Η επενδυτική βαθμίδα δεν φέρνει επενδυτές

Η σκληρή πραγματικότητα φράζει την επικοινωνιακή διέξοδο διαφυγής από τις λάσπες που αναζητά ο Μητσοτάκης

Ενας πρωθυπουργός, ο μόνος στα χρονικά που ανέβαλε την προγραμματισμένη παρουσία του στη ΔΕΘ, επιβαρυμένος από την τραγική αποτυχία του «επιτελικού κράτους». Μια Ελλάδα καμένη, κομμένη στα δύο και με πλημμυρισμένο τον Θεσσαλικό Κάμπο, βλέπει να καταστρέφεται η πρωτογενής παραγωγή της και να έρχεται κύμα ακρίβειας το οποίο προστίθεται στην έκρηξη αισχροκέρδειας που έχει επιφέρει η εγκληματική έλλειψη ελέγχων από την πλευρά του κράτους.

Η επικοινωνιακή διέξοδος διαφυγής από τη στυγνή πραγματικότητα που δημιούργησε η σταθερή προσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταστροφή των δομών του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία), ώστε να παραδοθούν τομείς στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, ονομάζεται «ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας». Στο περιβάλλον της ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης αντί να απολογηθεί για τα δεινά που σωρεύει στην κοινωνία η επιτελική αποτυχία του, η οποία αναδίδει οσμή σκανδάλων για το πού πήγαν τα εκατομμύρια για τα αντιπλημμυρικά έργα, διαλέγει να πανηγυρίσει για το πόσο καλά πάει η ελληνική οικονομία και φέρνει ως απόδειξη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο DBRS.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου όταν ο ένας εκ των τεσσάρων οίκων που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έφερε την Ελλάδα στο «ΒΒΒ», την κατώτερη κλίμακα για να καταστεί μια χώρα επενδυτικά ασφαλής. Μετά αρχίζουν τα πανηγύρια των συστημικών ΜΜΕ – οι υπουργοί και εν γένει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να πανηγυρίσουν αφού κρύβονται υπό το βάρος των ευθυνών τους για τις πλημμύρες και τις φωτιές. Οπως μας παραπληροφορούν σε μια προσπάθεια να «καθαρίσουν» τον λερωμένο πρωθυπουργό από τις λάσπες και την καπνίλα που έπνιξαν και έκαψαν την Ελλάδα, η επενδυτική βαθμίδα φέρνει μείωση επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα μέσω της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης και βέβαια επενδυτές που θα επενδύσουν στην πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια των αριθμών

Τρεις μέρες μετά, στις 12 Σεπτεμβρίου, ήρθε η πρώτη διάψευση της παραπληροφόρησης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τότε, 12 Σεπτεμβρίου, στο 4,01% από 3,96% που είχε διαμορφωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν και ανακοίνωσε τα «χαρμόσυνα» νέα ο DBRS. Για να ξέρουμε τι ισχύει, η Ελλάδα έχει παγωμένο το 74% (περί τα 300 δισ. ευρώ) του δημόσιου χρέους της (ανέρχεται σε 404 δισ. ευρώ) και άλλα 40 δισ. βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Με μόλις 60 δισ. ευρώ χρέους να διαπραγματεύονται έχουμε «επιτόκιο πτώχευσης» που ξεπερνά το 4% στο 10ετές, που σημαίνει ότι ουδείς ευαισθητοποιείται από τα πανηγύρια του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τους προκαλεί αλλεργία

Οσο για το άλλο επιχείρημα, ότι δήθεν οι επενδυτές θα συρρέουν σε ουρές για να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, το χαστούκι έρχεται από τη διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank. Σε έκθεση που υπογράφουν οι Ε. Αδαμοπούλου, Π. Καπόπουλος, Α. Ρίζος το πρόβλημα εντοπίζεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία και δη στους τομείς του λειτουργικού κόστους και ειδικότερα στο μη μισθολογικό κόστος εργασίας, στα ρυθμιστικά εμπόδια και στους κανόνες καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις.

Οπως αναγράφεται σχετικά: «Οι προσπάθειες αυτές είτε βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης αλλά παρουσιάζουν καθυστερήσεις, είτε βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού και αφορούν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, της ποιότητας της διακυβέρνησης και της περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας (tax wedge) για εργαζόμενους και εργοδότες». Ολα αυτά φέρνουν αλλεργία στους επενδυτές που καλούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αφήνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει στην εικονική πραγματικότητα των συστημικών ΜΜΕ.