Η FIFA δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει το δίκαιο και τις αρχές που ισχύουν σε κάθε εθνικό κράτος καθώς είναι σωματείο ιδιωτικού χαρακτήρα και το καταστατικό της πηγάζει από την εξουσία των εθνικών ομοσπονδιών, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ. Γιώργος Κασιμάτης,
στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) με θέμα: «Το Σύνταγμα στη μέγγενη του ποδοσφαιρικού μνημονίου».
Ο κ. Κασιμάτης αναφερόμενος στην απόφαση της FIFA να διορίσει προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ και στην εκ των υστέρων προσπάθεια νομιμοποίησής της από την ελληνική αθλητική ηγεσία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η παρέμβαση της FIFA παραβιάζει τα δικαιώματα των σωματείων τα οποία είναι εγγυημένα από το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Η FIFA είναι ένα διεθνές σωματείο ιδιωτικού χαρακτήρα και το καταστατικό της πηγάζει από την εξουσία των εθνικών ομοσπονδιών. Δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τις αρχές που ισχύουν σε κάθε εθνικό κράτος».
Εξάλου ο κ. Κασιμάτης τόνισε πως «η εθνική κυριαρχία ενός κράτους δεν αφορά μόνο τα σύνορά του, αλλά και την παραγωγή δικαίου όπως και την εφαρμογή του. Εθνική κυριαρχία σημαίνει δικαίωμα να παράγεις δικό σου δίκαιο. Πως θα ανακόψουμε αυτό το πράγμα; Τα σωματεία πρέπει να γίνουν και λίγο αντιστασιακά. Να διαμαρτυρηθούν, να παλέψουν. Οταν υπάρχουν διαδικασίες προβλεπόμενες από το Σύνταγμα, κανένας υπουργός δεν έχει λόγο παρέμβασης. Σήμερα ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα και ανήκει σε επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματίας δεν μπορεί όμως να πουλάει τους ανθρώπους όπως πουλάει τις πατάτες και τα αυγά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ κ. Ανδρέας Μαλάτος είπε ότι «σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα και την ισχύουσα νομοθεσία, προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ μπορεί να διοριστεί μόνο από το μονομελές Πρωτοδικείο. Κάθε άλλος διορισμός από οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να έχει οποιανδήποτε άλλη μορφή, όχι όμως να αποτελεί μια νόμιμη προσωρινή διοίκηση, όπως προβλέπει το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα και το ελληνικό Σύνταγμα. Ακόμα και αν κριθεί ότι η επιτροπή εξομάλυνσης είναι συνταγματικά νόμιμη, μπορεί να λειτουργήσει όπως θέλει αλλά όχι ως προσωρινή διοίκηση».
Ο πρώην ΓΓΑθλητισμού, Γιώργος Λυσαρίδης, ανέφερε ότι «όσο είναι προφανές ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο όδευε με σπασμένα φρένα στην πλήρη ανυποληψία, άλλο τόσο είναι προφανές και επιβεβλημένο ότι οι πρωτοβουλίες – από όπου κι αν προέρχονται – πρέπει να υπακούουν απόλυτα στο ελληνικό Σύνταγμα. Αλλιώς υπηρετούν μια προσωρινή και ασταθή ισορροπία, η οποία θα κινδυνεύσει ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και να παρασύρει το ποδόσφαιρό μας σε νέο καταστροφικό κατήφορο».
Τέλος ο πρώην γ.γ. του ΠΣΑΠ κ. Νίκος Μάλλιαρης τόνισε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αθλητικού οράματος που θα μετουσιωθεί σε νόμο και θα ανοίξει τα σωματεία στην κοινωνία, τους αθλητές, το ευ αγωνίζεσθαι και τους φιλάθλους.