Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα: Πύλος, αστυνομική βία, υποκλοπές και σωρεία παραβιάσεων δικαιωμάτων

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα: Πύλος, αστυνομική βία, υποκλοπές και σωρεία παραβιάσεων δικαιωμάτων
Επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου (AP Photos/Thanassis Stavrakis, File)

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνιστά η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, μετά το «ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρμεντ, στηλιτεύοντας τις πρακτικές της γαλάζιας πλειοψηφίας σε μία σειρά από ζητήματα.

Στη συνοπτική εισαγωγή γράφει:

«Συνεχίστηκαν οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων. Οι επιζώντες ενός ναυαγίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 άνθρωποι κατηγόρησαν τις ελληνικές αρχές για την πρόκληση του συμβάντος. Οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισαν να αντιμετωπίζουν ποινικοποίηση για το έργο τους με προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/-άστες. Έρευνα της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε 88 άτομα ως στόχους του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης συνεχίστηκαν. Οι καταστροφικές πυρκαγιές είχαν αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και φυσικά ενδιαιτήματα εν μέσω ανησυχιών για την αποτυχία του συστήματος δασοπυρόσβεσης».

Καταγράφει υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία και ξεχωρίζει επιθέσεις αστυνομικών σε διαδηλώσεις, την καταδίκη αστυνομικού για τον ξυλοδαρμό φοιτητή στην πλατεία Νέας Σμύρνης και μια υπόθεση αστυνομικής βίας που κρίθηκε στο Εφετείο μετά από 12 χρόνια: «Τον Νοέμβριο, εφετείο έκρινε την αστυνομία υπεύθυνη για τα επικίνδυνα για τη ζωή τραύματα που υπέστη ο ψυχολόγος Γιάννης Καυκάς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα το 2011 και του επιδίκασε αποζημίωση».

Καταγράφει τρία περιστατικά θανάτων πολιτών με εμπλοκή της αστυνομίας:

  • Τον Σεπτέμβριο, ο Κώστας Μανιουδάκης πέθανε έπειτα από φερόμενη κακομεταχείριση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου στο χωριό Βρύσες στην Κρήτη.
  • Τον Οκτώβριο, εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή αστυνομικού για ανθρωποκτονία με πρόθεση και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού σε σχέση με τον θανάσιμο πυροβολισμό του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη το 2022 στη Θεσσαλονίκη.
  • Τον Νοέμβριο, ο 17χρονος Χρήστος Μιχαλόπουλος πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό στο Λεοντάρι του δήμου Αλιάρτου έπειτα από καταδίωξη με αυτοκίνητο. Ο αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού.

Περιγράφει πολλά περιστατικά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων και τονίζει ιδιαίτερα το ναυάγιο της Πύλου.

Αναφέρει το σκάνδαλο των υποκλοπών και «την αιφνίδια αντικατάσταση από το ελληνικό κοινοβούλιο αρκετών μελών της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολούθησης με λογισμικό».

Σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης αναφέρει μόνο ένα περιστατικό: «Τον Απρίλιο, αναφέρθηκε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεταιριστικού μέσου ενημέρωσης Alterthess, διατάσσοντας το μέσο ενημέρωσης να καταβάλει αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ σε ανώτερο στέλεχος εταιρείας εξόρυξης χρυσού. Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση. Η υπόθεση, που φέρει τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), προέκυψε από υποτιθέμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων μετά την αναφορά της Σταυρούλας Πουλημένη στην καταδίκη του στελέχους από πρωτοβάθμιο δικαστήριο για περιβαλλοντική ζημία».

Υπάρχουν ακόμη αναφορές σε δικαιώματα γυναικών, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, περιβάλλον, αντιρρησίες συνείδησης κ.ά.

Ολόκληρη η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα εδώ

Ολόκληρη την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο εδώ.

Documento Newsletter