Την υπουργική απόφαση Βορίδη, το 2014, αλλά και το σκάνδαλο Ντυνάν, εξετάζει η σημερινή, τρίτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
Αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας είχε κάνει επανειλημμένα το Documento και υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του τότε υπουργού Υγείας υπερτιμολογήθηκαν οι αρθροσκοπήσεις γονάτου, με το διαγνωστικό κέντρο του πρώην υφυπουργού, Μάριου Σαλμά, να εκμεταλλεύεται -πιθανώς- το γεγονός, αφού διεξήγαγε 550 σχετικές εξετάσεις.
Αναλυτικά, η επιτροπή θα εξετάσει την απόφαση Βορίδη της 22ας Δεκεμβρίου του 2014, η οποία όριζε τίμημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ 1.500 ευρώ για την αθροσκόπηση γονάτου, με συνέπεια τη μεγάλη ζημία Δημοσίου. Το μέγεθος της ζημίας γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι το κόστος της εξέτασης μειώθηκε το Μάρτιο του 2015 στα 150 ευρώ.
Ελέγχεται παράλληλα και ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, χειρουργός ορθοπεδικός Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και της δικογραφίας πραγματοποίησε 550 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις γόνατου στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία, όπου και διατηρεί ιατρείο.
Η επιτροπή ελέγχει και το σκάνδαλο Ντυνάν και συγκεκριμένα τις ευθύνες που το οδήγησαν στη χρεοκοπία αλλά και στον πλειστηριασμό, που «έσπρωξε» το ίδρυμα στη θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, έναντι ευτελούς τιμήματος.
Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε πως την Πέμπτη αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει το Documento “έδωσε” 5 υπουργούς.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η τροπολογία Βορίδη το 2014, που αφορούσε το Ντυνάν, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά αποτέλεσε το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα του πλειστηριασμού για να καταλήξει το νοσοκομείο στην Πειραιώς. Ειδικότερα, παρέθεσε ότι η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ μόνο μετά την τροπολογία αυτή θα μπορούσε να αγοράσει ένα δημόσιο νοσοκομείο, αφού μέχρι τότε μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο ιδιωτική κλινική. «Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Γεωργαντάς, από την πλευρά της ΝΔ, συμφώνησε με την κλήση του κ. Μαρτίνη την επόμενη Πέμπτη, με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, να ευθυγραμμίζεται κι εκείνη στην εξέταση του πρώην προέδρου του Ντυνάν, προτείνοντας η διαδικασία να γίνει στην αίθουσα της Επιτροπής και όχι στη φυλακή.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έθεσε θέμα αντικειμενικών τοποθετήσεων από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να μην ξανακούσω τη φράση “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”». Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ προτάσοντας το δημόσιο συμφέρον, είπε εμμέσως πλην σαφώς πως τυχόν γνωριμίες ή πολιτικές καταβολές θα πρέπει να μείνουν έξω από την αίθουσα της Εξεταστικής.
Ο επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος άνοιξε την «κερκόπορτα» της πώλησης του κοινωφελούς ιδρύματος μέσω νομοθετικών του πρωτοβουλιών, ενώ για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως δεν είχε καμία δικαιοδοσία να παραιτήσει το ΔΣ του νοσοκομείου. «Πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή οι πρώην υπουργοί» τόνισε.
Παίρνοντας το λόγο, ο Νότης Μηταράκης ξανά παρέθεσε τα ονόματα της λίστας μαρτύρων που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για τον συμβολαιογράφο του Ντυνάν, την πρόεδρο των εργαζομένων, τον νομικό σύμβουλο, τον εκπρόσωπο του Grant Thornton και έναν ακαδημαϊκό με εξειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας. «Ζητώ να αποδεχτούν ομόφωνα την πρόταση μας» είπε ο κ. Μηταράκης προς τα μέλη της Επιτροπής.