«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δημιουργεί ένταση στις διμερείς μας σχέσεις, όμως στη σημερινή συγκυρία η γειτονική χώρα αποτυπώνει και στην εξωτερική της πολιτική τις πολλαπλές κρίσεις που σοβούν στο εσωτερικό της» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.
Η βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην Τουρκία, επανέλαβε: «Οι εθνικές μας θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες και εκφράστηκαν ξεκάθαρα από τα πιο επίσημα χείλη, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επανέλαβε παρουσία του Τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας».
Στην τοποθέτησή της εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ, προς την τουρκική κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, «με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζεται ότι τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ως εκ τούτου οι όποιες προκλήσεις θα πρέπει να απαντώνται και μέσω των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων».
Αναφερόμενη στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, η κ. Καββαδία μίλησε «για προσπάθεια τεχνητής όξυνσης εκ μέρους της Τουρκίας με αφορμή ένα σύνηθες περιστατικό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει», στηλιτεύοντας «την εξάντληση, εκ μέρους της Τουρκίας «νομικίστικων» διαδικασιών που σε άλλες εποχές δε θα λάμβαναν τέτοια έκταση».
Τέλος, αναφερόμενη στις κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, η κ. Καββαδία είπε: «Εξαντλούνται όλες οι διπλωματικές προσπάθειες, ώστε οι δυο αξιωματικοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, με προοπτικές, εγνωσμένα δικαιώματα και συμμάχους. Είμαστε αμετακίνητοι στα εθνικά μας δίκαια και εξυπακούεται ότι την κλιμάκωση της έντασης δεν την θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, και με βάση τον κοινό νου, δε θα έπρεπε να τη θέλει ούτε η Τουρκία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ