Η ελληνική οικονομία μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη των οίκων αξιολόγησης ελέω πολιτικής Μητσοτάκη

Η ελληνική οικονομία μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη των οίκων αξιολόγησης ελέω πολιτικής Μητσοτάκη

Αρχίζουν να σφίγγουν οι διεθνείς συνθήκες για την ελληνική οικονομία.

Παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θωρακίσει τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί συνθήκες μεγάλης ύφεσης που μετατρέπουν τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν επιτευχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ελλείμματα με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης να αναμένονται ιδιαίτερα ζοφερές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό της επιτελείο αντί να προτάξει ένα εμπροστοβαρές πρόγραμμα για τη βοήθεια των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτίμησε να διανείμει αδιαφανώς ένα μεγάλο μέρος του μαξιλαριού των €20 δισ. οδηγώντας σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις την ελληνική οικονομία στη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά.

Το πρώτο χτύπημα αναμένεται την Παρασκευή, με τους αναλυτές να προετοιμάζονται για υποβάθμιση τoυ οutlook της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s και τον καναδικό οίκο DBRS που αναμένεται να υποβαθμίσουν την προοπτική της Ελλάδας σε αρνητική από θετική, καθώς αναμένεται να επικαλεστούν τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Δεν αποκλείονται βέβαια και ακόμα πιο δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να φτάσουν και σε μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης.

Μέχρι σήμερα η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ- με θετική προοπτική, η Moody’s στην κατηγορία Β1 με σταθερή προοπτική, ο οίκος Fitch στο ΒΒ με θετική προοπτική και η DBRS σε ΒΒ(low) με θετική προοπτική. 

Γνωρίζοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αντιδράσουν μπροστά στην επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών με υποβαθμίσεις, η ΕΚΤ έσπευσε να θωρακίσει τις αδύναμες χώρες-μέλη, με την απόφασή της να αποδέχεται και ομόλογα χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης(Junk) ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων.

Για την Ελλάδα, η αξιολόγηση της οποίας βρίσκεται στην κατηγορία Junk, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει στις αρχές Απριλίου την επαναφορά του waiver, αποδεχόμενη ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τη χαμηλή πιστοληπτική τους αξιολόγηση, επιτρέποντας με τη συγκεκριμένη κίνηση στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού. Επίσης, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Οι ενέργειες της ΕΚΤ ήταν καθοριστικές στο να χαλαρώσουν τον κλοιό πιέσεων γύρω από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων που είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter