Η Επιτροπή της Βουλής δεν πρέπει να κάνει την πάπια για το πόθεν έσχες της Μαρέβας

Η Επιτροπή της Βουλής δεν πρέπει να κάνει την πάπια για το πόθεν έσχες της Μαρέβας

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα με φόντο τα σκανδαλώδη κενά που εντοπίζονται στη δήλωση «πόθεν έσχες» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, μετά την αποκάλυψη από το documentonews.gr, ότι η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία για όσα παρέλειψε να αναφέρει στη δήλωσή της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιέσεις ασκούνται προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα να ανατραπεί η απόφαση και για μια ακόμα φορά η υπόθεση να μπει στο συρτάρι χωρίς τον απαραίτητο ενδελεχή έλεγχο.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά τις πληροφορίες για την άσκηση πιέσεων σε πολλαπλό επίπεδο είναι εάν αν η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αντί να ποιεί την νήσσαν και να δίνει πάτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ως λήξαν το θέμα, θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο, κλείνοντας τα αυτιά στις Σειρήνες του Μοσχάτου. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν σημαντικές ευθύνες για το στρεβλό μήνυμα που δίνεται στην κοινωνία και το οποίο θέλει τους αιρετούς να είναι υπεράνω ελέγχου ακόμα και όταν η δημοσιογραφική έρευνα ένα καταδείξει μία προς μία τις… ανορθογραφίες τους.

Και τίθεται το ερώτημα αφού υπάρχει αρνητικό προηγούμενο. Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του καλοκαιριού όταν και τέθηκε επί τάπητος η μη κατατεθείσα δήλωση περιουσιακής κατάστασης της συζύγου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της Επιτροπής από κοινού αποφάσισαν να μη γίνει έκτακτος έλεγχος, αλλά περιορίστηκαν στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που είθισται να γίνεται κάθε χρόνο για τα περιουσιακά στοιχεία των αιρετών. Τώρα, είναι διπλά εκτεθειμένα τα μέλη της Επιτροπής, καθώς όχι μόνο εντοπίζονται ανακρίβειες στη δήλωση της κ. Γκραμπόφσκι αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η offshore που την εμπλέκει στα Paradise Papers. Γκρίζα σημεία που επίσης θα πρέπει να φωτιστούν πλήρως είναι, επίσης, η πώληση πίνακα έναντι ποσού 850.000 ευρώ και διευκρινίσεις για τον τρόπο κτίσης της οικείας του Βολταίρου στο Παρίσι. Επίσης, από την κ. Γκραμπόφσκι ζητούνται όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης από το 2006 έως το 2015 (σ.σ. Ε1 και Ε9) προκειμένου να συντελεστεί ο πλήρης έλεγχος.

Και η μυστικοπάθεια συνεχίζεται

Εκτός από ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας, όπως λόγου χάρη στα εξοπλιστικά θέματα, θεωρείται αδιανόητο τέτοιου είδους ζητήματα να συζητιούνται πίσω από κλειστές πόρτες. Και ο Σταύρος Κοντονής αλλά και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δεν τροποποίησαν τη διάταξη που θεσπίστηκε το 2014 επί Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Έσχες πρέπει να τηρούν εχεμύθεια για όσα διαμείβονται εντός αυτής. Οι αιρετοί είναι πολίτες υψηλής ευθύνης που τέθηκαν αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα και έλεγχο. Ως εκ τούτου, μυστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα περιουσιακά τους στοιχεία, μόνο παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες δεν αποτελούν, αφού καλλιεργούνται σενάρια περί αποσιώπησης και συγκάλυψης ευθυνών.

Documento Newsletter