Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το φάντασμα του Βγενόπουλου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το φάντασμα του Βγενόπουλου

Μια από τις ύστερες αποκαλύψεις του σκανδάλου «Βγενόπουλος και συνεργάτες» αφορούσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οπως προέκυψε, από πολύ νωρίς η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε στοιχεία για το σκάνδαλο Βγενόπουλου και µάλιστα για µια αθέατη αλλά πλήρως θεατή για την ίδια πλευρά της. Ο µακαρίτης δεν έδινε µόνο παράνοµα ακάλυπτα δάνεια στις εταιρείες τους και τις εταιρείες των συνεταίρων του χρησιµοποιώντας την Τράπεζα Λαϊκή – Marfin – Εγνατία ως κουµπαρά, αλλά χειραγωγούσε και τις µετοχές που ήθελε. Η αποκάλυψη αυτή έγινε στη δίκη µε µηνυτή τον Ανδρέα Βγενόπουλο και κατηγορούµενο τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο δηµοσιογράφος είχε προσκοµίσει στο δικαστήριο εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τις οποίες προέκυπτε ότι η επιτροπή εξέτασε πολλές φορές στοιχεία για χειραγώγηση µετοχών του οµίλου MIG του Βγενόπουλου, η οποία γινόταν από άλλες offshore εταιρείες του Βγενόπουλου, όπως η IRF. Η συγκεκριµένη εταιρεία συµφερόντων Βγενόπουλου και της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου πήρε δάνειο 200 εκατ. ευρώ από την τράπεζα και µέσω άλλων offshore χειραγωγούσε µετοχές του οµίλου MIG. Παρότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέταζε τα στοιχεία, έβαζε πρόστιµα της τάξης των 10.000 ευρώ εφαρµόζοντας την τακτική της σαλαµοποίησης. Αντί δηλαδή να στείλει το σύνολο των στοιχείων στον εισαγγελέα µε τη σηµείωση ότι εταιρείες του ίδιου επιχειρηµατία χειραγωγούν συστηµατικά ως εγκληµατική οµάδα το χρηµατιστήριο κατ’ επανάληψη, χαρακτήριζε τις περιπτώσεις µεµονωµένες και έβαζε ψιλοπροστιµάκια. Ολα αυτά συνέβαιναν επί εποχής Κωνσταντίνου Μποτόπουλου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο εν λόγω συνταγµατολόγος αφού αποχώρησε το 2015 από την επιτροπή συνέχισε να ασχολείται µε το τέως ΠΑΣΟΚ νυν ΚΙΝΑΛ στο πλευρό ενός άλλου Ανδρέα, του Ανδρέα Λοβέρδου.

Υπήρξε όµως και συνέχεια. Μετά την παραίτηση Μποτόπουλου επικεφαλής της επιτροπής ανέλαβε ο Χαράλαµπος Γκότσης. Την εποχή εκείνη από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψαν ηχογραφηµένες συνοµιλίες (επίσηµες, αφού γίνονταν από τηλέφωνα επίσηµης καταγραφής τραπεζικών συναλλαγών) που αποδείκνυαν ότι συνεργάτες του Βγενόπουλου πηγαινοέρχονταν στο Λονδίνο και «κουράζονταν να µεταφέρουν βαλίτσες µε µαύρο χρήµα». Παρότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αυτά τα στοιχεία, δεν τα διαβίβασε στον εισαγγελέα. Τις συνοµιλίες δηµοσίευσε το Hot Doc και η επίσηµη απάντηση της επιτροπής προς το περιοδικό στο ερώτηµα γιατί δεν τις πήγε στον εισαγγελέα ήταν ότι η νοµική υπηρεσία της επιτροπής θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να το κάνει γιατί δεν αφορούσαν την αρµοδιότητα αυτή καθαυτή της κεφαλαιαγοράς. ∆ηλαδή ήταν σαν να λέµε ότι οι κάµερες στα κτίρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταγράφουν µια δολοφονία αλλά το υλικό δεν παραδίνεται στην εισαγγελία γιατί αρµοδιότητα της επιτροπής δεν είναι αυτό το έγκληµα. Τελικώς µετά τον θόρυβο που δηµιουργήθηκε από το δηµοσίευµα το υλικό πήγε στον εισαγγελέα.

Υστερα από τόσα χρόνια και τον θάνατο του Βγενόπουλου θα περίµενε κάποιος ότι σήµερα η Επιτροπή Κεφαλαι-αγοράς δεν έχει κωλύµατα να κάνει όσα πρέπει στις «ουρές» αυτού του σκανδάλου. Απ’ ό,τι φαίνεται, όµως, το φάντασµα του Βγενόπουλου κάποιους στοιχειώνει εκεί µέσα.

Το καλοκαίρι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου επέβαλε πρόστιµο 650.000 ευρώ στη δεύτερη µεγαλύτερη γερµανική τράπεζα, την Commerzbank, γιατί στοιχειοθέτησε ότι η συγκεκριµένη έπαιξε ρόλο στη χειραγώγηση των µετοχών της Λαϊκής Κύπρου, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Βγενόπουλου. Την ίδια υπόθεση εξέτασε και η γερµανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς και επέβαλε επίσης πρόστιµα. Τώρα ήρθε η ώρα να επιβάλει και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και τι κάνει; Επικαλείται τη νοµική αρχή ne bis in idem, που προβλέπει ότι κανένας δεν µπορεί να δικαστεί για το ίδιο ποινικό αδίκηµα δύο φορές, για να µην επιβάλει πρόστιµα. Η αρχή όµως δεν αφορά τις διοικητικές κυρώσεις όπως αυτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά τις ποινές των ποινικών αδικηµάτων. Επ’ αυτού µάλιστα το 2015 έχει αποφανθεί το ΣτΕ. Αλλωστε αν ίσχυε η αρχή ne bis in idem, δεν θα επέβαλε πρόστιµο και η γερµανική επιτροπή εκτός από την κυπριακή. Το ερώτηµα είναι ποιος µεθοδεύει το «πλυντήριο» και την απαλλαγή. Είναι µια κάποια θεώρηση της προέδρου της επιτροπής Βασιλικής Λαζαράκου ή έχουν βάλει την ουρά τους οι νοµικοί σύµβουλοι που είχαν γνωµατεύσει στο παρελθόν ότι οι βαλίτσες µε το µαύρο χρήµα του Βγενόπουλου δεν πρέπει να απασχολούν την επιτροπή; Για να δούµε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter