Στις πέντε νέες χώρες στις οποίες επένδυσε πρόσφατα η Amazon Web Services βρίσκεται η Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στον όμιλο του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας, Amazon.
Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη ενώ υπεγράφη μεταξύ των δυο μερών και Μνημόνιο Συνεργασίας.
«Η επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά.Η εμπιστοσύνη της εταιρείας υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και των υποδομών καθώς και τη σημασία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», δήλωσε ο υπουργός.
Από την άλλη πλευρά, ο Κάμερον Μπρουκς, διευθυντής του Public Sector Europe της Amazon Web Services δήλωσε: «Για πολλά χρόνια είχαμε μια ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα πελατών στην Ελλάδα. Από startups μέχρι μεγάλες και εδραιωμένες εταιρείες αλλά και το δημόσιο τομέα, οι πελάτες μας χρησιμοποιούν τεχνολογίες μας ώστε να καινοτομούν για το συμφέρον των δικών τους πελατών. Ευχαριστούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για τη συνεργασία τους, κάνοντας το επόμενο βήμα για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας».
Η επένδυση αφορά τη δημιουργία μίας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.
Το μνημόνιο συνεργασίας
Στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών Μνημόνιο Συνεργασίας. Όπως αναφέρει το υπουργείο, σε αυτό δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δυο μερών στους τομείς:
-της ψηφιακής διακυβέρνησης
-των ψηφιακών δεξιοτήτων
-των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας
Στόχος, πάντα με τα όσα έκανε γνωστά το υπουργείο, είναι η υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. «Προγράμματα όπως το Cloudstart, AWS Educate και AWS Activate θα βοηθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αλλά και το startup οικοσύστημα της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για κάποια σύμβαση έργου επ΄ συγκεκριμένου αντικειμένου, δηλαδή επι πληρωμής.
Εκτός του υπουργού, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Amazon edge location η Ελλάδα
Στις 10 Ιανουαρίου του 2020 η AWS (Amazon Web Services) ανακοίνωνε τη δημιουργία πέντε Edge Locations για το δίκτυό της (Cloud Font) σε πέντε νέες χώρες. Τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Κένυα και τη Ρουμανία.
Τι είναι το Amazon CloudFront; Μια υπηρεσία γρήγορης παροχής περιεχομένου (CDN), η οποία παρέχει στους πελάτες της δεδομένα, βίντεο, εφαρμογές και API σε παγκόσμιο επίπεδο με χαμηλό latency και υψηλές ταχύτητες μεταφοράς. Όλα αυτά μέσα σε περιβάλλον φιλικό προς τους προγραμματιστές. Το CloudFront είναι ενσωματωμένο στο AWS – τόσο σε φυσικές τοποθεσίες που συνδέονται άμεσα με την παγκόσμια υποδομή AWS, όσο και σε άλλες υπηρεσίες AWS.
Με τη δημιουργία edge location στην Αθήνα, οι χρήστες της υπηρεσίας, όπως αναφέρει η Amazon, θα δουν κατά μέσο όρο έως και 50% μείωση στο first-byte latency κατά την πρόσβαση στο περιεχόμενο μέσω του CloudFront.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης παρέχονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF στην χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βελτιώνοντας περισσότερο από 50% για τους Έλληνες καταναλωτές την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε online υπηρεσίες και περιεχόμενο.
Δείτε τον χάρτη: