Η εστίαση πληρώνει τον λογαριασμό της ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η εστίαση πληρώνει τον λογαριασμό της ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Θηλιά στον λαιμό του κλάδου η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν

Μοιάζει µε την αγωνία του µελλοθάνατου που αντικρίζει την άκρη της κάννης… Σε ρόλο θύµατος οι χιλιάδες µικρές επιχειρήσεις της εστίασης και σε ρόλο θύτη βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία µεταθέτει τις συνέπειες ακόµη µίας αποτυχίας της –να πείσει τους πολίτες για την ασφάλεια των εµβολίων– σε οµάδες πολιτών.

«Μίνι lockdown» για τον κλάδο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τα τιµωρητικά µέτρα κατά των ανεµβολίαστων πολιτών που ανακοίνωσε την περασµένη Τρίτη –κατ’ εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε ακόµη µία επίδειξη πολιτικού αµοραλισµού δεν ήθελε να εισπράξει ως πρωθυπουργός το ανάθεµα των πολιτών– ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Εξειδικεύοντας τις δηλώσεις Καββαθά, η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελµάτων (ΠΟΕΣΕ)
αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «τα µέτρα της κυβέρνησης αναµφισβήτητα µειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δύο Ελληνες είναι ανεµβολίαστος και παράλληλα δηµιουργούν τεράστια προβλήµατα στην επιβίωση των επιχειρήσεων».

Ακόµη ένας γολγοθάς

Οι τρεις τελευταίες λέξεις της ανακοίνωσης αποτελούν την αγωνία ή καλύτερα τους φόβους του κλάδου της εστίασης. Ενός δυναµικού κλάδου της ελληνικής οικονοµίας, στον οποίο λειτουργούν περί τις 80.000 επιχειρήσεις και απασχολούνται περί τις 250.000 εργαζόµενοι.

Για να καταλάβουµε το µέγεθος, το 2019 στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 µόλις και µετά βίας έφτασε τα 3,77 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας πτώση της τάξης του 37,7%. Εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να ελέγξει τις συνέπειες της υγειονοµικής κρίσης, οι επιχειρήσεις αυτές –πολλές δεν είχαν καταφέρει να συνέλθουν από τη δεκαετή κρίση των µνηµονίων– ζουν εδώ και καιρό κάτω από το όριο της επιβίωσης καθώς σε συνθήκες ασφυκτικής µείωσης του τζίρου καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ανελαστικές δαπάνες πολλών χιλιάδων ευρώ µηνιαίως. Τώρα και µετά το επτάµηνο lockdown (Νοέµβριος 2020 – Μάιος 2021), κατά το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε τρεις τέσσερις φορές την άκρη του τούνελ ενώ οι επιχειρήσεις έβλεπαν µόνο την άβυσσο, επέρχεται νέο µίνι lockdown αφού στα καταστήµατα εστίασης δεν θα µπορεί να εισέρχεται το 50% του ελληνικού πληθυσµού που παραµένει ανεµβολίαστο!

Την ίδια στιγµή τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις µικρής κλίµακας, έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονοµικής κρίσης, παρά µάλιστα τα µέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξή τους.

Κάπως έτσι λοιπόν οι επιχειρήσεις εστίασης –ειδικά οι µικρότερες, που αποτελούν ωστόσο τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου– περίµεναν την επιβίωσή τους µέσα από την επιστροφή στην κανονικότητα. Αντ’ αυτού σηκώθηκαν δυσπροσπέλαστα εµπόδια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα οι τράπεζες αρνούνται να ανοίξουν τις γραµµές δανειοδότησης επικαλούµενες αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

Σε µία κλωστή ο κλάδος

Σύµφωνα µε τη µελέτη της ΓΣΕΒΕΕ που έχει γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση κατά τη διαδικασία της συζήτησης για το ύψος του κατώτατου µισθού, «ως προς τις εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για το επόµενο διάστηµα η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνη. Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιµούν πως δεν θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόµενο διάστηµα παρουσιάζουν σηµαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση µε την αντίστοιχη εξαµηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020».

Για να καταλάβουµε πού βρίσκεται ο κλάδος µε βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ περίπου µία στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσε ότι δεν θα µπορέσει να ανταποκριθεί σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ), φορολογικές υποχρεώσεις (30,1%) και υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%).

Αντίστοιχα το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει δηλώσει ότι δεν θα µπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς προµηθευτές (26,6%), στις υποχρεώσεις για λογαριασµούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασµούς (25,1%).

Από την άλλη, σχεδόν µία στις δύο (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα µπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόµενο διάστηµα.

Η πλειονότητα των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων αντιµετωπίζει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, ναρκοθετώντας τις προοπτικές τους για το µέλλον. Είναι µάλιστα τόσο υψηλά τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αντιµετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες που φαίνεται ότι πλέον και υγιείς µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα βιωσιµότητας.

Είναι γεγονός και έχει αποτυπωθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ και βέβαια είναι εις γνώση της κυβέρνησης ότι:

• Τέσσερις στις δέκα (38,2%) µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόµενη διακοπή της δραστηριότητάς τους κατά το επόµενο διάστηµα.

• Το 53,6% των επιχειρήσεων περιµένει µείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% µείωση της ζήτησης, το 54,6% µείωση των παραγγελιών, το 56,7% µείωση της ρευστότητας, ενώ µόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.

• Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (79,8%) δήλωσαν πως η οικονοµική κατάστασή τους επιδεινώθηκε, έναντι µόλις 4,2% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,9% που δήλωσε πως παρέµεινε αµετάβλητη.

• Επτά στις δέκα επιχειρήσεις (70,7%) δήλωσαν ότι µειώθηκε ο τζίρος τους έναντι µόλις 11,1% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε ότι παρέµεινε αµετάβλητος.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον ο Κυρ. Μητσοτάκης στέλνει τον λογαριασµό της ανικανότητας της κυβέρνησής του να πείσει τους πολίτες να εµβολιαστούν στον κλάδο της εστίασης, χωρίς µάλιστα να έχει ανακοινωθεί κάποιο µέτρο προστασίας. Αλλωστε, όπως έχει πει ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης: το ταµείο είναι µείον και δεν µπορούν να δοθούν άλλα χρήµατα σε µέτρα στήριξης…

Ετικέτες

Documento Newsletter