Η ερευνητική δημοσιογραφία στον κυκεώνα του IRA και της βρετανικής δικαιοσύνης

Η ερευνητική δημοσιογραφία στον κυκεώνα του IRA και της βρετανικής δικαιοσύνης

Ο Άγγλος δημοσιογράφος Κρις Μάλιν βρέθηκε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για παρακώλυση δικαιοσύνης, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του σε μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 48 χρόνια. Το δικαστήριο εν τέλει τον αθώωσε, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της αδέσμευτης ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ο βομβαρδισμός των παμπ του Μπέρμιγχαμ

Στις 21 Νοεμβρίου του 1974 βόμβες εξερράγησαν σε δύο παμπ στο Μπέρμιγχαμ, σκοτώνοντας 21 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 182. Ήταν η εποχή που ο IRA βρισκόταν στο απόγειο του και η βρετανική κοινή γνώμη αμέσως κατηγόρησε τους Ιρλανδούς αντάρτες.

Οι αρχές έπρεπε να εντοπίσουν πάση θυσία τους ενόχους, εξαπολύοντας ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον του IRA, παρότι ακόμη και σήμερα η οργάνωση επισήμως αρνείται την υπαιτιότητα της δράσης.

Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε κατέληξε στην σύλληψη και στην συνακόλουθη κάθειρξη έξι Ιρλανδικής καταγωγής υπόπτων. Οι «έξι του Μπέρμιγχαμ», όπως έμειναν στην Ιστορία, καταδικάστηκαν από την βρετανική δικαιοσύνη το 1975, παρότι η υπόθεση είχε πολλά κενά και αντιφάσεις.

Η ερευνητική δημοσιογραφία ανατρέπει τα δεδομένα

Ο Μάλιν παρατηρώντας τις αντιφάσεις των πορισμάτων των αρχών αποφασίζει να δράσει ερευνώντας από την αρχή την υπόθεση. Έτσι αποφάσισε να αναζητήσει τους πραγματικούς δράστες. Βέβαια, ο μόνος τρόπος για να επιτύχει την προσέγγιση των δραστών, ήταν να εγγυηθεί την ανωνυμία τους.

Έπειτα από πολύχρονη και κοπιαστική έρευνα κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία, καθώς οι δράστες είχαν εντοπιστεί και του είχαν μιλήσει. Ο Βρετανός δημοσιογράφος αποφάσισε να εκδώσει τα ευρήματά του σε ένα βιβλίο, όπου οι πρωταγωνιστές ανώνυμα παρέθεταν την πραγματική αλήθεια.

Το βιβλίο «Error of Judgment: The Truth about the Birmingham Bombings» που εκδόθηκε το 1986, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην βρετανική κοινή γνώμη, μιας και αποκαλυπτόταν πως είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί αθώοι άνθρωποι με κύρια ευθύνη της Αστυνομίας.

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες που το 1991 οι έξι αδίκως καταδικασθέντες αθωώθηκαν στο Εφετείο και το 2001 βρετανικό δημόσιο τους αποζημίωσε με ένα σημαντικό ποσό που έφτανε έως και τις 1.2 εκατομμύρια λίρες ανά παθόντα.

Η υπόθεση ξανανοίγει

Οι συγγενείς των θυμάτων αισθανόμενοι πως κανείς δεν έχει καταδικαστεί για την υπόθεση, απαιτούσαν από τις αρχές να ξανανοίξουν την υπόθεση, ρίχνοντας ταυτόχρονα ευθύνες στον Μάλιν επειδή δεν αποκάλυπτε τις πηγές του.

Η Αστυνομία αποφάσισε να ξανανοίξει την υπόθεση και απαίτησαν από τον Μάλιν να τους παράσχει τις σημειώσεις που είχε συγγράψει κατά τη διάρκεια της έρευνας του τη δεκαετία του ’80, καθώς επίσης να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών, ώστε να αποδοθούν και οι ανάλογες ευθύνες για τις δύο βομβιστικές ενέργειες.

Ο Μάλιν αρνήθηκε, θεωρώντας πως ως δημοσιογράφος έχει ιερή υποχρέωση να κρατήσει τις πηγές του ανώνυμες μέχρι τέλους. Οι αρχές τον κατηγόρησαν για παρακώλυση δικαιοσύνης και ο Βρετανός δημοσιογράφος βρέθηκε διωκόμενος με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Το δικαστήριο εν τέλει τον αθώωσε μόλις στις 22 Μαρτίου του 2022, δίνοντας τέλος στην περιπέτεια του δημοσιογράφου.

Documento Newsletter