα.
Θα μπορούσε ακόμη, αν θα ήθελε να κάνει μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας του, να σημάνει την αρχή του τέλους για τον νόμο περί εξουσιοδότησης χρήσης στρατιωτικής δύναμης –τον ψήφισε ως γερουσιαστής– ο οποίος αποτέλεσε τη νομιμοποιητική οδό για επεμβάσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί.