Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης

Το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, στη Μαρίνα Φλοίσβου, η συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις επικείμενες εμφανίσεις της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από τον Απρίλιο γνωρίζαμε ότι η ΕΛΣΟΝ πρόκειται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση σε μια από τις πλέον εμβληματικές αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Διευθυντή της ορχήστρας κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συναυλία της ΕΛΣΟΝ θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, στο Stern Auditorium / Perelman Stage του Carnegie Hall, ενώ στις 30 Οκτωβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα έργων και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, Διονύσης Γραμμένος, ο διάσημος κερκυραίος κλαρινετίστας, που το 2008 απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μίλησε στο Documnetonews.gr για την ίδρυση της ΕΛΣΟΝ, το όραμα της ορχήστρας αλλά και για τις κλειστές πόρτες που συνάντησε στην αρχή αυτής της διαδρομής.

Διαψεύστηκαν όσοι αρχικά δεν πίστεψαν στην ΕΛΣΟΝ

«H Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ξεκίνησε το ταξίδι της το 2017. Θεώρησα πως ήταν ανάγκη να ιδρυθεί μια ορχήστρα νέων με εθνικά χαρακτηριστικά και στην χώρα μας, καθώς έως τότε η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς “Εθνική Ορχήστρα Νέων”, κάτι το οποίο στις υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου αποτελεί θεσμό εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρχε από αρκετούς η λανθασμένη αντίληψη πως επειδή δεν είμαστε η Γερμανία ή Αυστρία δεν έχουμε αντίστοιχη παράδοση στη συμφωνική μουσική, άρα και η ίδρυση μιας τέτοιας ορχήστρας είναι κάτι που δεν ταιριάζει στο μουσικό προφίλ μας. Διαψεύστηκαν! Η Ορχήστρα άρχισε να δίνει από πολύ νωρίς στίγμα της υψηλής ποιότητας της. Το 2020 η ΕΛΣΟΝ έγινε Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ήταν η πρώτη Συμφωνική Ορχήστρα που προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στη Βουλή των Ελλήνων το 2021, με αφορμή τη συνδιάσκεψη Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Το 2023 η ορχήστρα προσκλήθηκε για δεύτερη φορά στο Konzerthaus του Βερολίνου, για την εναρκτήρια συναυλία του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic, στον απόηχο της οποίας δημοσιεύθηκαν εξαιρετικές κριτικές και αφιερώματα από τον διεθνή Τύπο. Ένα άρθρο του κριτικού Frederik Hanssen στην εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρει–μεταξύ άλλων-  πως «ακόμα και στην πολυσύνθετη Πρώτη (Συμφωνία) του Μπραμς, οι μουσικοί γνωρίζουν πάντα ακριβώς πώς κινείται η μουσική και τι την κρατά δεμένη στον πυρήνα της. Ο θαυμάσιος ήχος και η προσήλωση στην παρτιτούρα συνδυάζονται εδώ με την απόλυτη αφοσίωση σε μια ερμηνευτική ένταση που σπάνια συναντάμε στα έργα του ρομαντικού συνθέτη από το Αμβούργο». Σήμερα η ορχήστρα συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι στην Αμερική, στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Είμαι βέβαιος ότι η εμφάνιση αυτή θα αποτελέσει μια πολύτιμη, μουσική και όχι μόνο, εμπειρία για όλους τους νέους Έλληνες μουσικούς της ΕΛΣΟΝ».

Νίκος Σκαλκώτας, Anna Clyne και Leonard Bernstein στο πρόγραμμα της ΕΛΣΟΝ

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η ΕΛΣΟΝ θα περιλαμβάνει το έργο «rewind« της Βρετανής – προτεινόμενης για βραβείο Grammy – συνθέτριας Anna Clyne, μιας από τις πιο περιζήτητες μουσικές δημιουργούς διεθνώς.

Mια επιλογή από τους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι μάλιστα έκαναν την αμερικανική τους πρεμιέρα στο Carnegie Hall ακριβώς 70 χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1954, με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τον Δημήτρη Μητρόπουλο.

Tους δημοφιλείς Συμφωνικούς Χορούς του Leonard Bernstein, βασισμένους σε θέματα από το μιούζικαλ West Side Story.

Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras). Κατά τα επτά χρόνια της παρουσίας της, πάνω από 300 νέοι μουσικοί από 46 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος στις συναυλίες και τις εκπαιδευτικές δράσεις της.

Ποιος είναι ο Διονύσης Γραμμένος

Ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του με τη London Philharmonic Orchestra στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και με την Ulster Orchestra, με σολίστ τον Mahan Esfahani, σε μια συναυλία που αναμεταδόθηκε από το BBC Radio 3.

Από τις πρόσφατες εμφανίσεις του ξεχωρίζουν αυτές με τη Belgian National Orchestra, την Orchestre Symphonique de Québec, την Cameristi della Scala και με σολίστ τους Khatia Buniatishvili και Renaud Capucon, μεταξύ άλλων.

Έχει διατελέσει Κορυφαίος Αρχιμουσικός της English Touring Opera, για την παραγωγή της La Bohème του Puccini, η οποία έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές από τον βρετανικό Τύπο, και διηύθυνε τη Royal Northern Sinfonia στην όπερα La Cenerentola του Rossini. Τον Μάιο του 2024 διηύθηνε την RTE Concert Orchestra στο Δουβλίνο, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη Houston Symphony Orchestra.

INFO

Η πώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου 2024, μέσω της ιστοσελίδας και των επίσημων σημείων διάθεσης του Carnegie Hall, με τις τιμές να ξεκινούν από $25 carnegiehall.org.

Carnegie Hall Box Office: 57th Street and Seventh Avenue (Δευτέρα έως Σάββατο, 11 π.μ. – 6 μ.μ. & Κυριακή, 12 – 6 μ.μ.)

CarnegieCharge: +1 212-247-7800 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 11 π.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο & Κυριακή, 12 – 8 μ.μ.)

Διαβάστε επίσης:

Σκιτσάροντας την Iστορία

«Μες στους ανθισμένους κήπους»: Μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική προσέγγιση του θεοδωρακικού έργου από τη Μποφίλιου και την ομάδα της

Ερρίκος Λίτσης: Αριστερά σημαίνει να νοιάζεσαι για τον διπλανό σου

Αλέιδα Γκεβάρα για Τσε: «Ο πατέρας μου ήταν ο πιο γνήσιος κομμουνιστής από όσους γνώρισα»