Η πρωτοφανής επίθεση στον Λίβανο, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία ενορχηστρώθηκε από την επίλεκτη μονάδα «8200» της Mossad και βοήθησε στο να παγιδευτούν οι συσκευές των μελών της Χεζμπολάχ και πολιτών, αποκαλύπτει τις δυνατότητες παραβίασης τηλεπικοινωνιών από το Ισραήλ και θυμίζει… Predator.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάτοικοι χωριών στο νότιο Λίβανο και σε ορισμένες γειτονιές της Βηρυτού έλαβαν μηνύματα και τηλεφωνήματα από λιβανέζικο αριθμό νωρίς τη Δευτέρα, με εντολή να απομακρυνθούν από τα οχυρές θέσεις της Χεζμπολάχ. Ορισμένοι έλαβαν ηχογραφημένες κλήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα σταθερά τους τηλέφωνα, ενώ κάποιοι έλαβαν μηνύματα κειμένου, όλα ίδια μεταξύ τους, αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera από τη Βηρυτό. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα χαρακτηριστικό μήνυμα έλεγε: «Αν βρίσκεστε σε ένα κτίριο με όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακριά από το χωριό μέχρι νεωτέρας».
Τα παραπάνω γεγονότα, κλιμακώνουν τους φόβους για μια βομβιστική εκστρατεία που θα εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο, ενώ εντείνει τις ανησυχίες ότι το Ισραήλ είχε εισβάλει στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του βόρειου γείτονά του. Οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, λένε οι ειδικοί, αποτελούν από μόνες τους μια υπενθύμιση της τεχνολογικής υπεροχής του Ισραήλ έναντι του Λιβάνου.
Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς το Ισραήλ μπορεί να απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον Λίβανο;
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε βιντεοσκοπημένη δήλωση στην πλατφόρμα X τη Δευτέρα αναφέρει ότι «ζητάμε από τους κατοίκους των χωριών του Λιβάνου να δώσουν προσοχή στην προειδοποίηση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός και να την λάβουν υπόψη».
Το Τελ Αβίβ επισημαίνει ότι ειδοποιήσεις αυτού του είδους στέλνονται πάντα πριν από βομβαρδισμούς, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Εντούτοις, τα γεγονότα από το πεδίο της μάχης δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Σε πολλά περιστατικά, οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν σε κτίρια των οποίων οι κάτοικοι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στη Γάζα, άμαχοι που τράπηκαν σε φυγή δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις.
Ο Ibrahim από το Al Jazeera δήλωσε ότι οι περιοχές από τις οποίες ζητήθηκε από τους ανθρώπους να εκκενωθούν έχουν ήδη δει υψηλά επίπεδα εκτοπισμού από τις 8 Οκτωβρίου, την ημέρα που το Ισραήλ και ο Λίβανος άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά.
«Πρόκειται για κοινότητες που έχουν δει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να φεύγουν στους 11 μήνες του πολέμου», είπε. «Μόνο μερικοί άνθρωποι παραμένουν εκεί – όσοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν μέχρι στιγμής».
Στη Βηρυτό, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν ένα ηχογραφημένο τηλεφώνημα, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς το Ισραήλ πήρε αυτά τα στοιχεία των ανθρώπων – αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τοποθεσίες. … Είναι λόγω διαρροής δεδομένων ή επειδή το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Λιβάνου;» δήλωσε ο Ibrahim.
Πρόκειται για κάτι περισσότερο από προειδοποιήσεις;
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο στρατός του στέλνει προειδοποιήσεις πριν από τους βομβαρδισμούς για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των πολιτών. Αυτό ήταν το επιχείρημα της χώρας στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξάγεται εκεί.
Αλλά τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης δεν το επιβεβαιώνουν αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βόμβες του Ισραήλ έπεσαν σε κτίρια των οποίων οι κάτοικοι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση. Σε άλλες περιπτώσεις στη Γάζα, οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άμαχους που διέφευγαν.
Οι προειδοποιήσεις μπορεί να έρχονται με τη μορφή μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνημάτων ή πεταμένων φυλλαδίων. Αλλά οι προειδοποιήσεις που αποστέλλονται μέσω τηλεφώνου στη Γάζα, όπως λένε οι ειδικοί όλα αυτά τα χρόνια, είναι επίσης ένα παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου – μια υπενθύμιση στους Παλαιστίνιους ότι ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.
Τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για ακριβείς προειδοποιήσεις είναι επίσης αυτά που έχουν βοηθήσει το Ισραήλ να στοχεύσει τους πυραύλους του.
Τη Δευτέρα, αυτό το μοτίβο, το οποίο η Γάζα γνωρίζει καλά, φάνηκε να έχει επεκταθεί και στον Λίβανο.
Πώς διείσδυσε το Ισραήλ στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του Λιβάνου;
Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασύρματων συσκευών χαμηλής τεχνολογίας που εικάζεται ότι ανήκαν σε μέλη της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο Λίβανος, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοι της ομάδας, όπως το Ιράν, κατηγόρησαν το Ισραήλ. Αν και το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη, οι περισσότεροι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βρισκόταν πίσω από αυτές τις εκρήξεις.
Ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ τοποθέτησε εκρηκτικά σε αυτές τις συσκευές μήνες πριν από την πυροδότησή τους, η δυνατότητα αποστολής στοχευμένων προειδοποιήσεων σε άτομα σε συγκεκριμένα μέρη του Λιβάνου υποδηλώνει ότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τους πολίτες του Λιβάνου – όχι μόνο για τους υποτιθέμενους εχθρούς του στη Χεζμπολάχ.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσε ο Elijah Magnier, αναλυτής κινδύνων και συγκρούσεων.
Ο Magnier, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις συγκρούσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ είχε παραβιάσει τα δίκτυα του Λιβάνου πολύ πριν από τις 8 Οκτωβρίου.
«Έχουν πρόσβαση σε σταθερά τηλέφωνα, αριθμούς πινακίδων αυτοκινήτων, κινητά τηλέφωνα – σε σημείο που είναι σε θέση να επικοινωνούν με οποιονδήποτε στο νότιο Λίβανο ακριβώς όπως μπορούν να κάνουν στη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα», είπε.
Η εξελιγμένη τεχνολογία και ο εξοπλισμός κατασκοπείας σημαίνει ότι η υπηρεσία πληροφοριών Mossad του Ισραήλ μπορεί να χαρτογραφήσει ακριβώς ποιος ζει πού, τι αριθμούς τηλεφώνου έχουν και ποιος συχνάζει στα σπίτια τους, δήλωσε ο Magnier.
Οι κατάσκοποι, πρόσθεσε, μπορούν να συλλέξουν χιλιάδες διευθύνσεις IP σε πόλεις και κωμοπόλεις απλά και μόνο οδηγώντας στους δρόμους με τον εξοπλισμό τους. Όταν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ εντοπίζουν μεγαλύτερη συλλογή τηλεφώνων από ό,τι συνήθως σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να συμπεράνουν ότι υπάρχει ένα ασυνήθιστο γεγονός – όπως μια συνάντηση της Χεζμπολάχ, για παράδειγμα – και να αναπτύξουν πυραύλους, πρόσθεσε.
Έχει εκδώσει και στο παρελθόν το Ισραήλ τέτοιες προειδοποιήσεις;
Κατά τη διάρκεια του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το Ισραήλ έχει -μέχρι στιγμής- ρίξει φυλλάδια για να προειδοποιήσει τις λιβανέζικες συνοριακές κοινότητες για μια επικείμενη εκστρατεία βομβαρδισμών.
Όμως στο παρελθόν έχει επίσης κατηγορηθεί για παραβίαση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του Λιβάνου. Το Ισραήλ είναι επίσης γνωστό για τις ισχυρές ικανότητές του στη διάρρηξη ηλεκτρονικών συσκευών με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού.
Το Pegasus, ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού, αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες για την κατασκοπεία των πολιτών τους.
Η παράνομη συλλογή δεδομένων στο Λίβανο χρονολογείται πιθανότατα από το 2007, όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η εστίαση των κατασκοπευτικών δικτύων της Mossad στα συστήματα επικοινωνιών στο Λίβανο, δήλωσε ο Magnier στο AlJazzera. Οι αποκαλύψεις αυτές ήρθαν στον απόηχο του πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ τον Ιούλιο του 2006, ο οποίος προκάλεσε 1.191 έως 1.300 λιβανέζικα θύματα και άλλα 165 ισραηλινά θύματα. Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι κατάσκοποι δικτύων επικοινωνίας.
Όταν η «Μονάδα 8200» της Mossad είχε έρθει στην Ελλάδα για το Predator
Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της μονάδας «8200» και της της UNIT 81 φαίνεται να βοήθησαν στη διάδοση του Predator στην Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το Documento. Το Predator αποτελεί ένα κακόβουλο λογισµικό που όµως συνδέεται µε την εταιρεία Intellexa. Στην πραγματικότητα είναι µια εταιρεία κατασκοπείας, η οποία φτιάχτηκε στα πρότυπα των µυστικών µονάδων UNIT 81 και UNIT 8200 των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ από πρώην στελέχη τους. Τον Ιούλιο του 2021 ένας πρώην λοχαγός της UNIT 81 φτάνει στην Αθήνα ως στέλεχος της Intellexa –η οποία έχει συσταθεί τον Μάρτιο του 2020– και το σύστηµα µπαίνει σε πλήρη λειτουργία.
Στην Ελλάδα από το 2019 λειτουργεί ένα κατασκοπευτικό δίκτυο που εξυπηρετούσε εκτός από σκοπούς τρίτων (πάντα ενάντια στους κανόνες ασφάλειας της χώρας) και την ελληνική κυβέρνηση στις ανάγκες παρακολούθησης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 έκαναν την εµφάνισή τους εταιρείες κυβερνοασφάλειας ισραηλινών συµφερόντων. Σύντοµα αποκαλύφθηκε ότι µία από τις εταιρείες, η NSO, η οποία είχε δηµιουργήσει το λογισµικό Pegasus, στην πραγµατικότητα πουλούσε σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες και ιδιώτες τη δυνατότητα παρακολούθησης αντιφρονούντων ή ανεπιθύµητων προσώπων. Θύµατα του Pegasus υπήρξαν πολιτικοί, δηµοσιογράφοι, ακτιβιστές και διαφωνούντες µε καθεστώτα.
Η NSO κατά τη γιγάντωσή της εξαγόρασε την εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν. Ο Ντίλιαν υπήρξε µέλος της επίλεκτης και µυστικής οµάδας πολέµου Sayeret Matkal. Στην ίδια οµάδα υπηρέτησαν οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και Μπενιαµίν Νετανιάχου. Ο Ντίλιαν µετά τη Sayeret Matkal υπηρέτησε στη µονάδα UNIT 81.
Πρόκειται για µυστικό τµήµα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού. ∆εν ασχολείτο τόσο µε τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών όσο µε τη συλλογή πληροφοριών που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για να στρέψουν πολιτικά πρόσωπα σε συγκεκριµένες επιλογές µέσω εκβιασµών. Ευαίσθητα δεδοµένα και προσωπικά µυστικά Παλαιστίνιων αξιωµατούχων χρησιµοποιήθηκαν για να εκβιαστούν και να ταχτούν υπέρ συγκεκριµένων αποφάσεων που ήθελαν οι µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
Οι µέθοδοι αυτής της µονάδας, όπως και της αντίστοιχης UNIT 8200, «ιδιωτικοποιήθηκαν» και έτσι εταιρείες όπως η NSO πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις. Σύµφωνα µε ξένους αναλυτές, η µέθοδος των εκβιασµών χρησιµοποιήθηκε έντονα στο Μεξικό µέσα από υλικό που κατέγραψε η εταιρεία.
Οταν η NSO και το λογισµικό Pegasus αποκαλύφθηκαν ένα νέο λογισµικό παρακολούθησης τηλεφώνων κάνει την εµφάνισή του. Είναι το Predator που κατασκευάζει η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντίλιαν. Ο Ντίλιαν κάνει την εµφάνισή του στην Κύπρο, απ’ όπου ύστερα από σχέσεις µε το κυβερνών κόµµα, τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό (∆ΗΣΥ), ξεκινά παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Τον Νοέµβριο του 2019 η οµάδα του Ντίλιαν συλλαµβάνεται στο αεροδρόµιο της Λάρνακας να συλλέγει δεδοµένα επιβατών. Η υπόθεση καλύπτεται από τις αρχές της Κύπρου και ο Ντίλιαν αναζητά ευρωπαϊκή χώρα για να δηµιουργήσει έδρα της εταιρείας του. Μέσω προσωπικών σχέσεων µε το Μέγαρο Μαξίµου ο Ταλ Ντίλιαν συστήνει τον Μάρτιο του 2020 την εταιρεία Intellexa SA στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Ελληνική Δημοκρατία των καρτέλ
Τo Ισραήλ μετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα: Σχεδόν 500 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά (Video)
ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τρεις για την προεδρία – Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες