Δε νομίζω πως υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει πως ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες στην Ελλάδα (δικαστών, δημοσιογράφων, πολιτικών, εφοριακών) είναι πραγματικός έλεγχος περιουσιακής κατάστασης. Με εξαίρεση ίσως περιπτώσεις όπως αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου
που η δημοσιότητα επέβαλε τον πραγματικό έλεγχο, σε κάθε άλλη περίπτωση, η Επιτροπή ελέγχου ήταν και παραμένει αυτό που ο κόσμος αντιλαμβάνεται ως δόγμα του κόρακα. Κόρακας δεν βγάζει κοράκου μάτι, ειδικά αν ο υπό έλεγχο κόρακας είναι θρεμένος και κορακοζώιτος.
Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να αλλάζει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από την Επιτροπή περνάνε καραμπινάτες υποθέσεις που είναι προκλητικές ή απαιτούν διαφάνεια και σοβαρό έλεγχο, αλλά ως εκ θαύματος, κανένας δεν κόβει τα φτερά του κόρακα που εμφανίζεται πάντα ως περιστέρι.
Επειδή στη Δημοκρατία δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση λειτουργίας από τη δημοσιότητα, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο.
Ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε ξεχάσει να δηλώσει στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης μια εξωχώρια εταιρεία στην Κύπρο. Την αποκάλυψη αυτή έκανε το Documento και τα στοιχεία ήταν πέρα για πέρα αληθή. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, προχώρησε στον έλεγχο. Διαπίστωσε πως πραγματικά ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν είχε επί χρόνια δηλώσει την εξωχώρια εταιρεία. Δηλαδή διέπραξε με βάση το νόμο, το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης Πόθεν Έσχες. Η υπόθεση όμως αρχειοθετήθηκε γιατί εμπίπτει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες “η δήλωση δεν θεωρείται ανακριβής ή ελλιπής σε περίπτωση επουσιώδους ανακρίβειας”. Βρήκε δηλαδή επουσιώδη ανακρίβεια. Το θέμα είναι τι ονομάζουμε κάθε φορά επουσιώδη ανακρίβεια και αν είναι ικανή να κάνει τον κόρακα αθώα περιστερά. Το δεύτερο είναι πως υπήρχε μια κυπριακή εταιρεία που δεν είχε δηλώσει ο Άδωνης Γεωργιάδης. Ενδεχομένως να το ξέχασε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη. Ζήτησε η Επιτροπή της Βουλής από τις Κυπριακές Αρχές στοιχεία για το αν είχαν κινηθεί από αυτή την εταιρεία χρήματα ή αρκέστηκε στη βεβαίωση πως ήταν ζημιογόνα; Γιατί και άλλες Κυπριακές εταιρείες ήταν ζημιογόνες και έκλεισαν αλλά όταν οι κάτοχοί τους ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε πως είχαν κινήσει εκατομμύρια.
Η Επιτροπή της Βουλής τόσο αβίαστα δέχεται την επιχειρηματολογία Άδωνη την περίοδο που ελέγχεται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis και μαύρο χρήμα; Πώς διαπιστώθηκε η «επουσιώδης ανακρίβεια»; Γιατί δεν έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία για έρευνα;
Η τακτική αυτή είναι συστηματική από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Mε ευθύνη της Προέδρου της, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, λειτουργεί ως κόφτης του Εισαγγελέα. Νομολογεί και νομοστοχάται με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται σοβαρές περιπτώσεις από το φυσικό δικαστή.
Η πιο ακραία περίπτωση είναι η εξέταση του Πόθεν Έσχες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Η Επιτροπή και όχι η Εισαγγελία απεφάνθη πως η διάσταση Μαρέβας Κυριάκου ήταν πραγματική αν και υπήρχαν δύο χρόνια διάστασης που δεν πιστοποιούνται από κανέναν. Η ίδια Επιτροπή εξομοίωσε τη φορολογική δήλωση με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης δίνοντας μάλιστα πλέον το δικαίωμα στον κάθε πονηρό να επικαλείται διάσταση και να μην υποβάλει δήλωση. Κατήργησε δηλαδή τη δήλωση πόθεν έσχες. Η ίδια Επιτροπή και πάλι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέδωσε στοιχεία για το πώς έγιναν διάφορες συναλλαγές από τη σύζυγό του, δεν έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα.
Έως αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει παραδώσει τα αποδεικτικά της Τράπεζας που αποδεικνύουν τον τρόπο πληρωμής του σπιτιού του Βολτέρου, ούτε και αποδεικτικά πώς κινήθηκαν 800.000 ευρώ από την Ελβετία. Δεν έχει παραδώσει επίσης αποδεικτικά πού έμεινε τα δύο από τα πολλά χρόνια που ήταν σε διάσταση.
Η Επιτροπή αντί να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα με την αιτιολογία πως δεν της παραδόθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, μετατρέπει το θέμα σε ακαδημαϊκή νομική ανάλυση, υποκαθιστώντας έτσι την Εισαγγελία και (κυρίως) φτάνοντας στο σημείο να αντιστρατεύεται το θεσμικό της ρόλο.
Στο μεσοδιάστημα οι υπό έλεγχο, ζητωκραυγάζουν και επιδεικνύουν ως αθωότητά τους την επιμελημένη δυσπραγία και το νομικό μπουρδούκλωμα.
Η κατάσταση δεν επιτρέπει μισόλογα. Η Βουλή βοά από εκτιμήσεις καθόλου κολακευτικές για το ΣΥΡΙΖΑ. Η μία ερμηνεία θέλει την Επιτροπή Πόθεν Έσχες ως πεδίο συμψηφισμών για τους…κόρακες των κομμάτων. Η άλλη απλώς μιλά για την προσπάθεια κάποιων να έχουν ανοιχτές πόρτες στην άλλη πλευρά για την περίπτωση που αλλάξουν τα πράγματα. Πρόκειται αναμφίβολα για τους αητούς του «ναι μεν αλλά» που ακούνε κόρακα και για κάποιο λόγο τους φαίνεται καναρίνι.