Η ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή: Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κριτικάρει το ΚΙΝΑΛ αλλά υπερψηφίζει

Η ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή: Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κριτικάρει το ΚΙΝΑΛ αλλά υπερψηφίζει

Την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία στην περίπτωση απόρριψης των όρων που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση ανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να υιοθετεί δύο από τρία σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ξεκαθαρίζει πως το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. Κατά το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, υπέρ η Ελληνική Λύση.

Ο εισηγητής της ΝΔ και πρώην αρθρογράφος της «Ελεύθερης Ώρας», Μακάριος Λαζαρίδης, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα είτε να αποδοκιμάσει την Πέμπτη τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη περί ενδεχόμενου μίζας ή διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπό συζήτηση συμφωνία είτε να προσκομίσει τις σχετικές αποδείξεις στην Ολομέλεια. «Αλλιώς, είστε κοινοί συκοφάντες» κατηγόρησε προκαταβολικά.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη συμφωνία και να προσχωρήσει στην εθνική γραμμή, για την οποία -όπως πρόσθεσε- εργάστηκε το διάστημα που βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας. «Η συμφωνία απαγορεύει σε όποιον δηλώνει Έλληνας να τη δει κοντόφθαλμα και μεμψίμοιρα» υποστήριξε.

Σε σχέση με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 2, ο Μ. Λαζαρίδης αντέτεινε πως είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνεται ρήτρα σε διμερή συμφωνία για την προστασία της ελληνικής επικράτειας και κυριαρχίας. Όσον αφορά το άρθρο 18, ο εισηγητής της πλειοψηφίας ισχυρίστηκε πως ελληνικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Σομαλία, το Μάλι και το Αφγανιστάν και κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Καταψηφίζουμε αν η συμφωνία μείνει ως έχει»

Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε στις κατηγορίες του Μ. Λαζαρίδη κάνοντας λόγο για «πυροτέχνημα» και συμβούλεψε τον πολιτικό του αντίπαλο να μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, θυμίζοντας με νόημα την εκτόξευση του κόστους για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα τη στιγμή που μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία. Επανέλαβε δε τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη συμφωνία εάν δεν συντελεστούν οι ανάλογες βελτιώσεις στα άρθρα 2 και 18.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επωφελή τη συμφωνία ως προς το στρατηγικό της σκέλος, αλλά επισήμανε πως βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα η απουσία πρόβλεψης για αμυντική αρωγή της Γαλλίας στην περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ως προς την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ (άρθρο 18), ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ανατροπή της σταθεράς που υπήρχε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αφού η χώρα μας δεν θα τηρεί πλέον ουδέτερη στάση έναντι όσων εκτυλίσσονται στον αραβικό κόσμο. Επ΄ αυτού, ζήτησε να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Επιπλέον, στηλίτευσε το «ράλλυ» εξοπλιστικών προγραμμάτων με δυσθεώρητα ποσά, στο οποίο -κατά τον κ. Κατρούγκαλο- οδήγησαν οι παλινωδίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την προμήθεια των φρεγατών και την ακύρωση της προηγούμενος συμφωνίας, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι κανένα όφελος δεν προκύπτει από την εν λόγω συμφωνία για την αμυντική βιομηχανίας της Ελλάδας.

«Δεν λύνει το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά υπερψηφίζουμε»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο σημεία κριτικής, όμως, αποσαφήνισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει με βάση το σκεπτικό ότι θα ήταν χειρότερο να μην υπήρχε η συμφωνία. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος κατέρριψε τους ισχυρισμούς της συμπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει εκ νέου αντίστοιχα προβλήματα με την Τουρκία, όπως το 2020, εξαιτίας της συμφωνίας με τη Γαλλία.

«Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Το άρθρο 2 ορίζει ρητά ότι το πεδίο της συμφωνίας εξαντλείται στα χωρικά μας ύδατα. Μη σηκώνετε τόσο ψηλά τον πήχη» προέτρεψε την πλειοψηφία και τόνισε πως «είναι λάθος να λέτε ότι διασφαλίζονται τα χωρικά μας ύδατα». «Δεν θεραπεύει κάθε νόσο, δεν μας λύνει το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο ή και χειρότερο με το 2020» έκρινε.

Το δεύτερο σημείο ευθυγράμμισης της κριτικής με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την παράβλεψη της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας από τη συμφωνία. «Ένα κομμάτι του έργου αυτού θα μπορούσε να παραχθεί και στην Ελλάδα. Γιατί δεν το ζητήσαμε και δεν το καταφέραμε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως συμφωνεί επ΄ αυτού με τον κ. Κατρούγκαλο.

Κλείνοντας, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της συμφωνίας και ταυτόχρονα έψεξε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη καταψήφιση. «Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι πατριωτική στάση. Δεν λέω ότι είναι αντιπατριωτική, λέω ότι δεν έχει ζυγίσει καλά τα πράγματα», ήταν η προσεκτική κριτική του, διαπιστώνοντας ότι θα ήταν χειρότερο το σενάριο να μην είχε επέλθει η συγκεκριμένη συμφωνία. 

Documento Newsletter